Atsakomybės kol kas niekas neprisiėmė, tačiau iš karto buvo spėjama, kad tai Džamu ir Kašmyro valstijos islamistų, siekiančių atsiskirti nuo Indijos, darbas. Prieš du mėnesius Džamu ir Kašmyro asamblėjoje per savižudžio išpuolį žuvo 38 žmonės.

Indijos premjeras Atalas Behari Vajpayee sakė, kad šalyje pradedamas paskutinis kovos su terorizmu etapas, o gynybos ministras George'as Fernandesas pažadėjo griežtą atsaką.

Liudininkai pasakojo, kad maždaug 8 val. 15 min. Lietuvos laiku, kai abeji parlamento rūmai padarė pertrauką, penki žmonės šaudydami iš automatų ir mėtydami granatas įsiveržė į kompleksą. Šūviai buvo girdimi dar valandą.

Teroristai nužudė septynis žmones - kaip sakė netoliese esančios ligoninės pareigūnas, šešis apsaugininkus ir sodininką. Savižudis sprogdintojas žuvo per sprogimą, o kiti keturi - per susišaudymą su policija.

A.B.Vajpayee dar nebuvo atvykęs į kompleksą, kai viskas prasidėjo. Kiek vėliau jis per televiziją kreipėsi į šalies gyventojus ir dar kartą patikino, kad vyriausybė imsis atsakomųjų veiksmų.

"Tai ne tik išpuolis prieš (parlamento) pastatą, tai - perspėjimas visai šaliai", - sakė jis.

"Pastaruosius du dešimtmečius kovojome su terorizmu, o dabar prasidėjo paskutinis šios kovos etapas, - pabrėžė premjeras. - Prasidėjo lemiamas etapas".

A.B.Vajpayee 16 val. sušaukė skubų savo kabineto saugumo komiteto posėdį. Komitetas turėtų aptarti naują kovos su maištininkais ir teroristais strategiją. Viso kabineto susirinkimas įvyks po saugumo komiteto posėdžio.

Dienraštis "Star News" pranešė, kad gerai ginkluoti vyrai į parlamento teritoriją automobiliu įvažiavo pateikę suklastotą leidimą.

Pasak vienos parlamentarės, policininkai jai sakę, kad komplekso teritorijoje aptiktas sprogmenų prikrautas automobilis. Vėliau pasigirdo garsus sprogimas, kurio metu išminuotojai tikriausiai sunaikino užtaisą.

Teritoriją aplink parlamentą užtvėrė ir pozicijas užėmė šimtai kareivių; Delyje ir visoje šalyje paskelbta saugumo pajėgų parengtis. Uždarytos visos gatvės, vedančios į parlamento pastatų kompleksą, kuriame dirba abeji rūmai - beveik 800 parlamentarų.

Kareiviai patruliuoja ir prie A.B.Vajpayee biuro bei rezidencijos, kitų svarbių vyriausybinių pastatų. Iš ir į armijos štabą Delyje važinėjo sunkvežimiai su kareiviais.

Politikos apžvalgininkai sako, kad jei ketvirtadienio išpuolį įvykdė Kašmyro separatistai, Indija gali ryžtis surengti atsakomąjį reidą į Pakistano valdomą Kašmyro teritoriją. Tokiu atveju galėtų įsiplieksti pavojingas šių dviejų branduolinių valstybių konfliktas.

Pakurstydamas tokius nuogąstavimus G.Fernandesas "Star News" sakė, kad Indija privalo imtis griežtų atsakomųjų veiksmų. "Ši problema (terorizmas) peržengė visas ribas ir mes turime tai išspręsti", - pažymėjo jis.

Delis jau seniai kaltina Pakistaną, kad jis ginkluoja ir finansuoja islamistus, kovojančius dėl Indijos valdžios panaikinimo Kašmyre - vienintelėje musulmonų dominuojamoje Indijos valstijoje. Islamabadas šiuos kaltinimus neigia.

Kai kurie Indijos įstatymų leidėjai nelaukdami, kol kas nors prisiims atsakomybę už išpuolį parlamente pareikalavo imtis veiksmų.

"Vyriausybė turi padaryti tai, ką Amerika padarė Afganistane ir ką Izraelis daro Palestinoje. Vyriausybė neturėtų vengti pulti Pakistaną, jei bus įrodyta, kad jis su tuo susijęs", - sakė kitas BJP narys Srichandas Kripalani.

Pakistano Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai sakė, kad Islamabadas griežtai ir nedviprasmiškai pasmerkė išpuolį.

Indijoje nesiliauja separatistų ir bendruomenių smurtas, tačiau pirmą kartą toks išpuolis surengtas itin saugomame parlamento komplekse.

1984 metais sikhų separatistai nužudė tuometinę Indijos premjerę Indirą Gandhi, o 1991-aisiais savižudis sprogdintojas nužudė jos sūnų, taip pat premjerą Rajivą Gandhi.