Rusijos žiniasklaida ir pareigūnai užsipuola 60 metų A.Makarevičių, „parėmusį Kijevo antirusišką politiką“ anksčiau šį mėnesį surengtu koncertu pabėgėliams Rytų Ukrainos mieste Sviatohorske, kai vyriausybinės pajėgos po savaites trukusių kovų jį atsiėmė iš prorusiškų separatistų.

A.Makarevičiaus puolimas valstybinėje žiniasklaidoje pasiekė tokį lygį, kad pirmadienį muzikantas paprašė Rusijos prezidento Vladimiro Putino jį sustabdyti.

A.Makarevičius, legendinės grupės „Mašina vremeni“ lyderis, prieš Maskvos politiką dėl Ukrainos pasisako nuo vasario mėnesio, kai Rusija pradėjo sukilimą Kijeve vaizduoti vadovaujamą fašistų.

„Tokios propagandos ir melo orgijos neprisimenu nuo geriausių Brežnevo laikų“, – tuo metu savo tinklaraštyje rašė A.Makarevičius, paminėdamas Sovietų Sąjungai 7-ajame ir 8-ajame dešimtmetyje vadovavusį Leonidą Brežnevą, kuriam valdant komunistinė ideologija buvo ypač griežta ir reakcinga.

A.Makarevičius gerai žino tuos laikus. Savo grupę jis su grupele kitų Maskvos studentų, kuriuos žavėjo „The Beatles“ ir „The Rolling Stones“, įkūrė 7-ojo dešimtmečio pabaigoje.

Kadangi sovietų valdžia nepritarė roko muzikai, gerbėjai iš rankų į rankas perdavinėdavo šios grupės muzikos įrašų savos gamybos kopijas.

Nors A.Makarevičius niekada atvirai nemetė iššūkio sovietų valdžiai, „Mašina vremeni“ dainų tekstuose buvo pilna užuominų apie laisvę ir dviprasmiškos satyros apie komunistinę visuomenę.

Tačiau A.Makarevičius suskubo kritikuoti Kremlių dėl Ukrainos ir kovo mėnesį dalyvavo antikarinėje demonstracijoje.

Kovo mėnesį Rusija nuo Ukrainos atplėšė ir aneksavo Krymą, ir suteikė moralinę bei, kaip teigia Kijevas ir Vakarai, materialinę paramą prorusiškiems sukilėliams, kurie vėliau užėmė dideles Rytų Ukrainos dalis.

„Jis turi būti nubaustas“

Rusijos valstybės kontroliuojamos televizijos ėmė plakti A.Makarevičių dėl jo koncerto Ukrainoje. Viena naujienų programa transliavo 9 minučių trukmės tiradą, kurioje buvo sakoma, kad tas koncertas „yra ne paprasčiausia saviraiška, o propagandinė parama“ Kijevui.

Kitoje laidoje A.Makarevičius buvo pavadintas „vienu iš 13 chuntos draugų“ tarp Rusijos menininkų ir parlamentarų.

Valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ deputatas Jevgenijus Fiodorovas paragino atimti iš A.Makarevičiaus valstybinius apdovanojimus, tarp jų – prestižinį „liaudies artisto“ vardą.

Interneto peticiją dėl jo apdovanojimų atėmimo jau pasirašė daugiau kaip 25 tūkst. žmonių. Sovietiniais laikais taip būdavo elgiamasi su disidentais.

Kartais smūgiai būdavo ir žemiau juostos, pavyzdžiui, „Ivzestija“ paskelbė interviu su radikalių pažiūrų rašytoju ir politiku Eduardu Limonovu, kuris A.Makarevičių pavadino girtu idiotu, kenčiančiu nuo „vyrų menopauzės“, ir pareiškė, kad jis turi būti nubaustas.

„Jeigu Rusija jo nenubaus, tada ji jį pateisins“, – sakė jis.

Kreipimasis į V. Putiną

Nors A.Makarevičius laikėsi savo, jis kreipėsi į V.Putiną su prašymu sustabdyti žiniasklaidos puolimą jo atžvilgiu.

„Tris savaites nesiliovė purvo ir šmeižto srautas prieš mane laikraščiuose ir televizijos ekranuose“, – rašė jis atvirame laiške, kuris buvo paskelbtas dienraščio „Moskovskij komsomolec“ interneto svetainėje.

„Pone prezidente, meldžiu jūsų sustabdyti šią orgiją, kuri teršia mano vardą“, – rašė A.Makarevičius.

V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas atsisakė komentuoti A.Makarevičiaus laišką, bet sakė, kad prezidentui „neįmanoma“ atsakyti visiems, kas jam parašo.

A.Makarevičius tvirtino, kad surengdamas koncertą pabėgėliams nepadarė nieko bloga. „Visai dėl to nesijaučiu kaltas“, – atvirame laiške rašė jis.

A.Makarevičius planuoja rugsėjo pradžioje Maskvoje surengti labdaros koncertą ukrainiečių pabėgėliams. Praėjusią savaitę jis sakė, kad ir toliau laikosi savo nuomonės dėl Ukrainos.

„Deja, visa, kas su mumis dabar vyksta ir vyks, rodo, kad aš teisus“, – sakė jis.