Šimtai rusų sunkvežimių, gabenančių pagalbą sukilėlių kontroliuojamai Rytų Ukrainai, trečiadienį liko stovėti Pietų Rusijos Voronežo mieste, didėjant abejonėms dėl galutinio kolonos maršruto.

Baltu brezentu dengti sunkvežimiai, diena anksčiau atvažiavę iš Maskvos, stovi karinėje bazėje Voroneže.

Ukraina ir Rusija preliminariai buvo sutarusi, kad pagalba bus pristatyta į Ukrainos vyriausybės kontroliuojamą sienos perėją Charkovo srityje, kurios nepalietė kelis mėnesius kaimyniniuose regionuose vykstančios kovos.

Vis dėlto trečiadienį dar buvo neaišku, ar kolona važiuos tuo maršrutu.

Ukrainai esmingai svarbu tai, kad visą atvežamą humanitarinę pagalbą patikrintų Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas (TRKK).

Pareigūnai Kijeve antradienį sakė, kad pagalbos kroviniai prie sienos galėtų būti iškrauti ir pakrauti į TRKK išsinuomotus sunkvežimius.

Tačiau Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė, kad nors iškrovimo idėja buvo aptarinėjama, ji buvo atmesta dėl kaštų.

TRKK, su kuriuo, kaip teigia Maskva, ji suderinusi šią misiją, paneigė AFP dalyvaujantis joje sakė, kad negalėjo patikrinti, kas yra toje kolonoje.

TRKK atstovas Kijeve Andre Loerschas trečiadienį AFP sakė, kad diskusijos su Rusija tebevyksta.

„TRKK reikia daugiau detalių dėl to, kas yra toje kolonoje. Kolona yra kelyje ir TRKK neturėjo galimybės patikrinti, kas joje“, – pridūrė jis.

Didžiulei Rusijos pagalbos kolonai riedant Ukrainos sienos link, Kijevas pažadėjo blokuoti tai, kas, jo nuogąstavimu, gali būti mėginimas vežti karinę pagalbą prorusiškiems Rytų Ukrainos sukilėliams.

Rusijos televizijos reportažuose buvo matyti beveik 300 baltu brezentu dengtų sunkvežimių kolona, važiuojanti per kažkokias kaimo vietoves ir nusitęsusi beveik tris kilometrus. Maskvos teigimu, kolonoje nėra kariškių.

Rusijos bulvarinio laikraščio „Komsomolskaja pravda“ žurnalistas, keliaujantis kartu su kolona, trečiadienį ryte „Twitter“ parašė, kad sunkvežimiai sustojo ir laukė „politinių sprendimų“.

Kiti su ta kolona keliaujantys rusų žurnalistai pranešė, kad ji vakare turėtų atvažiuoti prie sienos.

Kijeve kilo susirūpinimas, kad šie sunkvežimiai, kurie oficialiai važiuoja į vyriausybės kontroliuojamą pasienio patikrinimo postą, gali pasukti kitu keliu į Ukrainos rytus, per sukilėlių kontroliuojamą sienos ruožą.

Vakarų galios irgi sako, jog Rusija gali pasinaudoti šia operacija kaip „Trojos arkliu“, kad slapta nusiųstų į Rytų Ukrainą karių ar ginklų prorusiškiems sukilėliams, kurie praranda pozicijas atakuojant vyriausybinėms pajėgoms.

Ši misija taip pat sukėlė nuogąstavimų, kad keturis mėnesius trunkantis konfliktas, kuris jau pareikalavo daugiau kaip 1,5 tūkst. gyvybių ir į žemiausią tašką nuo Šaltojo karo laikų nustūmė Maskvos ir Vakarų santykius, netrukus gali būti dar labiau eskaluotas.

Kolona, kurią, pasak Rusijos užsienio reikalų ministerijos, sudaro nuo 262 iki 287 sunkvežimių, antradienį išvyko iš Maskvos regiono su daugiau kaip 1,8 tūkst. t „humanitarinių krovinių“, tarp jų – medicininės įrangos, kūdikių maisto, miegmaišių ir elektros generatorių, pranešė Rusijos žiniasklaida.

Krovinys, kaip teigia Maskva, yra skirtas civiliams gyventojams Luhansko srityje, kur vyko vieni intensyviausių mūšių tarp vyriausybinių pajėgų ir prorusiškų separatistų.

Be to, vietos valdžios pranešimais, Regiono sostinė Luhanskas jau 11 dienų neturi elektros, mieste galima gauti tik pačių būtiniausių prekių.

Tęsiantis kovoms už sukilėlių kontroliuojamų miestų atsiėmimą, Ukrainos kariškiai trečiadienį paskelbė, kad per pastarąsias 24 valandas žuvo 11 karių, o dar 41 buvo sužeistas.

Atskirai ultranacionalistų grupė „Pravyj sektor“ („Dešinysis“ arba „Teisusis sektorius“), kuri kovoja su vyriausybinėmis pajėgomis, pranešė, kad pagrindiniame sukilėlių bastione Donecke patekę į pasalą žuvo 12 jos narių.

Armijos apsuptame mieste toliau krintant minosvaidžio sviediniams, taip pat buvo sužeisti penki civiliai gyventojai, pranešė vietos pareigūnai.

Per keturis konflikto, kurį Raudonasis Kryžius oficialiai laiko pilietiniu karu, mėnesius savo namus buvo priversti palikti maždaug 285 tūkst. žmonių.

Kolona pasidalino į dvi dalis

Kolona su neva humanitarine siunta Donbasui, kurią Rusija siunčia Ukrainai, prie Tulos pasidalino į dvi dalis.

Apie tai savo puslapyje „Facebook“ svetainėje pranešė buvęs Ukrainos saugumo tarnybos vadovas, buvęs premjeras, gynybos ministras bei Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Jevhenas Marčukas.

„Mano turimais duomenimis, rusų „taikdarių“ kolona netoli Tulos išsiskyrė į dvi grupes. Antroji kolona, išoriškai panaši į „taikdarių“, bet su žmonėmis ir technika, nuvyko Donecko kryptimi. Neatmetama galimybė, kad ši grupė pamėgins pravažiuoti pro Rusijos kontroliuojamą Rusijos–Ukrainos sienos ruožą“, – pranešė jis.

J. Marčuko teigimu, „iš išorės sunkvežimiai atrodo kaip taikdarių, bet jų turinys labai įtartinas“.

„Kai kuriose krovininėse mašinose žmonės matė kareivius ir karinę techniką. Pirmoji grupė, „visiškai taikdarių“, važiuoja į Rostovą. Manau, kažkas rezgama. Ne veltui V. Putinas su visa savo jėgos ir politine komanda šiandien atvyko arčiau įvykių vietos, tai yra, į Krymą, kur tikimasi sulaukti kažkokio sensacingo jo pareiškimo. Manau, mūsų vadovybei visa tai žinoma“, – pridūrė jis.

Kiek anksčiau pasirodė informacija, kad humanitarinė pagalba iš Rusijos, skirta Ukrainai, netikėtai nukreipta nuo Charkovo srities.

„Humanitarė pagalba iš Rusijos, kaip mums ką tik pavyko sužinoti, bus į Ukrainą nugabenta aplenkiant patikros postus Ukrainos Charkovo srityje. Kol kas neaišku, koks bus tikslus naujas humanitarinės pagalbos konvojaus maršrutas“, - teigia Charkovo vietos valdžios atstovai.

Remiantis neoficialiais duomenimis, greičiausiai humanitarė pagalba bus nukreipta per Rostovo sritį.

Anksčiau skelbta, kad Rusijos Ukrainai skirta pagalba į šalį pateks pro Charkovo srityje esantį pasienio postą. Spėjama, kad humanitarinė pagalba bus perkrauta į sunkvežimius iš Ukrainos, ją gyventojams dalins Raudonojo Kryžiaus darbuotojai.

Rusija „absurdiškais“ vadina įtarimus

Rusija trečiadienį pareiškė, jog įtarimai, kad ji gali pasinaudoti humanitarinės pagalbos Rytų Ukrainai kolona kaip priedanga invazijai, yra absurdas.

Rusijos užsienio reikalų ministerija sukritikavo tokius įtarimus išsakiusią Australiją.

„Jie toliau skleidžia absurdiškus pareiškimus, kad humanitarinis konvojus, skirtas padėti pietrytinės Ukrainos civiliams gyventojams, gali būti panaudotas kaip pretekstas Rusijos „karinei intervencijai“, – sakoma pareiškime.

Ukraina siųs į Donbasą savo pagalbos vilkstinę

Nesiliaujant ginčui dėl Rusijos humanitarinės pagalbos Rytų Ukrainai vyriausybė Kijeve nusprendė į Donbasą nusiųsti savo pagalbos krovinį.

Konvojus pajudės šį ketvirtadienį, trečiadienį Kijeve pareiškė įgaliotinė Rytų Ukrainai Irina Geraščenka. Detalės esą jau suderintos su Raudonuoju Kryžiumi.

Rusija į Rytų Ukrainą pasiuntė 250 sunkvežimių su pagalbos prekėmis. Tačiau kol kas visiškai neaišku, ar jiems pavyks kirsti sieną.