Pirmieji keturi Rusijos humanitarinės pagalbos kolonos sunkvežimiai ketvirtadienį buvo pasiruošę kirsti Rusijos ir Ukrainos sieną, ketvirtadienį pranešė Pietų muitinės valdybos atstovas Rajanas Farukšinas.

„Įforminti pirmų keturių krovininių automobilių KAMAZ (kroviniai) iš humanitarinės vilkstinės sąstato. Rusijos muitininkai pradėjo kitų keturių automobilių patikrinimą“, – pridūrė jis.

Humanitarinę pagalbą pabėgėliams iš Donbaso renka ir Ukrainos gyventojai. Pietvakarių geležinkelio linijų darbuotojai ketvirtadienį išsiuntė humanitarinės pagalbos siuntą į pabėgėlių stovyklą Volnovachoje, Donecko srityje.

„Dalis Pietvakarių geležinkelio linijų kolektyvo (surinkto) krovinio pasiliks Volnovachoje, kitą dalį Ukrainos Donecko srities valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos darbuotojai nuveš į Pagalbos pabėgėliams centrą Azovo jūros pakrantėje, kur, oficialiais duomenimis prisiglaudė daugiau nei 22 tūkst. pabėgėlių“, – sakė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrijus Lysenka žurnalistams.

Jo turimais duomenimis, rytoj Ukrainos rytinę dalį turėtų pasiekti humanitarinė pagalba ir iš Dnepropetrovsko. Krovinį sudaro 200 tonų būtiniausių produktų – kruopos, miltai, cukrus, mėsos ir žuvies konservai bei vaikų maistelis.

Muitininkai pradėjo forminti humanitarinės vilkstinės krovinius

Apie 15 val. pranešta, kad pirmieji keturi Rusijos humanitarinės pagalbos vilkstinės KAMAZ'ai jau yra prie muito kontrolės linijos sienos perėjos poste „Doneck“, naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Rusijos muitinės Pietų valdybos atstovas Rajanas Faruškinas.

„Šiuo metu Rusijos ir Ukrainos muitininkai pradėjo tikrinti pirmųjų keturių KAMAZ'ų humanitarinės vilkstinės krovinį“, – sakė R.Faruškinas.

Anksčiau ketvirtadienį oficialioji Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto atstovė (TRKK) Galina Balzamova pranešė žurnalistams, kad prie Rusijos ir Ukrainos sienos perėjos rusiškojo posto „Doneck“ yra daugiau kaip 30 TRKK darbuotojų.

„Kol kas neapibrėžta, kaip TRKK darbuotojai vyks per Rusijos ir Ukrainos sieną, bet tai paaiškės per rengiamą trišalį Rusijos Ukrainos ir TRKK atstovų pasitarimą “, – sakė G.Balzamova.

Ji dar pažymėjo, kad pasitarime ketinama aptarti, ar reikia daugiau Raudonojo Kryžiaus atstovų sunkvežimiams lydėti.

„Tokiu atveju mes pasirengę permesti prie kontrolės posto „Doneck“ dar kelis TRKK atstovus“, – pridūrė ji.

Kiek anksčiau ketvirtdadienį pranešta, kad dar 16 Rusijos „humanitarinės pagalbos“ kolonos sunkvežimių atvyko į Rusijos ir Ukrainos pasienio punktą, savo paskyroje „Twitter“ pranešė Lenkijos televizijos kanalo TVN24 žurnalistas Voičechas Bojanovskis.

„Čia atvyko dar 16 sunkvežimių, iš viso jau 32“, - rašė jis.

Žurnalistas pažymi, kad Raudonojo Kryžiaus atstovai, kurie yra vietoje, atsisako kažką detaliau komentuoti ir teigia tik tiek, kad „operacija tęsiasi“, rašo unian.net.

Raudonasis Kryžius: Ukraina vilkina procesą

Ukrainos pareigūnai vilkino Rusijos humanitarinės pagalbos kolonos atvykimą į konflikto krečiamą rytinį regioną, tačiau dabar dedamos pastangos, kad įstrigusi kolona pajudėtų, ketvirtadienį pranešė Raudonasis Kryžius.

Ta sunkvežimių kolona jau savaitę įstrigusi prie Rusijos ir Ukrainos sienos, nes Kijevas susirūpinęs, kad ji gali būti panaudota kaip priedanga atgabenti ginklų ir kitokių karinių atsargų prorusiškiems separatistams.

Tačiau Maskva tvirtina, kad ta misija yra vien humanitarinė, turinti padėti nuo konflikto kenčiantiems civiliams.

Kijevas taip pat baiminasi, kad kolona gali būti atakuota, jeigu jai bus leista įvažiuoti į sukilėlių kontroliuojamą teritoriją, o tai Kremliui galėtų tapti pretekstu pradėti invaziją.

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas (TRKK), nepriklausoma pagalbos agentūra, pasiuntė 35 savo darbuotojus, kad jie padėtų maždaug 260 Rusijos sunkvežimių, stovinčių netoli Rostovo prie Dono, nugabenti pagalbos siuntą į rytų Ukrainą.

„TRKK grupė aplankė Luhanską (trečiadienį), kad patikrintų kelius ir užmegztų kontaktus, reikalingus kolonos pristatymui, gavusi saugumo garantijas šiai misijai“, – komiteto atstovas Ewanas Watsonas ketvirtadienį sakė naujienų agentūrai „Reuters“ Ženevoje.

Jis pridūrė, kad separatistų užimtame Luhansko mieste vietos valdžia preliminariai susitarė priimti Rusijos koloną.

Vėliau TRKK pareikalavo, kad nedelsiant būtų organizuotas krovinių patikrinimas, siekiant kuo greičiau pristatyti tą siuntą.

„Paskutinę minutę priimti Ukrainos pusės sprendimai užvilkino šį procesą, – nurodė E.Watsonas, atsisakęs pakomentuoti plačiau. – Tikimės, visas problemas pavyks greitai išspręsti.“

Rusija trečiadienį sakė susitarusi su TRKK pradėti kolonos judėjimą, nors dar ne visiškai suderintos saugumo garantijos.

Luhanskas jau kelias savaites beveik visiškai atkirstas nuo išorinio pasaulio. Mieste neveikia vandentiekis ir reguliariai išjungiama elektra, todėl neveikia mobilusis ir antžeminis telefono ryšys.

Pagrindinės separatistų tvirtovės Donecko gyvenamieji rajonai tapo intensyvaus bombardavimo taikiniais, o vyriausybės pajėgos trečiadienį kovėsi kitų rytinio regiono miestų gatvėse, siekdamos sutriuškinti jau keturis mėnesius besitęsiantį sukilimą.