Kaip rašo prancūzų dienraštis „Le Monde“, S. Naryškinas – aistringas keliautojas ir frankofilas. Jam patinka lankytis Paryžiuje.

Tačiau nuo kovo 21 dienos jam kilo sunkumų: tą dieną Europos Taryba Rusijos oficialių asmenų, kuriems dėl Krymo aneksijos taikomos sankcijos, sąrašą papildė 12 pavardžių, įskaitant ir jo.

Dabar S. Naryškinui, kaip artimam Vladimiro Putino bendražygiui, draudžiama įvažiuoti į Europos Sąjungos (ES) teritoriją, o jo lėšos (jeigu tokių yra) įšaldomos.

Taigi ką veikė S. Naryškinas Paryžiuje rugsėjo 1–2 d.? Pirmadienį Dūmos tinklalapyje pasirodė jo pranešimas apie darbinę išvyką į Prancūziją ir fotografija, kurioje jis įamžintas ant vyriausybinio lėktuvo trapo. Skelbiama, kad Paryžiuje jis turėjo susitikti su parlamentarais ir verslininkais.

Kaip galiausiai paaiškino Prancūzijos užsienio reikalų ministerija, S. Naryškinas buvo atvykęs Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) kvietimu.

Kadangi šios tarptautinės organizacijos štabas įsikūręs Prancūzijoje, ji privalėjo išduoti jam leidimą įvažiuoti, ką ji ir padarė balandžio 14-ąją, kai S. Naryškinas pareiškė norą sudalyvauti renginiuose, skirtuose TSRS įstojimo į UNESCO 60-mečiui (šios organizacijos centrinė būstinė yra Paryžiuje).

Susitikimų su Prancūzijos vyriausybės atstovais nebuvo.

„Taigi, nors „darbinės išvykos į Prancūziją“ formuluotės negalima pavadinti semantiškai klaidinga, šiuo atveju ji buvo pernelyg rėksminga. Be to, ji sutrikdė daugelį „Twitter“ vartotojų, kurie puolė kritikuoti dvigubą Prancūzijos žaidimą“, – rašo „Le Monde“.

Kad ir kaip būtų, į Prancūziją su dviejų deputatų (vienas iš jų – Vladimiras Sluckis – taip pat buvo sankcijų sąraše) palyda atvykęs Dūmos pirmininkas neapsiribojo vien tik susitikimais su ETPA atstovais.

Jo vizito kulminacija po apsilankymo Charles`o de Gaulles`o muziejuje tapo dvi valandas trukęs apvalaus stalo susitikimas Rusijos pasiuntinybėje. Šį renginį organizavo grupė „Prancūzų – rusų dialogas“, kuriai vadovauja „Liaudies judėjimo sąjungos“ deputatas Thierry Mariani.

Ekonomistas Jacques`as Sapiras savo tinklaraštyje smulkiai aprašė diskusijas apie Ukrainą, Rusijos poziciją, žalingas, anot bendros nuomonės, sankcijas, ir spaudos vaidmenį, kuris „Prancūzijoje daugiausia yra neigiamas“.

S. Naryškinas kalbėjo apie ypatingą statusą, kuris turėtų būti suteiktas rusakalbiams gyventojams Ukrainos pietryčiuose, ir būtinybę rasti išeitį iš „vidinio konflikto“ tarp vyriausybės Kijeve ir maištininkų.

„ES įvedė sankcijas, bet aš galiu susitikinėti, su kuo panorėjęs, - „Le Monde“ pareiškė Th. Mariani. – Dabar reikia dialogo su Rusija“.

Nicolas Dupont`as – Aignanas nuėjo dar toliau: „Didžiuojuosi tuo, kad galėjau susitikti su Sergejumi Naryškinu ir sugebėjau kartu su kitais deputatais apginti savo šalies garbę. Mes manome, kad Parncūzijos politika neturi apsiriboti ES, nes jos sprendimai neteisėti“.

Jeanas Pierre`as Chevenement`as savo ruožtu pažymėjo, kad nesupranta „sankcijų prasmės“.

ETPA pirmininkė Anne Brasseur „Le Monde“ nurodė, kad jos kvietimo tikslas buvo palaikyti dialogą su Rusijos parlemento nariais, kurie dėl Krymo aneksijos neteko balsavimo teisės.

Tačiau kodėl reikėjo kviesti S. Naryškiną į Paryžių, o ne į Strasbūrą, kur įsikūrusi Europos Taryba? Todėl, kad ETPA vadovybės posėdis vyko Paryžiuje. S. Naryškinas ir Th. Mariani pačiu geriausiu būdu pasinaudojo sėkmingu aplinkybių sutapimu.