„Visiškai palaikome #Irako prezidentą Fuadą Masumą kaip Konstitucijos garantą, taip pat paskirtąjį premjerą, kuris galėtų kurti nacionalinį konsensusą“, - socialiniame tinkle „Twitter“ rašo JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Artimųjų Rytų reikalams Brettas McGurkas.

N.al Maliki, kuris buvo smarkiai spaudžiamas nebesiekti trečios kadencijos, paskelbė planuojantis apskųsti prezidentą savo netikėtame kreipimesi pirmadienio vidurnaktį vietos (ir Lietuvos) laiku, teigdamas, kad naujai išrinktas F.Masumas dukart pažeidė konstituciją - įskaitant faktą, kad jis dar nepavedė paskirtajam premjerui suformuoti naujos vyriausybės.

Tuo tarpu saugumo šaltiniai pirmadienį sakė, kad neįprastai gausios Irako policijos, armijos ir kovos su terorizmu pajėgos naktį buvo dislokuotos strategiškai svarbiose Bagdado vietose.

„Visur Bagdade - saugumo (pajėgos); tokios priemonės labai neįprastos - atrodo, tarsi būtume įvedę nepaprastąją padėtį“, - vienas aukšto rango policijos pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP.

„Kelios gatvės buvo uždarytos ... taip pat kai kurie svarbiausi tiltai, - sakė vienas Vidaus reikalų ministerijos pareigūnas. - Visa tai susiję su politine padėtimi.“

Daugelis irakiečių laiko N.al Maliki iš dalies atsakingu dėl pastarojo konflikto šiaurės Irake, nes jo vyriausybė įtvirtino vienos religinės grupės dominavimą šalies politikoje.

Vašingtono, Teherano, šiitų religinių lyderių ir paties N.al Maliki partijos palaikymas premjerui susilpnėjo, tačiau jis neketina pasiduoti ir neatsisako planų siekti trečiosios kadencijos.

JAV kariuomenė ketvirtą kartą numetė maisto ir vandens džihadistų apsiaustiems Irako piliečiams

JAV kariniai lėktuvai ketvirtąjį kartą numetė maisto ir vandens civiliams, apsuptiems džihadistų kovotojų ant vieno kalno šiaurės Irake, sekmadienį pranešė Pentagonas.

Vienas transporto lėktuvas C-17 ir trys C-130 numetė 88 atsargų ryšulius, kurie aprūpins "maistu ir vandeniu tūkstančius Irako piliečių", įstrigusių ant Sindžaro kalno, sakoma JAV kariuomenės Centrinės vadovybės pranešime.

Buvo numesta iš viso 16,6 tūkst. litrų vandens ir 22 488 maisto daviniai.

Pentagonas pridūrė, kad JAV pajėgos numetė "daugiau negu 74 tūkst. maisto davinių ir per 15 tūkst. galonų (56,8 tūkst. litrų) geriamojo vandens" savo namus palikusiems civiliams, priklausantiems jezidų religinei mažumai, kuriuos ant Sindžaro kalno yra apsupusios džihadistų judėjimo "Islamo valstybė" pajėgos.

Jungtinės Valstijos penktadienį pradėjo aviacijos smūgiu šiaurės Irake, kuriais siekiama sustabdyti sunitų kovotojų puolimą.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ketvirtadienį pareiškė, kad pasiuntė karo lėktuvus į Iraką pirmąjį kartą po to, kai paskutinės Amerikos pajėgos paliko tą šalį 2011 metais.

Tas pranešimas buvo paskelbtas po įspūdingų džihadistų laimėjimų, kai kovotojai užėmė didžiausią šalies užtvanką ir priartėjo prie kurdų regiono sostinės Arbilio.

B.Obama savo sprendimą surengti aviacijos smūgių kampaniją iš dalies grindė iškilusia jezidų mažumos genocido grėsme.