Tikslas esą yra sukurti kalifatą Mianmare, Bangladeše ir dalyje Indijos, praneša agentūra AFP, remdamasi islamistų tinklapius stebinčia JAV organizacija „Site“.

Grupuotė pavadinimu „Kaidat al-Džihad“ pralauš dirbtines sienas tarp musulmonų gyventojų regione, trečiadienį paskelbtame įraše teigė E. al-Sawahiri.

„Šis dalinys suformuota ne dabar, o yra daugiau kaip dvejų metų palaimintų pastangų apjungti modžahedus Indijos subkontinente rezultatas“, - toliau kalbėjo teroristų vadeiva.

„Al Qaeda“ paragino musulmonų bendruomenę pradėti kovą su priešais. Naujosios grupuotės vadovu paskirtas pakistanietis islamistas Asimas Umaras. Realūs jos pajėgumai nežinomi.

Internete paskelbtame 55 minučių trukmės įraše A.al Zawahiri taip pat pakartojo ilgametę ištikimybę Afganistano Talibano lyderiui mulai Mohammadui Omarui, akivaizdžiai įgeldamas džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IS), siekiančiai perimti iš „al Qaeda“ tarptautinio islamistų kovotojų vėliavnešio statusą.

A.al Zawahiri sakė, kad grupuotės Indijos subkontinento „Al Qaeda“ (AQIS) įkūrimas yra džiugi žinia musulmonams „Birmoje, Bangladeše, Asame, Gudžarate, Ahmedabade ir Kašmyre“, pridūręs, kad naujoji grupuotė gelbės tų regionų musulmonus nuo neteisybės ir priespaudos.

Tikėtina, kad šis žingsnis yra A.al Zawahiri mėginimas susigrąžinti žinomumą savo grupuotei ir išnaudoti neramumus, vykstančius Kašmyre bei Mianmare.

„Tai darinys, suformuotas skleisti atgaivinančiojo imamo šeicho Osamos bin Ladeno, tegul Dievas būna jam maloningas, priesakams“, – pareiškė A.al Zawahiri, turėdamas omenyje savo pirmtaką, 2010 metais nukautą JAV specialiųjų pajėgų per reidą Pakistane.

Kovos su terorizmu ekspertai sako, kad senstantiems „al Qaeda“ lyderiams verbuojant naujus narius sunku varžytis su IS, kuri pritraukė daugybę jaunų kovotojų iš viso pasaulio ir užėmė dideles teritorijas abipus Irako ir Sirijos sienos.

„Islamo valstybės“ lyderis Abu Bakras al Baghdadi vadina save kalifu ir reikalauja visų pasaulio musulmonų lojalumo.

Ši grupuotė susipyko su A.al Zawahiri 2013 metais dėl savo plėtros Sirijoje, kur A.B.al Baghdadi sekėjai vykdė masines egzekucijas ir žudė savo priešus nupjaudami jiems galvas arba nukryžiuodami.

„Al Qaeda“ lyderio pranešimas gali būti laikomas ne vien netiesioginiu atkirčiu „Islamo valstybei“, bet ir iššūkiu Indijos premjerui Narendrai Modi.

Pastarasis politikas jau sulaukė kritikos dėl to, jog nepasmerkė kelių antimusulmoniškų incidentų, sustiprindamas nuogąstavimus, kad premjerą palaikantys hinduistų nacionalistai gali pakurstyti religinę nesantaiką Indijoje, kurioje hinduistai sudaro gyventojų daugumą.

Nors „al Qaeda“ regione abipus Afganistano ir Pakistano sienos jaučiasi kaip namuose dėl savo ryšių su įtakingais vietos veikėjais ir ilgos veiklos tame regione, palyginti su vietos kovotojų grupuotėmis, šis tinklas yra nereikšmingas pagal kovotojų skaičių ir vietos reikalų išmanymą.

A.al Zawahiri pranešime neminima „Islamo valstybė“ arba A.B.al Baghdadi, tačiau panašu, jog jo siunčiama žinia yra nukreipta prieš tos grupuotės pastangas administruoti Irake ir Sirijoje užgrobtas teritorijas.

IS ėmėsi kurti realią valstybę, ko niekada nemėgino daryti „al Qaeda“ pagrindiniai lyderiai, tradiciškai mieliau rinkdavęsi regzti sudėtingas atakas prieš taikinius Vakarų šalyse.

Indijoje gyvena apie 175 mln. musulmonų - ši 15 proc. šalies gyventojų sudaranti konfesinė grupė yra trečioji pagal dydį islamo išpažinėjų bendruomenė pasaulyje.