Premjeras Fredrikas Reinfeldtas (Fredrikas Reinfeltas) ir jo centro dešinės koalicinė vyriausybė, kuri valdė aštuonerius metus, pirmadienį įteiks savo atsistatydinimo raštus, nes gavo mažiau vietų parlamente nei centro kairės opozicija.
Antiimigracinė kraštutinių dešiniųjų Švedijos demokratų partija, gavusi 12,9 proc. balsų, iškilo kaip trečia didžiausia jėga. Nors nuo jos priklauso jėgų pasiskirstymas, kitos partijos atsisakė dirbti su ja.
Švedija pabunda naujam politiniam landšaftui“, – sakoma SEB vyriausiojo ekonomisto Roberto Bergqvisto analizėje.
„Politinę valdžią ir stabilumą nulems potencialas neformaliam įvairių blokų bendradarbiavimui, susitarimai tarp partijų ir ryžtas izoliuoti Švedijos demokratus“, – nurodė jis.
S.Lofvenas, buvęs suvirintojas ir profesinės sąjungos derybininkas, sekmadienį vakare sakė, kad pradės derybas dėl koalicijos su žaliaisiais, bet kreipsis ir į kitas partijas.
Centro kairės socialdemokratų, žaliųjų ir buvusių komunistų Kairės partijos opozicija, kuri šiuo metu formalaus bloko nesudaro, gavo 158 vietas parlamente – mažiau nei daugumai būtinos 175 vietos.
Centro kairės mažumos vyriausybė su antiimigracine partija, kuri paprastai balsuoja su dešiniosios pakraipos partijomis, būtų unikali parlamentinė situacija Švedijoje. Ji tikriausiai reikštų ribotas galimybes priiminėti įstatymus ir galėtų net išprovokuoti politinę aklavietę.
S.Lofvenas viliasi įtikinti darbą baigiančio keturių centro dešinės partijų Aljanso narius bendradarbiauti su juo. Kol kas jie atmetė tokią galimybę, bet tai gali pasikeisti po Švedijos demokratų sėkmės rinkimuose.
„Niekada dar nebuvo taip sunku vykdyti rinkimų analizę po parlamento rinkimų“, – savo analizėje rašė Jesperas Bengtssonas iš kairiosios pakraipos strateginių tyrimų centro „Tiden“.
„Naujosios vyriausybės užduotis bus spręsti susirūpinimą ir nuogąstavimus, kuriuos atspindi parama Švedijos demokratams ... Kalbama apie rimtą užsiėmimą socialiniais skilimais ir galvojimą naujais ir didesniais terminais apie ambicijas integravimo politikai“, – sakė jis.
Nepriklausomas liberalus dienraštis „Dagens Nyheter“ rašė, kad Švedijos demokratai gali nuolat atmesti socialdemokratų vadovaujamos vyriausybės įstatymų projektus ir kad centro dešinės partijoms būtų sunku bendradarbiauti su naująja vyriausybe po to, kai jos prieš rinkimus kategoriškai atsisakė tai daryti.
„Pergalė tapo pralaimėjimu“, – buvo rašoma redaktoriaus skiltyje.