Be to, pareigūnai konfiskavo tris šaunamuosius ginklus iš demonstrantų per naujausias protesto eitynes Fergusone, tapusiame naujų nacionalinių debatų dėl policijos elgesio su mažumomis židiniu, kai tame Sent Luiso priemiestyje baltaodis policininkas rugpjūčio 9-ąją nušovė 18-metų juodaodį Michaelą Browną.

Misūrio kelių policijos kapitonas Ronas Johnsonas sakė, kad protestuotojai svaidė vandens ir šlapimo pripiltus butelius į pareigūnus, baigiantis protestams antradienį vakare, todėl policija buvo priversta įsikišti, nors šiaip vakaras buvo gana ramus.

„Iki 1 val. buvo suimti 47 žmonės“, – jis sakė per spaudos konferenciją, pridūręs, kad policininkai taip pat konfiskavo iš demonstrantų tris šaunamuosius ginklus.

R.Johnsonas pažymėjo, kad šįkart, kitaip negu per protestus pirmadienio vakarą, protestuotojai nešaudė į policiją, o pareigūnai susilaikė nuo ašarinių dujų naudojimo, stengdamiesi priversti demonstrantus išsiskirstyti.

„Šį vakarą dinamika buvo kitokia“, – sakė pareigūnas.

Kapitonas sakė, kad tai padėjo pasiekti bendruomenės lyderių, aktyvistų ir dvasininkų bendri veiksmai, kuriais stengtasi užtikrinti, kad demonstracijos būtų taikios ir kad jų nenustelbtų smurtaujantys „ramybės drumstėjai“.

Nuogąstavimai, kad kitas incidentas, per kurį policija nušovė peiliu ginkluotą juodaodį, gali dar labiau padidinti įtampą, nepasiteisino.

„Rankas aukštyn, nešaudykit!“ – skandavo protestuotojai, iškėlę kumščius. Šis šūkis tapo protestų Fergusone simboliu, išreiškiančiu nusivylimą dėl policijos departamento, kurio dauguma pareigūnų yra baltieji, taktikos.

JAV generalinis prokuroras Ericas Holderis trečiadienį planuoja apsilankyti Fergusone ir pasidomėti, kaip vyksta federalinis tyrimas dėl numanomų pilietinių teisių pažeidimų.

Tuo tarpu didžioji žiuri trečiadienį turėtų pradėti liudininkų apklausas byloje dėl M.Browno nužudymo, skambant raginimams tą jaunuolį nušovusį policininką Darreną Wilsoną (Dareną Vilsoną) teisti dėl žmogžudystės.

M.Browno šeima ruošiasi jo laidotuvėms, kurios, kaip nurodė jų advokatas, vyks ateinantį pirmadienį.

Kitaip negu ankstesnėmis naktimis, skydais prisidengę riaušių policininkai, palaikomi šarvuotų automobilių, antradienio vakarą elgėsi santūriau ir nenaudojo ašarinių dujų.

Pareigūnai ėmėsi veiksmų apie vidurnaktį (trečiadienį 8 val. Lietuvos laiku), nustūmę likusius protestuotojus į naujai nustatytą viešų susirinkimų prie buvusio automobilių prekybos salono.

Prieš prasidedant toms eitynėms, juodaodis R.Johnsonas, kuriam patikėta atkurti tvarką apie 21 tūkst. gyventojų turinčiame mieste, tiesiogiai bendravo su piliečiais gatvėse ir pasmerkė „nusikalstamus elementus“, kurie sekmadienį ir pirmadienį ignoruodavo policijos nurodymus išsiskirstyti.

„Bailiai slapstosi tamsoje, atėjo laikas tai sustabdyti“, – pareigūnas sakė žurnalistams.

Anksčiau antradienį, už kelių kilometrų nuo Sent Luiso, pareigūnai nušovė vieną įniršusį vyrą, kuris šaukė „Nužudykit mane dabar!“ ir grasino peiliu per numanomą vienos parduotuvės apiplėšimą.

Sent Luiso policijos kapitonas Edas Kuntzas sakė ten esantiems žurnalistams, kad buvo pradėtas tyrimas, tačiau, remdamasis preliminaria informacija, nurodė, kad „derėtų pasakyti, jog tai buvo pateisinama“.

Policija atskleidė, kad M.Browną vidury dienos gyvenamajame kvartale nušovė 28 metų baltaodis pareigūnas Darrenas Wilsonas, dirbantis policijoje jau šešerius metus.

M.Browno tėvai nori, kad D.Wilsonui, kuris šiuo metu, kaip pranešama, yra nušalintas nuo pareigų, būtų pateikti kaltinimai dėl jų sūnaus „egzekucijos“.