Gomindano pirmininkas Lien Chanas Kinijos sostinės Didžiojoje liaudies salėje susitiko su Kinijos prezidentu Hu Jintao. Tai pirmas kartas po beveik 60 metų, kai įvyko šių dviejų partijų lyderių susitikimas. Jis surengtas tokiu metu, kai Pekine vis labiau nuogąstaujama, kad Taivanas žengia formalios nepriklausomybės link, o jo tikslas buvo sumažinti tarp Kinijos ir Taivano tvyrančią įtampą.

"Abi partijos pripažino, kad 1992-ųjų konsensuso išsaugojimas ir nepritarimas Taivano nepriklausomybei yra bendra šių dviejų partijų pozicija", - sakoma bendrame pareiškime.

1992 metais, kai salą valdė Gomindanas, Kinija ir Taivanas susitarė, kad ir sala, ir žemyninė dalis priklauso "vienai Kinijai", tačiau nepaaiškino, ką tai reiškia. Penktadienio pareiškime taip pat sakoma, kad abiejų partijų bendra pozicija yra "siekti taikos ir stabilumo Taivane, sparčiau plėtojant (Kinijos ir Taivano) santykius ir užtikrinant tėvynainių abiejose (Taivano) sąsiaurio pusėse interesus".

Pekinas ragino nepriklausomybei pritariantį Taivano prezidentą ir jo valdančiąją Demokratinę pažangos partiją grįžti prie 1992-ųjų konsensuso.

Beje, Taivano vyriausybė penktadienį pareiškė, kad yra nusivylusi istorinėmis derybomis teigdama, jog Kinija nenuoširdžiai siekia sumažinti įtampą tarp šalių.

Kinija yra nurodžiusi, kad Taivano, kurį laiko savo dalimi, nepriklausomybės paskelbimą laikytų karo aktu. Kovo mėnesį Kinijoje buvo priimtas įstatymas "prieš atsiskyrimą", kuriame numatyta, kokiomis aplinkybėmis bus panaudota jėga Taivanui susigrąžinti.