Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy šeštadienį netyčia atskleidė savo įpėdinio vardą, kai per įjungtą mikrofoną Kipro lyderiui patvirtino, jog kandidatu į jo postą buvo pasirinktas Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas.

„Turime naujieną? Kiek suprantu, Donaldas O.K.?“, - buvo nugirstas Kipro prezidentas N. Anastasiadeso klausimas, užduotas darbą baigiančiam belgų politikui.

„Ne ne... Taip, bet tik niekam...“, - ištarė H.Von Rompuy ir ženklais parodė N.Anastasiadesui niekam nesakyti šios naujienos.

D.Tusko, kurį remia Vokietija, šansai pakeisti H.Van Rompuy smarkiai padidėjo, kai jis, panašu, įveikė asmeninį kivirčą su Didžiosios Britanijos ministru pirmininku Davidu Cameronu dėl migracijos politikos.

D.Tuskui, konservatoriui iš Rytų Europos, pakeitus belgą H.Van Rompuy, Italijos užsienio reikalų ministrei Federicai Mogherini, atstovaujančiai centro kairei, atitenka bloko išorės politikos vadovo postas, kurį iki šiol užėmė britė Catherine Ashton.

Vėliau - patvirtinta socialiniame tinkle

Europos Vadovų Taryba išrinko premjerą Donaldą Tuską naujuoju Europos Tarybos ir Euro zonos viršūnių susitikimų pirmininku“, - parašė H.Van Rompuy parašė socialinio tinklo "Twitter" paskyroje.

„Europos Vadovų Taryba paskyrė užsienio reikalų ministrę F. Mogherini kita ES aukštąja atstove“, - pridūrė jis.

Sprendimas dėl šiųdviejų kertinius ES postus užimančių pareigūnų buvo priimtas per 28 bloko lyderių susitikimą Briuselyje, kuris vyksta smarkiai paaštrėjus krizei rytinėje Ukrainoje.

41 metų centro kairės politikė F.Mogherini bloko išorės politikos vadovo poste, kuris yra vienas svarbiausių Bendrijoje. Ji Italijos užsienio reikalų ministerijai vadovauja tik nuo vasario mėnesio.

Kai jos kandidatūra buvo pirmą kartą pateikta liepos mėnesį, Rytų Europos šalių lyderiai blokavo F.Mogherini paskyrimą, teigdami, kad ji yra nepatyrusi ir pernelyg artima Maskvai.

Tačiau rūpestingas Italijos premjero Matteo Renzi lobizmas nuo praėjusio mėnesio sušvelnino opoziciją, o Roma parėmė griežtesnes sankcijas Rusijai, nors ši yra viena svarbiausių Italijos prekybos partnerių. F.Mogherini ES diplomatijos vadovės postą perims lapkričio 1 dieną.

Savo ruožtu 57 metų konservatorius iš Rytų Europos D.Tuskas belgą H.Van Rompuy Europos Vadovų Tarybos poste pakeis gruodžio mėnesį.

D.Tuskas: galima suderinti fiskalinę drausmę ir ekonominį augimą

Lenkijos ministras pirmininkas D. Tuskas, kurį 28 šalių ES lyderiai išrinko vadovauti savo viršūnių susitikimams, šeštadienį pareiškė, jog Europoje galima suderinti fiskalinę drausmę ir ekonominį augimą.

Jis taip pat pažadėjo atsižvelgti į tai, kas kelia susirūpinimą Didžiajai Britanijai, kurioje premjeras Davidas Cameronas iki 2017 metų pažadėjo surengti referendumą dėl narystės Bendrijoje.

„Mano patirtis ministro pirmininko poste nurodo į tai, kad šiuodu iššūkius, vienas vertus, fiskalinę drausmę, o kita vertus, ekonominį augimą, - yra galima suderinti“, - sakė D.Tuskas per naujienų konferenciją Briuselyje.

Jis pridūrė, kad ES ir jis pats asmeniškai imsis spręsti tas ES problemas, dėl kurių susirūpinimą reiškia Londonas.

„Joks protingas žmogus negali įsivaizduoti ES be Jungtinės Karalystės“, - pridūrė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)