Centrinė rinkimų komisija nurodo, kad iš viso balsavimo teisę Abchazijoje turi apie 130 tūkst. asmenų. Praėjusių prezidento rinkimų metu juose dalyvavo apie 106 tūkst. gyventojų. Manoma, kad šį kartą jų balsuos mažiau, nes maždaug 20 tūkst. Galio regiono gyventojų tokios teisės neteko Respublikos generalinei prokuratūrai nustačius teisinių pažeidimų šiems išduodant pasus.

Balsavimo apylinkės atsidaro 8 val. ryto, savo nuomonę gyventojai galės iki 20 val. Tikimasi, kad preliminarūs rezultatai paaiškės jau rugpjūčio 25 d. ryte. Pagal šalyje galiojančias nuostatas, skaičiavimai turi būti patikslinti per tris dienas nuo rinkimų pabaigos, tačiau galutinis rezultatas taip pat gali paaiškėti jau pirmadienį. Jeigu nei vienas iš nurodytų kandidatų nesurinks daugiau kaip 50 proc., bus skelbiamas antrasis rinkimų turas.

Abchazijos opozicijos lyderis R. Hadžimba jau tris kartus dalyvavo prezidento rinkimuose, tačiau pergalės taip ir neiškovojo. Tiesa, gegužės mėnesį vykdyti opozicijos narių protestai privertė atsistatydinti prezidentą Aleksandrą Ankvabą.

Pastarojo šalininku laikomas A. Bžanija - kandidato komandoje daugelis anksčiau su dabar jau buvusiu prezidentu dirbusių žmonių.

Jau balsavo apie 43,92 proc. rinkėjų

Iki 15 val. Lietuvos laiku Abchazijos prezidento rinkimuose piliečių aktyvumas siekė 43,92 proc. visų rinkėjų. Tokią informaciją pateikia Centrinės rinkimų komisijos pirmininkas Batalas Tabaguva tarnybos informaciniame centre.

Europos Sąjunga jau pareiškė „nepripažįstanti“ šių rinkimų, savo pranešime pabrėždama, kad „palaiko Gruzijos teritorinį vientisumą ir suverenumą.“

Tbilisis, kurio pranešimą citavo Rusijos naujienų agentūra „Interfax“, atkartojo šią poziciją, sakydamas, kad tie rinkimai yra „fundamentalių tarptautinės teisės principų, visų pirma susijusių su nacionaliniu suverenumu, pažeidimas“.

Švelnaus klimato Juodosios jūros pakrantėje esanti Abchazija turi apie 240 tūkst. gyventojų ir yra smarkiai priklausoma nuo Rusijos pagalbos.

Abchazijos separatistai paskelbė nepriklausomybę, išviję Gruzijos karius per pilietinį karą praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje, pareikalavusį kelių tūkstančių žmonių gyvybių ir privertusį apie 250 tūkst. gyventojų, daugiausiai etninių gruzinų, išvykti iš to regiono.