Rusijos valdžia nusprendė, kad ši organizacija yra finansuojama iš užsienio, o jos veikla pripažinta kaip politinė.

Šis registras papildytas įsiplieskus skandalui dėl Rusijos desantininkų sulaikymo Ukrainoje, kai organizacija „Karių motinos“ fiksavo daugybę kreipimųsi iš karių giminaičių.

Rugpjūčio 29 d. Rusijos Teisingumo ministerija pranešė, kad į užsienio agentų vaidmenį atliekančių nekomercinių organizacijų sąrašą įtrauktos dar dvi organizacijos.

Į šį registrą pateko Informacijos laisvės fondas ir organizacija „Sankt Peterburgo karių motinos“, rašo „Kommersant“.

Užsienio agento sąvoka tapo teisėta 2012 m., kai įsigaliojo naujasis nekomercinių organizacijų įstatymas, pagal kurį nurodoma registruoti kaip užsienio agentus organizacijas, kurios gauna finansavimą iš užsienio, ir kurių veikla pripažinta kaip politinė.

Per dvejus metus savanoriškai šiame registre užsiregistravo tik nekomercinė įmonė „Pagalba NVS šalių konkurencingumo vystymuisi“, o kitos nekomercinę veiklą vykdančios įmonės atsisakė tai daryti arba pasirinko organizacijos juridinės formos pakeitimą.

2014 m. pradžioje Rusijos Dūma priėmė Nekomercinių įmonių įstatymo pataisas, suteikiančias teisę Rusijos Teisingumo ministerijai priverstine tvarka įtraukti organizacijas į užsienio agentų registrą.

Svarbu paminėti, kad taip vadinamieji užsienio agentai privalo nurodyti šį jiems priskirtą statusą publikuodami medžiagą internete ir žiniasklaidoje.

„Sankt Peterburgo karių motinų“ organizacija buvo įtraukta į užsienio agentų registrą po to, kai Ukrainos saugumo tarnyba sulaikė Rusijos ir Ukrainos sieną kirtusius 98-osios Svirsko divizijos desantininkus.

Be to, vis dažniau karių motinų organizacijos fiksuodavo besikreipiančius karių šeimos narius, kurių ryšiai su giminaičiais nutrūko. Apie tokius besikreipiančius asmenis buvo pranešusi Motinų komiteto vadovė Nižnij Novgorodo srityje Natalija Žukova, o karių motinų komiteto vadovė Stavropolio srityje Liudmila Bogatenkova tvirtino, kad turi sąrašą karių, kurie, remiantis jos turima informacija, galėtų būti nužudyti arba sužeisti Ukrainos teritorijoje.

2013 m. Rusijos Teisingumo ministerijos revizoriai buvo aptikę politinės veiklos požymių Kostromos „Karių motinų“ organizacijos filiale.

Šiuo metu užsienio agentų sąrašą sudaro 13 nekomercinę veiklą vykdančių organizacijų, tarp kurių ir organizacijos „Agora“ ir „Memorial“. Pastarosios šių metų liepos mėn. pranešė ketinančios apskųsti Rusijos Teisingumo ministerijos sprendimą dėl šios organizacijos įtraukimo į užsienio agentų registrą.

DELFI primena, kad Rusijos karių motinos ir žmonos ketvirtadienį sakė, kad desantininkai iš vienos bazės Kostromoje, esančioje į šiaurę nuo Maskvos, buvo išsiųsti į karines pratybas, tada ryšys su jais nutrūko, o vėliau kai kurie jų vyrai ir sūnūs grįžo pušinėse dėžėse.

„Vakar į Kostromą atvyko „Kargo-200“, – sakė vieno desantininko žmona Valerija Sokolova, panaudodama Rusijos kariškių terminą, reiškiantį maišus lavonams.

Pasak jos, kariškių vadai atsisakė patvirtinti, kad jų artimieji buvo nusiųsti kovoti į Ukrainą.

„Jie tik sako mums, kad jie yra ne Rusijoje“, – pridūrė V.Sokolova.

Šis atvejis primena anksčiau šiais metais reikštus oficialius paneigimus, kad Rusija nusiuntė sukarintas pajėgas į Krymą, ir buvusios Sovietų Sąjungos nenorą 1979 metais pripažinti, kad ji kariauja Afganistane.