„Galime veikti - atsargiai ir atsakingai - kad būtų užkirstas kelias potencialiam genocidui“, - sakė JAV lyderis, turėdamas galvoje atakas prieš apsiaustą kurdų jezidų bendruomenę, kurios tūkstančiai narių yra apsiausti ant kalno Irako šiaurėje.

„Dėl šios priežasties sankcionavau tikslinius oro smūgius, kurie bus vykdomi, jei jų reikės siekiant padėti Irako pajėgoms, mėginančioms pralaužti apsiaustį ir apsaugoti ten įkalintus civilius“, - sakė B.Obama.

Prezidentas sakė, kad JAV lėktuvai taip pat gali smogti džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ kovotojams, jei jie mėgins užimti Arbilio miestą, kuriame yra amerikiečių diplomatų ir patarėjų, padedančių Irako armijai.

„Ketiname būti budrūs ir imtis veiksmų, jei jie kels grėsmę mūsų objektams kur nors Irake, įskaitant konsulatą Arbilyje ir ambasadą Bagdade“, - sakė JAV vadovas.

B.Obama nenurodė, ar Irake jau vykdomi antskrydžiai, tačiau sakė, kad amerikiečių pajėgos jau pradėjo mėtyti paketus su vandens ir maisto atsargomis irakiečiams, mėginantiems išsigelbėti nuo sunitų kovotojų iš „Islamo valstybės“.

Pentagonas pranešė, kad iš JAV oro pajėgų lėktuvo C-17 ir dviejų C-130, kuriuos lydėjo du naikintuvai F/A-18, buvo išmesta tūkstančiai litrų geriamojo vandens ir 8 tūkst. paketų su maisto produktais ant Sindžaro kalno apsiaustai jezidų bendruomenei.

B.Obama pripažino, kad Jungtinės Valstijos negali imtis veiksmų kaskart, kai mato neteisybę, tačiau pabrėžė, jog oro smūgiai gali būti būtini siekiant apsaugoti kovotojų apsuptyje atsidūrusius civilius žmones.

„Būtent tai darome ant to kalno“, - pridūrė prezidentas.

Nepaisant šio ryžtingo pareiškimo, B.Obama stengėsi užtikrinti nuo karo pavargusius amerikiečius, kad jis - prezidentas, išvedęs amerikiečių pajėgas iš Irako, tikrai nesirengia įtraukti šalies į dar vieną karą.

„Amerikos kovinės pajėgos negrįš kovoti į Iraką, nes negali būti Amerikos karinio sprendinio didžiulei krizei Irake“, - pabrėžė jis.

B.Obama stojo prie Jungtinių Valstijų vairo pasiryžęs užbaigti Amerikos karinį dalyvavimą Irako konflikte. Per jo pirmąją kadenciją iš Irako buvo išvestos didžiulės amerikiečių sausumos pajėgos, kurios buvo toje šalyje nuo 2003-iųjų invazijos.

Tačiau pastaruoju metu džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS), kuri anksčiau buvo žinoma kaip „ Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL), pasiekti laimėjimai privertė B.Obamą sugrąžinti amerikiečių karinius patarėjus į Bagdadą įvertinti situacijos.

Sunitų ekstremistai kartu su kitomis sunitų kovotojų formuotėmis kariauja su Irako premjero Nuri al-Maliki šiitų vyriausybės pajėgomis ir pešmergų pajėgomis iš kurdų autonominio regiono.

Birželio pabaigoje IS paskelbė įkūrusi „kalifatą“ savo kontroliuojamose teritorijose Irake bei Sirijoje ir užėmė didelį Mosulo miestą. Pastarosiomis dienomis IS kovotojai įsitvirtino miestuose, kuriuose anksčiau gyveno krikščionys ir jezidai.

„Dabar žinau, kad Karakošo, Tal Kaifos, Bartelos ir Karamlešo miestuose nebeliko jų tikrųjų gyventojų ir kad juos dabar kontroliuoja kovotojai“, – Kirkuko ir Suleimanijos chaldėjų katalikų arkivyskupas Josephas Thomas ketvirtadienį sakė naujienų agentūrai AFP.

Krikščionių Karakošo miestas yra tarp Mosulo, tapusio pagrindiniu džihadistų bastionu Irake, ir kurdų regiono sostinės Arbilio. Jame anksčiau gyveno apie 50 tūkst. žmonių.

Tal Kaifa, kurioje gyveno nemaža krikščionių bendruomenė ir šabakų mažumos atstovai, per naktį taip pat ištuštėjo.

„Praėjusią naktį girdėjau šūvius. Kai pažiūrėjau į lauką, pamačiau „Islamo valstybės“ karinę koloną... Jie skandavo „Allahu Akbar“ („Dievas (visų) didesnis“)“, - pasakojo vienas pabėgėlis, su kuriuo pavyko susisiekti telefonu Arbilyje.

Tuo tarpu keli tūkstančiai jezidų, senovinės ikiislamiškos religinės mažumos atstovų, kurie IS kovotojų buvo išvaryti iš savo gimtojo Sindžaro miesto, yra įstrigę aukštumų vietovėje.

Turkų pareigūnai pranešė, kad apie 800 namus palikusių sindžariečių atkeliavo į Turkiją.

Tuo tarpu kurdų separatistų Kurdistano darbininkų partija (PKK) nurodė, jog evakavo kelias šeimas, užtikrinusi saugų koridorių į Siriją.

IS gyrėsi savo naujomis pergalėmis. „Mums malonu paskelbti islamo tautai apie naują Ninevės provincijos išvadavimą ir pamoką sekuliariems kurdams“.