Svarbiausiu laikomas eurokomisaro, atsakingo už ekonomikos ir pinigų reikalus, portfelis atiteko buvusiam Prancūzijos finansų ministrui socialistui Pierre'ui Moscovici, tačiau jį prižiūrės vicepirmininkais paskirti buvęs Suomijos premjeras Jyrki Katainenas ir buvęs Latvijos vyriausybės vadovas Valdis Dombrovskis.

J.Katainenas bus atsakingas už darbo vietų kūrimą ir ekonomikos augimą, o V.Dombrovskis kuruos euro ir socialinio dialogo klausimus.

Buvęs Estijos ministras pirmininkas Andrus Ansipas bus vicepirmininku, atsakingu už vieningąją skaitmeninę rinką.

56 metų P.Moscovici į Briuselį vyksta po nemalonaus pasitraukimo iš Prancūzijos prezidento Francois Hollande'o kabineto, kuris buvo pertvarkytas, kai valdančioji partija patyrė triuškinamą pralaimėjimą kovą vykusiuose vietos rinkimuose.

Jis aktyviai įsitraukė į kampaniją dėl eukomisaro posto, kurios metu karštligišką užkulisinį darbą siekiant politinės paramos savo kandidatūrai derino su veikla socialiniame tinkle „Twitter“, kur skelbė nuotraukas, kuriose jis įamžintas su savo jauna drauge ir katinu Hamletu.

P.Moscovici stengėsi sumenkinti priekaištus, kad jis galbūt nėra tinkamiausias kandidatas užimti ekonomikos reikalų eurokomisaro postą, turint galvoje, kad Prancūzijai, antrajai pagal dydį eurozonos ekonomikai, sunkiai sekasi laikytis eurozonos fiskalinių taisyklių.

Prancūzijai jau buvo dukart pratęstas galutinis terminas sumažinti biudžeto deficitą žemiau 3 proc. bendrojo metinio vidaus produkto (BVP) ribos, kaip reikalauja ES fiskalinės taisyklės. P.Moscovici trečiadienį sakė, kad šis tikslas bus atidėtas iki 2017 metų.

Britui Jonathanui Hillui naujoje Europos Komisijoje atiteko svarbus finansinio stabilumo, finansinių paslaugų ir kapitalo rinkų sąjungos eurokomisaro portfelis, kurio aktyviai siekė eurozonai nepriklausanti Didžioji Britanija.

Jis, be kita ko, bus atsakingas už ryšius su Europos bankininkystės institucija (European Banking Authority - EBA).

Prieš paskyrimą Britanijos kandidatu į Europos Komisiją 53 metų J.Hillas buvo Lordų Rūmų pirmininku, tačiau yra menkai žinomas netgi savo gimtinėje, todėl dar turės apsiprasti Briuselyje, kuris ragino vyriausybės vadovą Davidą Cameroną kandidate į eurokomisarus paskirti kokią nors žymią moterį.

„Esu įsitikinęs, jog tai bus laimėtojų komanda“, - spaudos konferencijoje sakė darbą pradedantis J.-C.Junckeris.

Savo komandą jis pristatė po ne vieną mėnesį Briuselyje vykusios užkulisinės kovos dėl svarbiausių postų ir intensyvių spėlionių, kurioms šalims jie atiteks.

Įtakinga ES diplomatijos vadove rugpjūčio gale buvo paskirta Italijos užsienio reikalų ministrė Federica Mogherini.

Tuo pat metu Donaldas Tuskas, kuris antradienį atsistatydino iš Lenkijos premjero posto, buvo paskirtas Europos Vadovų Tarybos pirmininku, kurio pareigos pagal svarbą prilygsta J.-C.Junckerio užimamam postui.

Europarlamento nariai, kurie per spalį įvyksiantį balsavimą turės formaliai patvirtinti J.-C.Junckerio pasirinktus komisarus, grasino blokuoti jų paskyrimą, jei naujoje Komisijoje nebus bent devynių moterų - būtent tiek jų buvo darbą baigiančioje Jose Manuelio Barroso Komisijoje. J.-C.Junckeriui pavyko įvykdyti šį reikalavimą.

Buvusi Danijos ekonomikos ministrė Margrethe Vestager užims konkurencijos eurokomisarės postą ir, be kita ko, stebės didžiųjų pasaulio kompanijų plėtros ar susijungimo planus.

Ispanas Miguelis Ariasas Canete bus energetikos ir klimato kaitos komisaras, buvusi Slovėnijos premjerė Alenka Bratušek bus atsakinga už ES planus sukurti energetikos sąjungą, o švedei Ceciliai Malmstrom pavesta vesti derybas dėl didžiausios pasaulyje prekybos sutarties tarp Jungtinių Valstijų ir Europos.

Vokietis Guentheris Oettingeris bus atsakingas už skaitmeninę ekonomiką ir, be kita ko, prižiūrės ES telekomunikacijų rinkos pertvarką.

Elzbieta Bienkowska iš Lenkijos bus atsakinga už vidaus rinką, pramonę, verslumą ir smulkųjį verslą.

Naujoji Europos Komisija darbą pradės lapkričio 1 dieną, jei jos sudėčiai pritars Europos Parlamentas.