„Deja, šito nerodo dauguma televizijos kanalų, bet aš galiu pasakyti: padėtis fronte kardinaliai pasikeitė“, – pareiškė jis.

Pasak P. Porošenkos, anksčiau kasdien žūdavo dešimtys Ukrainos karių, bet įvedus ugnies nutraukimo režimą, padėtis pasikeitė, praneša News.liga.net.

„Štai ką turime po protokolo pasirašymo: prasidėjo Ukrainos karių ir civilių, kuriuos laikė neteisėtos ginkluotos grupuotės, išlaisvinimo procesas. Šiandien paleista beveik 700 Ukrainos piliečių, iki savaitės pabaigos namo grįžti galės dar 500 ukrainiečių. Minsko protokolas numato ir būsimo politinio sureguliavimo kontūrus“, – pažymėjo prezidentas.

P. Porošenka pabrėžė, kad Ukraina nepadarė jokių nuolaidų šalies teritorinio vientisumo ir valstybinės santvarkos klausimais.

„Vyksta karas dėl Ukrainos nepriklausomybės, nei daugiau, nei mažiau, dėl mūsų šalies egzistavimo. Ir toliau išliekame unitarine valstybe... Protokolas numato Ukrainos suvereniteto išsaugojimą visoje šalies teritorijoje, įskaitant ir Donbasą. Apie jokį atsiskyrimą protokole nekalbama. LNR ir DNR dokumente apskritai nenurodomos. Šių regionų statusas numatytas tik Ukrainos sudėtyje“, – pareiškė valstybės vadovas.

P. Porošenkos teigimu, šalies Antiteroristinės operacijos pajėgos nepriekaištingai laikosi ugnies nutraukimo režimo, nepaisydamos teroristų provokacijų.

„Tikrai, ugnies nutraukimo režimas šiandien įgyvendinamas ... labai sunkiai. Teroristai nuolat bando išprovokuoti ukrainiečių pajėgas“, – trečiadienį sakė valstybės vadovas per išplėstinį ministrų kabineto posėdį.

Pasak jo, ukrainiečiai rengia visas būtinas konsultacijas su Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) ir specialios stebėtojų grupės atstovais, kurie jau dirba ir kurių tikslas yra ugnies nutraukimo užtikrinimo monitoringas.

Kremlius: Rusija ir Ukraina apskritai patenkintos tuo, kaip laikomasi paliaubų

Rusijos ir Ukrainos prezidentai Vladimiras Putinas ir Petro Porošenka apskritai yra patenkinti tuo, kaip Ukrainos rytuose laikomasi paliaubų tarp Kijevo ir prorusiškų separatistų, trečiadienį pranešė Kremliaus patarėjas.

V.Putino patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas žurnalistams Maskvoje sakė, kad Rusijos vadovas ir P.Porošenka aptarė paliaubas antradienį per pokalbį telefonu.

„Apskritai ir iš mūsų pusės, ir iš ukrainiečių pusės buvo išreikštas pasitenkinimas tuo, kaip laikomasi ugnies nutraukimo režimo, nors abi pusės supranta, kad tai sudėtingas procesas ir ne viskas vyksta 100 proc. sklandžiai“, - sakė jis.

Separatistų kontroliuojamiems rajonams bus suteiktas specialus statusas

Ukrainos ir prorusiškų separatistų praėjusią savaitę patvirtintose taikos kelio gairėse numatyta, kad Ukraina toliau bus suvereni, vieninga valstybė su dabartinėmis savo sienomis, trečiadienį sakė prezidentas P. Porošenka.

Per vyriausybės posėdį, kurį transliavo televizija, prezidentas taip pat sakė, kad sunku išsaugoti paliaubas tarp vyriausybės pajėgų ir prorusiškų separatistų Ukrainos rytuose, nes „teroristai visą laiką mėgina provokuoti“ Kijevo pajėgas.

„(Penktadienį Minske pasirašytas) protokolas numato, kad Ukrainos suverenitetas bus atkurtas ir užtikrintas visoje Donbaso teritorijoje, įskaitant rajonus, kuriuos kontroliuoja kovotojai“, - sakė jis.

O.Porošenka pridūrė, kad kitą savaitę Aukščiausiajai Radai bus pateiktas įstatymo projektas dėl „specialaus statuso“ suteikimo kai kuriems rajonams rytinėse Donecko ir Luhansko srityse, kurias šiuo metu kontroliuoja separatistai.

Pasak prezidento, šis projektas užtikrina „taikų atitinkamų teritorijų sugrąžinimą Ukrainos suverenitetui“.

„Prašyčiau paremti šį įstatymo projektą. Taip pat prašyčiau, kad mes jokiu būdu nenutrauktume taikaus proceso“, - pabrėžė prezidentas.

P.Porošenka taip pat pažymėjo, kad „jokios LLR (Luhansko liaudies respublika) ir DLR (Donecko liaudies respublika) Minsko protokole neminimos“.

„Apie jokią federalizaciją... protokole nėra ir negali būti jokios kalbos“, - pabrėžė jis.

„Sakome, kad įstatymo projektas dėl laikinos vietos savivaldos tvarkos atskiruose Donecko ir Luhansko sričių rajonuose numato aiškų šių regionų statusą Ukrainos sudėtyje“, - pridūrė valstybės vadovas.

Separatistai: nesvarstome galimybių likti Ukrainos dalimi

Prorusiški Rytų Ukrainos sukilėliai trečiadienį tvirtino, kad ketina atsiskirti ir tapti nepriklausomi, nors ukrainiečių prezidentas Petro Porošenka pažadėjo, kad šalies rytai liks Ukrainos dalis.

„Mes nesvarstome (galimybių) likti Ukrainos dalimi“, – AFP sakė „Donecko liaudies respublikos“ premjero pavaduotojas Andrejus Purginas.

P. Porošenka: Rusija išvedė 70 proc. savo karių

Per Ukrainos ministrų kabineto posėdį šalies prezidentas Petro Porošenka papasakojo apie padėtį šalies rytuose.

Jo teigimu, Rusija išvedė 70 proc. savo kariuomenės iš Ukrainos teritorijos.

Kaip praneša UNIAN korespondentas, apie tai Ukrainos prezidentas pranešė per išplėstinį vyriausybės posėdį.

„Naujausiais mūsų vyriausiosios žvalgybos valdybos duomenimis, 70 proc. Rusijos Federacijos karių perkelta už sienos“, – pasakė jis.