Taip pažymima pusiaukelė siekiant atkurti Rusijos, kaip modernų karinį laivyną turinčios valstybės, pozicijas.

Severomorkse netoli Murmansko minint Rusijos Karinio jūrų laivyno dieną šalies prezidentas Vladimiras Putinas pasakė kalbą lėktuvnešio „Admiral Kuznecov“ denyje. Jis pažymėjo, kad karinis jūrų laivynas ypač svarbus Rusijos saugumui ir tapatybei.

„Mūsų šaliai karinis jūrų laivynas – pasididžiavimas, jėga ir orumas“, - kalbėjo V. Putinas ir pridūrė, jog „Rusijos karinio jūrų laivyno galia ir jėga tik didės“.

Povandeninių laivų – „Borej“ klasės „Kniaz Oleg“, „Jasen“ klasės „Krasnojarsk“ bei modernizuotos „Jasen“ klasės „Chabarovsk“ – statyba yra V. Putino inicijuotos karinio jūrų laivyno modernizavimo programos dalis.

Rusija dalyvauja 700 milijardų dolerių (1795 milijardų litų) karinio persiginklavimo programoje, kuri truks iki 2020 metų.

Be to, Rusijos gynybos pramonę prižiūrintis ministro pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Rogozinas Severodvinske pareiškė, jog laivai yra svarbi priemonė kovoje prieš NATO kėsinimąsi į Rusijos suverenitetą.

„Šiandien, kai JAV ir NATO šalys bando primesti savo politinę darbotvarkę, kai jie mėgina paklupdyti ant kelių kitas šalis... galios veiksniai tampa esminiais“, - D. Rogoziną citavo agentūra „Interfax“.

„Šiuo momentu Rusija yra valstybė, kuri atstovauja gėrio ašiai, tačiau gėrį galima apginti tik jėga“, - pridūrė D. Rogozinas.

Minėtos dvi povandeninių laivų klasės skiriasi savo galimybėmis. „Borej“ klasės branduoliniai povandeniniai laivai skirti smogti miestams, o „Jasen“ klasės povandeniniai laivai tinkami kitiems povandeniniams laivams bei antvandeniniams laivams persekioti.

Rusija jau dislokavo du „Borej“ klasės povandeninius laivus – „Jurij Dolgorukij“ ir „Aleksandr Nevskij“. Trečiasis „Borej“ klasės laivas „Vladimir Monomach“ sekmadienį užbaigė bandymus jūroje ir laukia oficialaus patvirtinimo, jog yra tinkamas Rusijos kariniam jūrų laivynui. Ketvirtasis laivas „Kniaz Vladimir“ vis dar statomas.

Iki 2020 metų prie Rusijos flotilės prisijungs aštuoni „Borej“ klasės povandeniniai laivai, pakeisiantys pasenusius „Taifun“ klasės laivus bei „Delta-III“ ir „Delta-IV“ povandeninius laivus, kurie nuo praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio buvo pagrindinis Sovietų Sąjungos branduolinio atgrasymo ramstis.

„Borej“ klasės laivai yra penkiais metrais trumpesni už 175 metrų ilgio „Taifun“ laivus – tai didžiausi kada nors pastatyti povandeniniai laivai – ir jie gabens tarpkontinentines balistines raketas.

Kalbant apie „Jasen“ klasės povandeninius laivus, pagrindinis jų pavadinimu „Severodvinsk“ prie Rusijos laivyno prisijungė birželio mėnesį. Kiti du „Jasen“ klasės laivai, „Kazan“ ir „Novorosijsk“, vis dar statomi.

Rusijos valdžia tikisi, kad du nauji povandeniniai laivai atgaivins Rusijos karinį jūrų laivyną kaip stiprų žaidėją pasauliniame vandenyne, nes neramiame paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje šalis prarado savo pozicijas šioje srityje.

Šiuo metu Rusijos kariniame jūrų laivyne tarnauja 60 povandeninių laivų, pranešė RIA „Novosti“. Dešimt iš jų yra strateginių branduolinių raketų nešėjai, o likusieji – branduoline energija varomi atakų povandeniniai laivai ir dyzeliniai-elektriniai povandeniniai laivai, tokie kaip „Kilo“.