Su Nyderlandų ministru pirmininku Mark Rutte susitikęs T. Abbottas žuvusius pagerbė gėlių vainiku, padėtu šalia kareivinių pastato, kuriame identifikuojamos aukos.

"Būkime visiškai atviri apie tai, kas atsitiko, - po susitikimo su M. Rutte Hagoje kalbėjo Australijos premjeras. - 298 nekalti žmonės buvo nužudyti".

JAV reikalauja teisingumo

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry antradienį pareikalavo, kad atsakingieji už Malaizijos keleivinio lainerio numušimą virš rytų Ukrainos būtų patraukti atsakomybėn.

„Patvirtiname Australijai ir pasauliui, kad absoliučiai reikalaujame teisingumo už tą protu nesuvokiamą nusikaltimą ... Mes kartu pasirūpinsime, kad tai būtų padaryta“, – jis sakė Sidnėjuje.

Oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvas, liepos 17 dieną skridęs iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, buvo numuštas virš rytų Ukrainos. Per tą incidentą žuvo visi 298 laineryje buvę žmonės.

„Tai protu nesuvokiamas milžiniško tarptautinio masto“ įvykis, pridūrė J.Kerry.

„Mes spaudžiame atlikti išsamų tyrimą – šio tipo ginklą (panaudotą laineriui numušti) matėme mūsų nuotraukose ... todėl iš tikrųjų nėra jokios paslapties, iš kur jis atkeliavo ir iš kur yra kilę tie ginklai“, – pabrėžė jis.

„Tačiau mums reikia išsamaus tyrimo, kuris legitimizuotų bet kokius žingsnius, kurių ketiname imtis, eidami šiuo keliu“, – aiškino J.Kerry.

Liepos 17 d. virš separatistinių neramumų apimtos rytinės Ukrainos dalies numuštas lėktuvas pražudė daugiausiai Nyderlandų, Australijos ir Malaizijos piliečius. Prorusiškai nusiteikę separatistai neigia prisidėję prie lainerio numušimo raketa, nors, "Associated Press" duomenimis, aukšto rango kovotojų vadeiva pripažino separatistų įsitraukimą į incidentą.

Olandų vadovaujama tarptautinė ekspertų komanda vis dar renka įkalčius apie lėktuvo numušimą.