Kaip praneša „Unian“ korespondentas, apie tai šiandien per susitikimą Kijeve, atsakydamas į žurnalistų klausimus, pareiškė Ukrainos saugumo tarnybos pirmininko pavaduotojas Viktoras Jahunas. Jo teigimu, be Saugumo tarnybos turimų įrodymų, yra ir kitų.

„Jie remiasi vietos gyventojų, kurie gali liudyti teisme, parodymais. Yra žmonių, kurie gali teikti parodymus teisme dėl „Buk“ sistemos pervežimo priekaboje. Yra priekabos savininko parodymai apie jo transporto priemonės užgrobimą, ir kokiais tikslais ji buvo užgrobta“, – pasakė V. Jahunas.

Atsakydamas į žurnalistų klausimus, jis pranešė, kad Ukrainos saugumo tarnybos turimais duomenimis, rusų lėktuvu, kurį rusų saugumo tarnybos planavo numušti, kad įžiebtų karą Ukrainoje, skrido daugiau nei 250 žmonių. Be to, V. Jahunas pažymėjo, kad visi galutiniai klausimai, susiję su Saugumo tarnybos paskelbta informacija dėl Rusijos ketinimų numušti lėktuvą gali paaiškėti tada, kai bus suimti ir apklausti žmonės, kurie davė įsakymą panaudoti šį zenitinių raketų kompleksą.

Į klausimą, kur dabar gali būti ši zenitinių raketų sistema, V. Jahunas atsakė: „Aiškiai įrodyti faktai, kad konkrečią dieną jis („Buk“ kompleksas) buvo įvežtas ir kitą konkrečią dieną išvežtas. Nenoriu skleisti gandų, bet manau, kad jo („Buk“ komplekso) jau nebėra.“

O į klausimą, ar Rusija kažkaip sureagavo į vakar Saugumo tarnybos pirmininko paskelbtą informaciją, V. Jahunas atsakė neigiamai. Kaip pranešė UNIAN, rugpjūčio 7 d. Saugumo tarnybos pirmininkas Valentinas Nalyvaičenka pareiškė, jog turimais duomenimis, vietoj Malaizijos lėktuvo „Boeing-777“ teroristai planavo numušti Rusijos oro linijų bedrovės „Aeroflot“ lėktuvą, kad Rusija galėtų visu pajėgumu įsiveržti į Ukrainą.

Būtent tuo metu, kai prorusiškai nusiteikę teroristai sunaikino Malaizijos lėktuvą, virš Donecko srities teritorijos turėjo praskristi AFL-2074 reiso „Aeroflot“ oro linijų lėktuvas, skridęs maršrutu „MaskvaLarnaka“.

Malaizijos „Boeing-777“ skrido 10 tūkst. km 100 m aukštyje, o Rusijos lėktuvas turėjo skristi 10 tūkst. km 600 m aukštyje. Siekiant sunaikinti lėktuvą, kuriuo Rusijos piliečiai skrido atostogauti, specialiai iš Rusijos buvo atgabentas modernizuotas zenitinių raketų kompleksas „Buk“, kuris gali numušti taikinį daug didesniame aukštyje.

Tačiau teroristai suklydo dėl lėktuvo judėjimo vietos. Kuratorių iš Rusijos sumanymu, „Buk“ turėjo būti dislokuotas vakarinėje Donecko dalyje, gyvenamojo rajono Pervomaiskoje teritorijoje, bet buvo nugabentas į pietrytinę Donecko dalį, taip pat Pervomaiskoje gyvenamąjį rajoną. Tai liudija, kad žmonės, kurie turėjo įvykdyti cinišką teroristinį išpuolį, buvo nevietiniai, ir ne itin orientavosi vietovėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (544)