Teigiama, kad Ukrainos pasienio kontrolės tarnybos pareigūnai už 5 kilometrų nuo miestelio sulaikė separatistų šarvuotos technikos veržimąsi. „Azovo“ bataliono vado Ihorio Mosijčiuko duomenimis, iš Rusijos pusės į Ukrainą įriedėjo tankai, „Grad“ salvinės ugnies sistemos ir savaeigiai artilerijos pabūklai.

„Informacinio pasipriešinimo" grupės koordinatorius Dmytro Tymčiukas paskelbė, kad nemaža dalis karinės technikos iš Rusijos buvo sunaikinta. Likusi dalis - apie 10 šarvuočių, 2 tankai ir 2 „Kamaz“ sunkvežimiai - nuvažiavo gilyn į separatistų kontroliuojamą teritoriją.

Pranešė apie į Ukrainos teritoriją įvažiavusius Rusijos tankus

Ukrainos žiniasklaida apie 10 val. pranešė, kad iš Rusijos į Ukrainos teritoriją įvažiavo tankai ir šarvuoti transporteriai, kurie juda Mariupolio link. Tuo metu Karinių ir politinių tyrimų centro vadovas Dmitrijus Tymčukas skelbia, kad Ukrainos jėgos struktūrų pareigūnai Rusijos karinę koloną užblokavo.

Rugpjūčio 25 d. rytą Rusijos kariuomenės kolona įvažiavo į Ukrainos teritoriją, pradėjo Novoazovsko apšaudymą ir pajudėjo Mariupolio link, skelbia UNIAN.

„Mes stebėjome, kaip rusų desantas iš pasienio pusės atvyko per laukus. Kolonoje buvo tankai, šarvuoti transporteriai ir sunkvežimiai „KamAz“. Jie įsikūrė laukuose tarp Ščerbako ir Markyno kaimų, šiek tiek aukščiau „Novoazovsko“ kontrolės punkto. Jų patruliai ir keli tankai įvažiavo į Rozos Liuksemburg gyvenvietės rajoną“, – pasieniečio Dmitrijaus iš Donecko pasienio būrio 9937 dalinio žodžius cituoja TSN.

Skelbiama, kad rusų kariuomenė įėjo į Ukrainos teritoriją 4–5 km, o patruliai dar toliau – 10 km. Ukrainos pasienio apsaugos pareigūnai atsitraukė, atstumas tarp jų ir agresoriaus karių – 3–4 km.

Suskaičiuota ne mažiau nei 10 tankų, o ant šarvuočių matyti desanto vėliavos.

„Mes pėstininkai, o prieš mus siunčiami tankai, šarvuočiai ir artilerija. Apsiginti puolimo metu galėtume, jei pultų pėstininkai su šarvuočiais, bet ne tankai“, – sako Dmitrijus.

Pasieniečio teigimu, rusai pradėjo jų ankstesnių pozicijų prie Novoazovsko apšaudymą, kolona pajudėjo tiesiu keliu Mariupolio link.

Bataliono „Azov“ vado pavaduotojas Igoris Mosejčukas pranešė, kad savanoriai patvirtina Rusijos šarvuotosios technikos įsiveržimo faktą.

Remiantis jų pateikiama informacija, kolona juda Telemanovės link. Apie tai I. Mosejčukas pranešė socialiniame tinkle.

„Dėmesio! Įsiveržimas! Informaciją patvirtino pasieniečiai ir savanoriai. Šalia gyvenviečių Marčenko ir Ščerbak, esančių netoli Novoazovsko, per Ukrainos ir Rusijos pasienį prasiveržė apie 30 tankų. Ant tankų uždažyti Rusijos ženklai ir uždėti „Donecko liaudies respublikos“ ženklai“, - rašo I. Mosejčukas.

Tuo metu Donecko pasienio apsaugos būrio spaudos tarnyba pareiškė neturinti jokios informacijos apie rusų kariuomenės įsiveržimą.

Novoazovsko–Mariupolio kryptimi mėgino prasiveržti Rusijos Federacijos šarvuočių kolona, bet Ukrainos jėgos struktūrų pareigūnai ją užblokavo.

Apie tai savo puslapyje socialiniame tinkle parašė D. Tymčukas.

„Draugai, apie Novoazovską–Mariupolį. Atviro Rusijos įsiveržimo nėra. Mėgino įsiveržti kolona, bet ją užblokavo, įsiveržė tik keli šarvuotos technikos vienetai“, – parašė ekspertas.

Ukrainos pajėgos susirėmė su šarvuotosios technikos kolona

Ukraina pareiškė, kad jos pasieniečiai pirmadienį susirėmė su kolona, kurią sudaro „dešimtys“ šarvuočių ir tankų, įvažiavusia iš Rusijos teritorijos netoli Azovo jūros.

„Ukrainos sieną pažeidė kolona, sudaryta iš keliasdešimties tankų ir šarvuotųjų transporterių“, kurie įvažiavo į šalies teritoriją netoli pietrytinio pramonės miesto Mariupolio, naujienų agentūrai AFP sakė saugumo tarnybų atstovas Leonidas Matiuchinas.

„Koloną sustabdė pasieniečiai... Susirėmimas tebevyksta“, – sakė jis.

Apie 500 tūkst. gyventojų turintis Mariupolis, esantis ant Azovo jūros krantų pietinėje Donecko srities dalyje, yra už maždaug 50 km nuo sienos su Rusija ir už maždaug 110 km nuo sukilėlių kontroliuojamo Donecko.

Šis miestas yra rytų Ukrainos metalurgijos centras – jame veikia vienos iš didžiausių šios pramonės gamyklų.

Mariupolis dalyvavo gegužės 11-ąją organizuotame referendume dėl separatistų paskelbtos „Donecko liaudies respublikos“ suverenumo, tačiau jį jau kelis mėnesius kontroliuoja Kijevo pajėgos.

Gegužės 9-ąją per įnirtingus susirėmimus gatvėse žuvo keliolika žmonių, o po kelių dienų armija išvijo prorusiškus lyderius.

Nuo to laiko Mariupolyje dirba Kijevo centrinei vyriausybei pavaldi Donecko srities administracija ir gubernatorius, kurie pasitraukė iš Donecko miesto, kai kontrolę jame perėmė separatistai.

Regiono valdžia pirmadienį paskelbė pranešimą, kuriuo akivaizdžiai siekiama užkirsti kelią panikai mieste, pabrėždama, kad gubernatorius ir administracija „dirba įprastu režimu“ ir nepalieka savo biurų.