Jie, kaip spėjama, buvo išguldyti eilėmis ir nušauti iš AK-47 (Kalašnikovo) automatų.

Iki šiol iškasta apie 110 kūnų, beveik du trečdaliai jų - vaikai ir paaugliai.

Šiuo metu palaikus tiria teismo medicinos ekspertai, surinkta informacija bus panaudota bylose prieš Saddamą Husseiną ir jo parankinius, kaltinamus kariniais bei nusikaltimais prieš žmoniškumą ir genocidu.

Ši vietovė greičiausiai buvo kruopščiai pasirinkta ir gerai užmaskuota. Daugelis aukų vilkėjo tradiciniais kurdų drabužiais, kai kurie jų būdingi konkretiems kaimeliams, paskelbė tyrinėtojai.

Pirmą kartą šią masinę kapavietę praėjusių metų pradžioje aptiko JAV koalicinė laikinoji administracija Irake, bet tik šiemet balandžio pradžioje buvo pradėti tyrimo darbai.

Tai viena iš beveik 300 masinių kapaviečių, kurios buvo nustatytos aplinkui Irako teritoriją, nuvertus Saddamą Husseiną. Kai kuriose jų rasta tik keliolika kūnų, kitose, pavyzdžiui, ties Basra, - net iki kelių tūkstančių. Teritorijoje aplinkui Samavą aptiktos 27 kapavietės.

Pasak organizacijų, renkančių buvusios vyriausybės padarytų nusikaltimų įrodymus, kurdai greičiausiai buvo varomi į pietus per 1987-1988 metų Anfalo genocido kampaniją. Per tą laikotarpį S. Husseinas ir jo šalininkai jėga iš miestų ir kaimelių išvarė tūkstančius kurdų.

S. Husseino armija sutriuškino kurdų opoziciją visame regione ir yra kaltinama dujomis nunuodijusi 5 tūkstančius Halabjos miesto, esančio šalia Irano sienos, gyventojų.

Šiuo metu kapavietėse intensyviai renkami įkalčiai šiemet prasidėsiančiam teismui prieš buvusius Irako vadovus.