Šiame preliminariame dokumente turėtų būti surašyti visi faktai, kuriuos prorusiškų separatistų kontroliuojamoje teritorijoje, kur nukrito lėktuvas, pavyko surinkti olandų ekspertams.

Ataskaitoje greičiausiai bus pripažinta, kad lainerį numušė priešlėktuvinė raketa, bet vargu ar olandai įvardins, kas tai padarė.

Liudininkai: separatistai turėjo „Buk“

Tuo metu BBC pirmadienį vėl citavo liudytojus iš Rytų Ukrainos, kurie prieš nukrentant lėktuvui tame regione matė rusų priešlėktuvinį kompleksą „Buk“ ir jį aptarnaujančius rusų kariškius. Tai BBC patvirtino keli įvykio vietoje buvę liudininkai. Pasak jų, asmenys, atgabenę „Buk“ sistemą „buvo panašūs į kariškius“, „labai disciplinuoti“. Be to, „rusų kalba kalbėjo kitaip“ nei ukrainiečiai.

Kremlius jau anksčiau tvirtino, kad raketa, numušusi Malaizijos oro linijų keleivinį lėktuvą, buvo paleista iš Ukrainos karinių oro pajėgų naikintuvo. Be to, prorusiškai nusiteikę separatistai primygtinai neigia turėję „Buk“ zenitinių raketų sistemą, skelbia BBC.

Tačiau nuotraukos ir vaizdo medžiaga leidžia atvirai abejoti Kremliaus ir prorusiškai nusiteikusių separatistų teiginiais, esą jų teritorijoje zenitinių raketų sistemos „Buk“ nėra.

Trys liudininkai, visi civiliai, naujienų laidai „Panorama“ pasakojo: likus kelioms valandos iki lėktuvo tragedijos, separatistų kontroliuojamoje teritorijoje jie savo akimis matę zenitinių raketų sistemą „Buk“. 

Vienas liudininkas teigia tą dieną, apie 13.30 val. vietos laiku, prie Snižnės matęs raketų paleidimo įrenginį.

„Matėme, kaip jis ruošiamas darbui. Kai pradėjo dirbti „Buk“ sistemos variklis, išmetamieji dūmai pripildė visą miesto aikštę“, - pasakoja liudininkas.

Minėtasis liudininkas BBC taip pat sakė, kad zenitinių raketų sistemos komanda jam pasirodė esantys rusai. „Labai disciplinuoti, vilkėjo ne taip, kaip Ukrainos valdžios kariai, ir atrodė tikrai nepanašūs į separatistus. Jie be akcento kalbėjo rusiškai, labai švariai. Jie kitaip taria raidę g“, - teigia liudininkas.

Rytų Ukrainoje dauguma žmonių kalba rusų kalba, tačiau „Buk“ komanda kalbėjo akcentu, kurio vietiniai nevartoja.

Pirmojo liudininko pasakojimą patvirtino ir antrasis, kuris pridūrė, esą kariniu visureigiu „Buk“ sistemą lydėjęs karininkas kalbėjo tokia rusų kalba, kokią naudoja Maskvos gyventojai.

Skelbs išvadas

Nekantriai laukiama Nyderlandų aviacijos katastrofų tyrėjų preliminari ataskaita apie „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo katastrofą Rytų Ukrainoje, per kurią žuvo visi 298 keleiviai ir įgulos nariai, bus paskelbta antradienį ir tikimasi, kad ji nušvies šios tragedijos priežastis.

Olandų vadovaujama tyrėjų komanda ataskaitą turi paskelbti 10 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku, Olandijos saugumo valdybos (OVV) tinklalapyje.

Oro bendrovės „Malaysia Airlines“ „Boeing 777“ liepos 17 dieną sprogo virš konflikto krečiamos Rytų Ukrainos, pakeliui iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą. Tarp aukų yra 193 Olandijos piliečiai.

Vakarų šalys kaltina Rusijos remiamus separatistus, jog jie numušė MH17 lainerį Maskvos parūpinta raketa „žemė-oras“, o Maskva tuo tarpu kaltina ukrainiečių pajėgas.

Nyderlandų tyrėjai grįžo į Hagą iš Ukrainos rugpjūčio pradžioje, taip ir nesugebėję aplankyti katastrofos vietos Donecko regione – dėl pablogėjusios saugumo padėties. Tačiau incidento vietą tuojau po lėktuvo sudužimo aplankė Ukrainos aviacijos katastrofų ekspertai, dabar priklausantys OVV komandai, kuri rėmėsi jų pateikta informacija.

OVV atstovė Sara Vernooij sakė: „Tikrai įmanoma daryti prasmingas išvadas (ir) nebuvus (katastrofos) vietoje“.

Tačiau OVV pabrėžė, kad ataskaitoje kaltieji nebus nurodyti.

„Mes tiriame nelaimės priežastį, o ne tai, kas yra atsakingas“, – sakė S.Vernooij.

Tyrėjai turi pateikti išvadas, padarytas remiantis informacija iš lėktuvo juodųjų dėžių, nuotraukomis ir filmuota medžiaga iš katastrofos vietos, taip pat – Ukrainos skrydžių kontrolierių pateikta informacija.

Lėktuvo juodosios dėžės buvo išsiųstos į Aviacijos avarijų tyrimo padalinį, įsikūrusį Didžiosios Britanijos mieste Farnbore.

OVV nurodė, kad „preliminarioje ataskaitoje bus pateikta faktinė informacija, pagrįsta šaltiniais, prieinamas OVV.“

Galutinės ataskaitos nesitikima iki 2015 metų vidurio, pridūrė OVV.

Netrukus po katastrofos teismo medicinos ekspertai nuvyko į lėktuvo sudužimo vietą paimti palaikų ir jų dalių, bet palaikų paieškos rugpjūčio pradžioje taip pat buvo nutrauktos dėl tose apylinkėse vykusių įnirtingų susirėmimų.

Kol kas yra identifikuotos 193 aukos.