Žmogaus teisių gynėjai sako, kad smogikai grobia greitosios pagalbos automobilius bei įrangą ir grasina gydytojams.

Baiminasi Rusijos įsiveržimo

Rusija prie Ukrainos sienos rengia mokymus, ir Vakarų vyriausybės pripažįsta negalinčios nuspėti, ar jie netaps priedanga įsiveržimui.

Rusijos pajėgos vėl pasirengusios įsiveržti į Ukrainą bet kuriuo momentu, Vakarų pareigūnus cituoja „New York Times“. Jie su nerimu stebi, kaip Maskva vos už kelių kilometrų nuo sienos sutelkė apie 20 tūkst. gerai parengtų karių ir pažangios ginkluotės.

Visą šią savaitę daugiau kaip 100 orlaivių rengia naujas pratybas, kuriose esą mokomasi koordinuoti veiksmus tarp kovinės aviacijos ir priešlėktuvinės gynybos. Ar tai gali tapti priedanga plataus masto invazijai į Rytų Ukrainą, neaišku – Vakarų pareigūnai pripažįsta nežinantys, ką planuoja Kremlius.

Stebėtojai sako, kad Vladimiras Putinas galbūt gali tiesiog laikyti rankas atrištas bet kokiai įvykių eigai ir laukti, ar Ukrainos pajėgos suteiks dingstį įvesti tai, ką Kremlius vadintų „taikdariais“, puldamos apsuptus Donecką ir Luhanską.

Apšaudė iš Rusijos grįžtančius Ukrainos karius

Tuo metu, pasak Kijevo, smogikai šįryt apšaudė vilkstinę, kuria beveik 200 neginkluotų Ukrainos karių grįžo iš Rusijos. Daugiau kaip 300 pirmadienį perėjo sieną, kai kurie iš jų tada sakė pavargę nuo karo ir nebenorintys kovoti. Kiti tikina, kad ne pasidavė, o pasitraukė iš mūšio.

Kariai buvo patekę į vadinamąjį pietinį katilą, kelias savaites apsupti gerai ginkluotų separatistų smogikų, ir negavo pastiprinimo iš Kijevo, nors Ukrainos valdžia keliskart leido suprasti apsuptį pralaužusi. Vien paskutinis mūšis truko pusę paros, sunaikinta beveik visa ukrainiečių technika. Rusija pirmadienį sakė, kad padės norintiems grįžti, bet perspėjo, kad tėvynėje jų gali laukti persekiojimas dėl dezertyravimo.

Doneckas ir Luhanskas ruošiasi gatvės kovoms

Tuo metu Ukrainos pajėgos, vakar užėmusios strateginę geležinkelių sankryžą Jasinuvatą, dar tvirčiau atkirto dvi separatistų teritorijas – Donecką ir Luhanską – vieną nuo kitos.

Abu miestai rengiasi gatvių kovoms, ypač sudėtinga padėtis ketvirtį milijono gyventojų turinčiame Luhanske, kurio taryba praneša apie humanitarinę katastrofą – nuo savaitgalio milžiniškame karštyje neveikia elektra, ryšys ir komunalinės tarnybos.

Ukrainos pajėgos rengiasi platinti atsišaukimus su informacija apie humanitarinius koridorius, kuriais iš blokuotų miestų būtų leidžiama išvykti civiliams.

Žmogaus teisių stebėtojai įžvelgia karo nuskaltimų

Tuo metu žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ paskelbė ataskaitą, kur užfiksuoti atvejai, galintys prilygti karo nusikaltimams, kai separatistų kovotojai puldinėjo paramedikus, grasino gydytojams ir atiminėjo įrangą, greitosios pagalbos automobilius naudojo savo kovotojams vežioti, o ligoninėse rengdavo smogikų įtvirtinimus.

Ataskaitoje kaltinamos ir vyriausybės pajėgos – jų artilerija apšaudė mažiausiai penkias ligonines, žuvo du medikai. Anksčiau „Human Rights Watch“ yra pranešusi, kad vyriausybės pajėgos arba Kijevo rėmėjai keturis kartus raketomis „Grad|“ apšaudė Donecko gyvenamuosius rajonus.