Pasmerkimo muzikantas nusipelnė praeitą savaitę Ukrainos rytuose surengęs koncertą dėl konflikto šalies viduje perkeltiesiems asmenims, skelbia rferl.org.

A. Makarevičius, grupės „Mašina Vremeni“ įkūrėjas, į Ukrainą buvo pakviestas vienos Kijevo valdžią palaikančios Ukrainos savanoriškos organizacijos – jo buvo paprašyta surengti koncertų ciklą įvairiuose Ukrainos Rytų miestuose, nusiaubtuose per prorusiškai nusiteikusių separatistų ir Ukrainos kariuomenės susirėmimus.

Rugpjūčio 12 dieną rokeris surengė nemokamą koncertą namus palikti priverstų ukrainiečių vaikams konflikto palaužtame Sviatohirsko mieste.

Atlikėjas savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ patalpino nuotrauką iš pasirodymo Sviatohirske – salė buvo pilnutėlė laimingų vaikų, kurie nuoširdžiai jam plojo stovėdami.

Andrejus Makarevičius jau seniai bendradarbiauja su fašistais. Jis pasirinko gana seniai, dar tada, kai susivienijo su Rusijos Federacijos priešais“, – rugpjūčio 18 dieną Kremlių palaikančiam dienraščiui „Izvestia“ pareiškė Rusijos politikas Jevgenijus Fiodorovas.

J. Fiodorovas nori iš rokerio atimti visus jam skirtus valstybinius apdovanojimus, tarp jų ir ordiną „Už nuopelnus Tėvynei“ – garbingiausią Rusijoje apdovanojimą, skiriamą piliečiams.

Deputatas taip pat siekia įstatymo, kuris iš asmenų, paviešinusių „antirusiškų pareiškimų“, apdovanojimus iš karto atimtų.

Atvirai kritiškas

Neaišku, kodėl Rusijos politikus papiktino A. Makarevičiaus koncertas dėl konflikto šalies viduje perkeltiesiems asmenims, kuriems, anot Maskvos, reikia pagalbos.

Pats A. Makarevičius negaili kritikos Kremliaus politikai Ukrainoje.

Kovą, Rusijai aneksavus Krymą, savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ jis parašė: „Jeigu viską darome teisingai, kodėl visas pasaulis prieš mus? Nejaugi todėl, kad mes vieninteliai teisūs, o visas likęs pasaulis š***s?“.

Rugpjūčio 18 dieną kalbėdamas „Echo Moksvy“ radijo eteryje, A. Makarevičius neatmetė galimybės J. Fiodorovą paduoti į teismą dėl šmeižto.

Josifas Kobzonas ir Alina Kabajeva
„Jeigu tie abejotini bendražygiai ir toliau mane vadins fašistu, būsiu priverstas su jais bylinėtis dėl suterštos garbės ir orumo“, – teigia muzikantas.

Rusijos žmogaus teisių ombudsmenė Ella Pamfilova kritikuoja siūlymą iš A. Makarevičiaus atimti valstybinius apdovanojimus.

„Pasisakau prieš valstybinių mechanizmų naudojimą kovoje prieš kitaip mąstančius žmones“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė E. Pamfilova.

Nepaisant to, A. Makarevičiui priešų nestinga.

Vyriausiasis nacionalinio dienraščio „Zavtra“ redaktorius Aleksandras Prochanovas A. Makarevičių išvadino „tautos išdaviku“, o Eduardas Limonovas savo skiltyje „Izvestia“ svarsto, „kodėl taip svarbu pamokyti A. Makarevičių“.

Sovietinės estrados legenda Josifas Kobzonas taip pat užsipuolė rokerį, pareikšdamas, kad dabar „liko tik dainuoti Kolomoiskiui“, turėdamas omenyje įtakingą Ukrainos oligarchą ir Dniepropetrovsko regiono gubernatorių, kuris negaili pinigų kovotojams už vieningą Ukrainą.

„Demokratija leidžia visiems turėti savo nuomonę. Puiku – turėkite tą savo nuomonę, tačiau demokratija nesuteikia teisės būti savo šalies išdaviku“, – „Komsomolskaja pravda“ sakė J. Kobzonas.

J. Kobzonas, kaip ir A. Makarevičius, taip pat turi apdovanojimą „Už nuopelnus Tėvynei“.

Sankt Peterburgo vietos valdžios narys Vitalijus Milonovas, garsus tuo, kad mieste įgyvendino vadinamosios homoseksualumo propagandos draudimą, sako, kad iš A. Makarevičiaus reikia ne tik atimti valstybinius apdovanojimus, bet ir uždrausti jo koncertus Rusijoje.

Nelaukiamas Kryme

Per interviu RFE tarnybai rusų kalba A. Makarevičius gynė savo sprendimą groti Rytų Ukrainoje.

„Pirmiausia ten vykau todėl, kad mane pakvietė. Visų antra, mano galva, groti iš namų išgintiems žmonėms, kad ir kas jie būtų, kad ir kur tai būtų, yra geras darbas. Galiausiai, kai žiniasklaida tragiškus įvykius vaizduoja taip, kad negaliu tuo patikėti, vienintelis būdas išsiaiškinti tiesą – nuvykti ten ir pamatyti savo akimis“, – teigia A. Makarevičius.

Faktinis Rusijos aneksuoto Krymo ministras pirmininkas Rustamas Temirgalijevas teigia, kad A. Makarevičiui draudžiama rengti pasirodymus pusiasalyje.

„A. Makarevičius pats susipainiojo kaltinimuose, todėl tikrai neturėtų koncertuoti Kryme. Ukrainoje vystant pilietiniam karui, A. Makarevičius elgiasi negarbingai su šalies pietryčių gyventojais, kurie su ginklais rankose gina savo teisę gyventi“, – teigė R.Temirgalijevas.

A. Makarevičius taip pat lankėsi Slovjanske, iš kur separatistus Ukrainos kariuomenė išvarė vos prieš mėnesį.

„Miesto pakraščiuose situacija labai prasta. Susirėmimų ten būta itin žiaurių. Kalbant apie patį miestą, žala minimali, jis beveik atsigavęs. Apie kovas dar liudija apgadinti tiltai. Tačiau šiukšlės renkamos, gyventojai grįžta namo. Jau veikia pagrindinės miesto aikštės fontanas, groja muzika, laksto vaikai, vaikštinėja merginos. Atmosfera tikrai taiki“, – pažymi A. Makarevičius.