„Abi šalys susitarė dėl to, kaip vykdyti turinio apžiūrą ir pasirengimą konvojui“, - sakė Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto Rusijoje atstovas Pascalis Cuttatas.

Susitarta, jog kiekvienas Rusijos vilkikas, kertantis Ukrainos sieną, būtų patikrintas. Taip pat, reikalaujama, jog konvojus būtų lydimas Raudonojo Kryžiaus atstovų, informuoja naujienų agentūra „Reuters“. 

Derybose dėl sąlygų, kurios, kaip nurodoma, truko net kelias valandas, dalyvavo abiejų pusių pasieniečiai ir muitinės bei  Raudonojo Kryžiaus atstovai. Nors skelbiama, kad dėl sąlygų abi šalys jau susitarė, tačiau, kada tiksliai Rusijos vilkikų konvojus pajudės iš Rostovo prie Dono ir kirs Ukrainos sieną, nenurodoma. Teigiama, jog Kijevas dar turės duoti oficialų leidimą vilkikų patikrai pradėti. 

Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto Rusijoje atstovas P. Cuttatas šeštadienio vakarą pareiškė, jog Rusijos humanitarinės pagalbos sunkvežimius lydintiems Raudonojo Kryžiaus atstovams abi konflikto pusės privalo garantuoti saugumą. 

Primename, jog Maskva pasiuntė beveik 300 sunkvežimių, kurie, jos teigimu, veža humanitarinę pagalbą Rytų Ukrainai. Vakarai ir Kijevas baiminasi, kad ši kolona gali būti „Trojos arklys“ su ginklais ir net galbūt kariais, vykstanti į Rytų Ukrainą.

Nuo ketvirtadienio rusų sunkvežimių kolona stovi maždaug 30 km nuo Ukrainos sienos ties Luhansko sritimi, Kijevui ir Maskvai toliau ginčijantis dėl to, kaip jai patekti į sukilėlių kontroliuojamą teritoriją.

Raudonojo Kryžiaus atstovė pasienio zonoje šeštadienį sakė, kad kol kas jos organizacija nepatikrino jokių sunkvežimių ir laukia, kol abi šalys duos leidimą.

„Šį rytą įvyko ukrainiečių ir rusų susitikimas. Mes nedalyvavome, – sakė Galina Balzamova. – Mes vis dar laukiame (jų) susitarimo“.

Jungtinės Valstijos perspėjo Maskvą, kad „be Ukrainos vyriausybės sutikimo Rusija neturi teisės jokia dingstimi ir jokiu pavidalu siųsti į Ukrainą automobilių, žmonių ar krovinių.“