Dėl paliaubų anklave buvo susitarta po ne vieną dieną trukusio intensyvaus tarptautinio tarpininkavimo, kuriuo siekta sustabdyti kraujo liejimą Gazoje, per kurį nuo liepos 8 dienos žuvo 1 940 palestiniečių ir 67 izraeliečiai.

Egipto žvalgybos atstovai vėl ėmėsi tarpininkų vaidmens netiesioginėse derybose po to, kai jų ankstesnes diplomatines pastangas nutraukė raketų atakos, penktadienį sužlugdžiusios pirmąsias trijų parų paliaubas tarp Izraelio ir islamistų judėjimo „Hamas“.

Pirmadienį iš karto po vidurnakčio įsigaliojus naujoms paliauboms, negauta pranešimų apie jokius smurto proveržius nei Izraelyje, nei Gazos Ruože.

Įsivyravus sąlyginei ramybei, karinių veiksmų nuniokotame pajūrio anklave, kuriame gyvena apie 1,8 mln. palestiniečių, vėl atsidarė parduotuvės, o gatvėse pasirodė žmonės.

Prie Jungtinių Tautų administruojamos mokyklos nusidriekė eilė automobilių ir asilų traukiamų vežimų, atvažiavusių parvežti namo kai kuriuos pabėgėlius, kurie paliko savo namus per mėnesį trukusias kovas.

„Norime sugrįžti ir pamatyti, kas nutiko mūsų namui“, - sakė 58 metų Hikmatas Atta (Hikmatas Ata), kurio šeimos nariai, susigrūdę mažame vežime, rengėsi kelionei į savo namus šiauriniame Beit Lahijos mieste.

Tačiau prasidėjus jau antrosioms per savaitės laikotarpį trapioms paliauboms, H.Atta sakė neketinantis rizikuoti ir planuoja sugrįžti į JT mokyklą, kur rado saugų prieglobstį.

„Vykstame ten tik vienai dienai, naktį čia sugrįšime“, - sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Palestiniečių gelbėjimo tarnybos pranešė, kad pirmadienį mirė mėnesio amžiaus mažylė, kuri buvo sunkiai sužeista per kovos veiksmus, todėl konflikto metu žuvusių palestiniečių skaičius padidėjo iki 1 940.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)