Aiškiai nepatogiai besijaučiantis B.Obama sakė, kad vietos policijai nėra jokio pateisinimo naudoti „per didelę jėgą“, taip pat paragino tos valstijos administraciją "ribotai" naudoti gvardiečius. Šalies vadovas taip pat smerkė smurtinius protestus.

Pirmadienio popietę apie 200 Nacionalinės gvardijos karių atvyko į policijos vadavietę, o ant aplinkinių pastatų budėjo snaiperiai. Tie kariai veikia vadovaujami Misūrio kelių policijos.

Šie pastiprinimai leido valstijos gubernatoriui Jay Nixonui atšaukti naktinę komendanto valandą, tačiau įtampa mieste tebėra didelė, gyventojams piktinantis dėl 18-mečio Michaelo Browno žūties.

"Tikimasi, kad jie saugos Amerikos piliečius, tačiau jie kariauja su neginkluotais piliečiais", - sakė protestuotojas Ronas Henry, vilkintis marškinėlius su užrašu "Liaukitės mus žudyti".

Tęsiantis neramumais, fotonaujienų agentūros "Getty Images" fotografas Scottas Olsonas buvo areštuotas dėl nežinomų priežasčių, nurodė jo darbdaviai.

Sutemus keli šimtai žmonių vėl išėjo dalyvauti protestuose, kai policija nukreipė minią į numatytas demonstracijų vietas, siekiant atlaisvinti pagrindinę Fergusono gatvę, kurioje pastarosiomis dienomis ne kartą buvo prasiveržęs smurtas.

Eitynių dalyviams nebuvo leista sustoti ir būriuotis - jiems buvo liepta eiti tolyn.

Padėtis Fergusone išlieka smarkiai įtempta po to, kai ankstesnę naktį riaušininkai nusiaubė parduotuves ir svaidė Molotovo kokteilius.

M.Browną rugsėjo 9-ąją dieną, vidury dienos gyvenamojo rajono gatvėje, nušovė 28 metų baltaodis policininkas Darrenas Wilsonas.

Paauglio šeimos nusamdytas teismo medicinos ekspertas nustatė, kad į M.Browną buvo šauta bent šešis kartus, įskaitant du šūvius į galvą.

Vietos policijos paskelbtame vaizdo įraše, nufilmuotame vienos parduotuvės apsaugos kameros, matoma, kaip jaunuolis, kuris buvo įvardytas kaip M.Brownas, pastūmė krautuvės darbuotoją, pavogęs cigarų dėžutę likus apie pusvalandžiui iki momento, kai jis buvo nušautas.

Buvo pateikta prieštaringų to incidento versijų: policijos šaltiniai sako, kad įvyko grumtynės, per kurias M.Brownas mėgino pačiupti policininko ginklą, o įvykio liudininkai tvirtino, kad M.Brownas pakėlė rankas ir nesipriešino, tačiau buvo nušautas.

Dienraštis "The Washington Post" paskelbė, kad M.Browno palaikuose rasta marihuanos pėdsakų.

Buvęs Niujorko teismo medicinos vyriausiasis tyrėjas Michaelas Badenas, atlikęs M.Browno palaikų skrodimą jo šeimos prašymu, sakė neradęs jokių to jaunuolio grumtynių su policininkų žymių.

Teigiama, kad D.Wilsonas buvo sužeistas per tą incidentą, bet M.Badenas sakė neapžiūrėjęs to pareigūno.

Ant M.Browno kūno parako žymių nebuvo rasta, todėl tikėtina, kad į jį buvo šauta iš ne iš mažesnio kaip 30-60 cm atstumo, tačiau auka galėjo būti nušauti ir iš 10 metrų atstumo, pridūrė M.Badenas.

Per naktinius demonstrantų susirėmimus su policija suimti dešimtys žmonių

Misūrio valstijos mieste Fergusone protestuotojai naktį iš pirmadienio į antradienį šaudė į policiją ir svaidė Molotovo kokteilius, šiame Sent Luiso priemiestyje tęsiantis smurtui, per kurį buvo sužeisti šeši žmonės, o dar 31 buvo suimtas, pranešė policija.

Policija atsakė leisdama ašarines dujas, mėgindama išvaikyti apie 200 žmonių minią, antradienį sakė Misūrio kelių policijos kapitonas Ronas Johnsonas. Pasak jo, policija elgėsi santūriai ir nešaudė.

R.Johnsonas pridūrė, kad du demonstrantai ir keturi pareigūnai buvo sužeisti per naujausius neramumus Fergusone, kuriuos išprovokavo incidentas, kai baltaodis policininkas nušovė vieną neginkluotą juodaodį paauglį.

Tas įvykis taip pat iš naujo įžiebė debatus dėl policijos elgesio su mažumomis Jungtinėse Valstijose.

Policijos pareigūnas Darrenas Wilsonas rugsėjo 9-ąją nušovė 18-metį Michaelą Browną gyvenamojo kvartalo gatvėje vidury dienos.

Pirmadienį protestai dėl to incidento prasidėjo taikiai, praėjus kelioms valandoms po to, kai JAV prezidentas Barackas Obama, šiuo metu išvykęs vasaros atostogų, kreipėsi per nacionalinę televiziją, ragindamas atkurti ramybę.

R.Johnsonas sakė per spaudos konferenciją, kad triukšmingai, tačiau taikiai protestavęs būrys, kurį sudarė apie 200 demonstrantų, pradėjo judėti prie riaušių policininkų, o nedidelė grupė puldinėti pareigūnus.

„Naktį klostosi pavojinga dinamika, – aiškino policijos vadas. – Ji leidžia nedideliam skaičius smurtaujančių agitatorių pasislėpti minioje ir mėginti sukelti chaosą.“

„Mūsų pareigūnai buvo smarkiai apšaudomi“, – teigė R.Johnsonas.

Policijos kapitonas stovėjo už stalo, ant kurio buvo padėtas pistoletas ir Molotovo kokteilis – anot R.Johnsono, atimti iš protestuotojų.

Kai kurie iš demonstrantų buvo ne vietiniai, o atvykėliai iš kitur, įskaitant Niujorką ir Kaliforniją, pridūrė R.Johnsonas.

Ta spaudos konferencija prasidėjo nuo maldos už taiką, kuriai vadovavo apygardos kapelionas.

„Protestuotojai yra taikūs ir pagarbūs. Protestuotojai nesigrumia su policija, – sakė R.Johnsonas. – Tik nusikaltėliai svaido Molotovo kokteilius ir šaudo, sukeldami pavojų gyvybėms ir turtui.“

Anksčiau pirmadienį į Fergusoną atvyko JAV Nacionalinės gvardijos kariai, tačiau jie mažai kišosi, kai riaušių policininkai vaikė demonstrantus apie 23 val. vietos (7 val. Lietuvos) laiku.

B.Obama, pirmasis JAV prezidentu tapęs afroamerikietis, sakė trečiadienį pasiųsiantis į Fergusoną generalinį prokurorą Ericą Holderį, Vašingtonui pradėjus tyrimą dėl numanomų pilietinių teisių pažeidimų.

Atsiųsti pastiprinimai suteikė galimybę Misūrio gubernatoriui Jay Nixonui atšaukti naktį turėjusią įsigalioti komendanto valandą, tačiau įtampa dėl prieštaringų M.Browno žūties aplinkybių išliko didelė.

„Tikimasi, kad jie saugos Amerikos piliečius, tačiau jie kariauja su neginkluotais piliečiais“, – sakė protestuotojas Ronas Henry, vilkintis marškinėlius su užrašu „Liaukitės mus žudę“.