Kritikai tvirtina, kad tai Kremliaus kampanijos prieš oponentus dalis, skelbia "Reuters".

Maskvos Zamoskvorečjės teismo teisėja Natalija Susina Iljai Guščinui skyrė pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę, o Aleksejui Gaskarovui ir Aleksandrui Margolinui - iki pusketvirtų metų. Ketvirtoji kaltinamoji Elena Kochtareva nuteista daugiau nei trejiems metams lygtinai. Visiems keturiems įtariamiesiems buvo pateikti kaltinimai dėl dalyvavimo riaušėse.

Protesto akcija prie Kremliaus vartų, per kurią prasiveržė smurtas, įvyko 2012 metų gegužę, po kelis mėnesius trukusių gatvių protestų, kai V.Putinas, tuomet premjeras, nusprendė apsikeisti postais su tuometiniu prezidentu Dmitrijumi Medvedevu ir taip dar mažiausiai 6 metais pailginti savo viešpatavimą.

Neramumai trumpam nuvilnijo ir per kitus šalies miestus – tai buvo pirmas atviras visuomenės nepasitenkinimas V.Putinu nuo tada, kai niekam nežinomas buvęs sovietų šnipas 1999 metais tapo Boriso Jelcino pasirinktu įpėdiniu.

Akivaizdžiai sukrėstas Kremlius apkaltino Vašingtoną, esą šis organizavo neramumus, norėdamas išversti V.Putiną iš posto, ir ėmėsi vienpartinius sovietinius laikus primenančių politinių susidorojimų.

Maskvos Zamoskvorecko rajono teismas kaltinamiesiems Aleksejui Gaskarovui ir Aleksandrui Margolinui skyrė po 3,5 metų laisvės atėmimo bausmę už dalyvavimą masinėse riaušėse ir „smurto panaudojimą prieš valdžios atstovą, nesukeliant pavojaus žmogaus gyvybei ar sveikatai“. Bausmę nuteistieji atliks bendrojo režimo kolonijoje.

Trečiam kaltinamajam Iljai Guščinui buvo skirta 2,5 metų laisvės atėmimo bausmė, o pensininkei Jelenai Kochtariovai – lygtinė 3 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Tai nurodoma pirmadienį paskelbtoje teisėjos Natalijos Susinos nutartyje.

Tuo tarpu policija prie Maskvos centre esančių rūmų, kuriuose vyko ir dešimtmečiui už grotų pasiųsto V.Putino kritiko Michailo Chodorkovskio teismas, į prie pastato laukusį saugumo furgoną sukišo tris žmones, kurie tylomis protestuodami išskleidė plakatą su užrašu „Rusija nėra kalėjimas“.

Gynybos advokatas Sergejus Pančenka naujienų agentūrai „Ria Novosti“ sakė, kad ketina apskųsti teismo nuosprendį, nepaisant teisėjos sprendimo maždaug puse metų sutrumpinti ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, kurios prašė prokurorai.

Keturiems iš 13 šioje byloje nuteistų žmonių buvo pritaikyta V.Putino amnestija, kurią prezidentas paskelbė siekdamas pataisyti savo įvaizdį prieš vasarį vykusias Sočio žiemos olimpines žaidynes.

Protestų organizuotojai Sergejus Udalcovas ir Leonidas Razvozžajevas atlieka puspenktų metų laisvės atėmimo bausmę dėl masinių riaušių kurstymo per 2012 metų gegužės mėnesio demonstraciją. Jų bylą trijų teisėjų kolegija baigė nagrinėti liepos 24 dieną.

Žmogaus teises ginanti organizacija „Amnesty International“ visą šį teismo procesą laiko „politiniu“.

Praėjusį mėnesį Maskvos teismas žymiam Kremliaus kritikui Sergejui Udalcovui skyrė puspenktų metų laisvės atėmimo bausmę. Teismas nusprendė, kad opozicionierius 2012-ųjų gegužės 6-ąją, V. Putino inauguracijos išvakarėse, kurstė smurtinius neramumus. S. Udalcovui nuo 2013 metų vasario buvo taikomas namų areštas.

2012-ųjų gegužę protestams peraugus į smurtinius susirėmimus policija sulaikė daugiau nei 400 žmonių, nukentėjo dešimtys pareigūnų.