„Ji (raketa – DELFI) padarė tai, ką ir turėjo padaryti – numušti lėktuvą“, - „CBS News“ sakė vienas Europos oro saugumo pareigūnas.

Gautus duomenis jis apibūdino kaip „didžiulę sprogimo sukeltą dekompresiją“.

Konflikto Ukrainoje eskalacija dar labiau apsunkina šios tragedijos tyrimą.

Jeigu į lėktuvo sudužimo vietą prie Grabovo gyvenvietės atvyktų pilnos aviacijos katastrofų ekspertų ir saugumo specialistų komandos, jos žymiai palengvintų darbą tiems keliems tyrėjams, kurie jau ten dirba.

Pastarosiomis dienomis tragedijos vietoje dirba nedidelė olandų, australų ir malaiziečių tyrėjų grupė. Jie teigia, kad reikia įdėti dar daug darbo, kad būtų nustatytos nelaimės priežastys.

Jie taip pat aptinka papildomų šiurpių radinių.

„Ameniniai daiktai, pasai, tapatybės kortelės, kreditinės kortelės – tokio pobūdžio radiniai“, - sakė Michaelis Borkiurkiwas iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos. – Olandai šiuose laukuose taip pat ką tik aptiko ir į dokumentus įrašė smulkias žmonių palaikų dalis“.

Iki šiol dar nerasta maždaug šimto keleivių kūnų.

Atrandama ir daugiau įkalčių, susijusių su sprogimo skylėmis, kurias visame lėktuve galėjo padaryti sprogusi raketa. Olandai tvirtina, kad jų komanda specializuosis ties šiais specifiniais radiniais. Apimti visą plačią sudužimo teritoriją yra pernelyg sudėtinga, be to, iki šiol neužtikrintas tyrėjų saugumas.

Klausimas: kas už tai atsakingas? Bet kokie susitarimai su centrine Ukrainos vyriausybe Kijeve šiame regione, kurio ji nekontroliuoja, yra beverčiai.

Tuo tarpu separatistų, kontroliuojančių šį rajoną, jau daug dienų prie tragedijos vietos nesimato.

Karas tarp maištininkų ir centrinės Ukrainos vyriausybės intensyvėja. Langas, pro kurį būtų galima patekti į sudužimo vietą ir surinkti įrodymus, gali užsiverti.

Identifikuota pirmoji auka

Nyderlanduose identifikuota pirmoji Malaizijos aviacijos bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvo katastrofos Ukrainoje, Donecko srityje, auka. Tai šeštadienį pranešė Nyderlandų teisingumo ministerija.

„Atpažinta pirmoji katastrofos auka. Tai – žmogus, turėjęs Nyderlandų pilietybę“, – pažymima ministerijos pareiškime.

Žuvusiojo pavardė neskelbiama. Apie šio žmogaus žūtį „informuota jo šeima, taip pat miesto, kuriame jis gyveno, valdžia“, cituoja ministeriją naujienų agentūra AFP.

Į Nyderlandus iš katastrofos vietos atgabenti 227 aukų palaikai. Žuvusiųjų identifikavimo procedūra vyksta karinėje bazėje Hilversumo mieste, kuris yra į pietus nuo Amsterdano. Darbuose dalyvauja apie 200 patologoanatomų iš įvairių pasaulio šalių.

Malaizijos lėktuvo katastrofos vietoje Ukrainoje dar yra žmonių palaikų, sako Australijos premjeras

Praėjus daugiau kaip savaitei po „Malaysia Airlines“ keleivinio lėktuvo numušimo sukilėlių kontroliuojamoje Rytų Ukrainoje, katastrofos vietoje vis dar yra žmonių palaikų, šeštadienį sakė Australijos premjeras Tony Abbottas.

Dauguma iš 298 žuvusių žmonių buvo olandai, bet tarp žuvusiųjų taip pat yra 28 Australijos piliečiai ir devyni nuolatiniai jos gyventojai.

T.Abbottas siunčia į Nyderlandus 190 Australijos federalinės policijos pareigūnų ir nedidelę Australijos gynybinių pajėgų (AGP) narių grupę, dalyvauti planuojamoje, olandų vadovaujamoje operacijoje katastrofos vietai apsaugoti.

„Vakar Australijos pareigūnai vėl galėjo patekti į tas vietas, – sakė T.Abbottas. – Tame rajone aiškiai yra nepaimtų palaikų. Ir dėl nepaimtų palaikų buvimo dar svarbiau, kad į (katastrofos) vietą būtų išsiųsta tarptautinė komanda“.

Klausinėjamas apie susirūpinimą dėl karių siuntimo į neramų Ukrainos regioną, T.Abbottas pabrėžė, kad Australijos dalyvavimu planuojamoje misijoje siekiama tik apsaugoti palaikus ir padėti tyrimui.

„Tai, pabrėžiu, yra humanitarinė misija. Kiti gali įsitraukti, jei nori, į Rytų Europos politiką, (o) mūsų vienintelis rūpestis yra pasiimti savo žuvusiuosius ir parvežti juos namo“, – sakė jis.

„Kai imamasi didelių humanitarinių pastangų, kaip mes, naudotis AGP pagalba yra normalu ir natūralu, daugelio valstybių gynybos pareigūnų jau yra įvykio vietoje“, – sakė jis ir nurodė, kad tarp jų yra olandų ir Malaizijos kariškių.

Pasak T.Abbotto, su kiekviena diena, kai katastrofos vieta nėra apsaugota, didėja kišimosi rizika, o palaikų būklė blogėja dėl stichijų poveikio.

„Taigi, mes norime tai padaryti taip greitai, kaip leidžia žmogaus jėgos, ir todėl mes dabar nagrinėjame visas galimybes“, – pridūrė jis.

Premjeras dar sakė, kad skrydžio MH17 aukos, kurios buvo pakrautos į traukinį ir išvežtos į Charkovą vėliau šeštadienį bus išskraidintos į Olandiją atpažinimo procesui ir rengimui pargabenti į tėvynę.

DELFI primena, kad Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai bei Malaizijos tyrėjai trečiadienį rado ant sudužusio oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo nuolaužų „reikšmingų skylučių“, pranešė pareigūnai.

„Ant kai kurios mūsų matytos ir nufotografuotos medžiagos matosi reikšmingų skylučių ant fiuzeliažo, beveik kiauryminių žymių“, – sakė ESBO specialiosios misijos Ukrainoje atstovas Michaelas Bociurkiwas.

Tos dalys „buvo apžiūrėtos malaiziečių, ir galiu pasakyti, kad tos dalys juos labai sudomino“, – sakė jis, pridūręs, kad komanda taip pat pastebėjo žmonių palaikų, tebesančių lainerio sudužimo vietoje.

Dešimtys per tą skrydį žuvusių žmonių oficialiai tebėra nerasti, o trečiadienį pirmųjų 40 aukų palaikai, sudėti į medinius karstus, buvo atgabenti į Nyderlandus.

Iš 298 tuo lėktuvu skridusių žmonių 193 buvo olandai.

Vienas naujienų agentūros AFP reporteris netoli sudužimo vietos taip pat matę lėktuvo korpuso dalį su pramušimų žymėmis, panašiomis į skeveldrų padarytas pažaidas.