H. Clinton interviu žurnalui "The Atlantic" B. Obamos santūrumą Sirijos konflikte prieš tai pavadino "kvaila" pozicija ir klaida.

H. Clinton per pokalbį telefonu patikino B. Obamą, kad tai nebuvo mėginimas jį užsipulti, rašo portalas "Politico", remdamasis politikės atstovu. Dabar ji esą džiaugiasi, kad visi nesusipratimai išsiaiškinti.

H. Clinton 2008 metais pralaimėjo B. Obamai pirminius demokratų kandidato į prezidentus rinkimus, o vėliau jo kabinete tapo valstybės sekretore. Jau daug savaičių nerimsta spėlionės dėl galimo jos dalyvavimo naujuose rinkimuose. Stebėtojai įsitikinę, kad jos rinkimų kova seniai prasidėjo.

Jei H. Clinton ryšis dalyvauti rinkimuose, jai gali tekti balansuoti dėl savo santykių su B. Obama. Viena vertus, jai reikia partijos kolegos, kaip svarbaus jos kandidatūros parėmėjo. Antra vertus, ji turėtų nuo B. Obamos ir atsiriboti, nes jo populiarumas šiuo metu yra tik 40 proc. - beveik žemiausias per visą jo kadenciją.

Interviu, kuris buvo paskelbtas savaitgalį, H.Clinton išreiškė kol kas didžiausius savo nuomonės skirtumus su B.Obamos pozicija, papriekaištaudama dėl jo atsargios prieigos sprendžiant pasaulines krizes.

„Didžioms šalims reikia grindžiamųjų principų, o „nedaryk kvailysčių“ nėra grindžiamasis principas“, – sakė H.Clinton, paminėdama frazės, kurią B.Obama ir jo patarėjai privačių pokalbių metu naudojo jo užsienio politikos prieigai apibūdinti, versiją.

Paklausta apie savo grindžiamąjį principą, ji atsakė: „Taika, pažanga ir klestėjimas. Tai veikė labai ilgai.“

H.Clinton savo kritiką įvyniojo į pagarbos prezidentui ir užuojautos dėl jam tenkančių sunkių sprendimų frazes. Pirmadienį, savo atostogų dieną, B.Obama sprendė tokius klausimus kaip Irakas, Ukraina, Gazos Ruožas, Sirija, terorizmas ir Ebolos viruso protrūkis Afrikoje.

„Jis yra atidus, jis yra nepaprastai sumanus, galintis analizuoti daug skirtingų faktorių, kurie visi juda tuo pačiu metu, – sakė ji. – Galvoju, kad jis yra atsargus, nes žino, ką paveldėjo, ir du karus, ir ekonominį frontą, ir jis išeikvojo daug kapitalo bei energijos bandydamas ištraukti mus iš tos skylės, kurioje esame“.

Minėtame interviu, kuris buvo paskelbtas žurnalo „The Atlantic“ interneto svetainėje, H.Clinton tvirtai gynė Izraelio kovą su „Hamas“ Gazos Ruože ir pareiškė nepritarimą B.Obamos sprendimui neprisidėti stiprinant sukilėlių pajėgų, kurios stotų prieš Sirijos prezidentą Basharą al Assadą.