Laikraščio redaktoriai nusprendė nesilaikyti Kremliaus pozicijos ir atsakomybę dėl lėktuvo tragedijos priskyrė prorusiškiems separatistams.

Nyderlandai, atleiskite mums“, – toks prierašas olandų kalba patalpintas prie niūrios aukų palaikus per visus Nyderlandus (iš Eindhoveno į Hilversiumą) ekspertizei gabenančių automobilių konvojaus nuotraukos.

Laikraštis, kurį už Nobelio taikos premiją įkūrė buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas, garsėja itin griežta Rusijos prezidento Vladimiro Putino politikos kritika.

Tačiau laikraščio atliekami žurnalistiniai tyrimai kainuoja itin brangiai – nuo 2001 metų buvo nužudyti keturi jo žurnalistai.

Prokremliška žiniasklaida piktinosi Vakarų kaltinimais

DELFI jau skelbė, kad pirmadienį Kremliui palankios žiniasklaidos choras pareiškė, kad tikriausiai niekuomet nebus išsiaiškinta tiesa apie rytų Ukrainoje sudužusį oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 keleivinį lėktuvą, taip pat kaltino Vakarų šalis nepagrįstai verčiant Rusijai kaltę dėl tos katastrofos.

„Vakarų spauda jau žino, ką kaltinti dėl avialainerio netekties – žinoma, Rusiją“, – rašė populiarus bulvarinis dienraštis „Komsomolskaja pravda“.

Dienraštis „Moskovskij komsomolec“ taip pat kaltino Vakarų šalis verčiant Rusijai kaltę dėl tos 298 žmonių gyvybes nusinešusios lėktuvo „Boeing 777“ tragedijos, kai dar netgi nepradėtas jos tyrimas.

„Kaltieji jau įvardyti“, – rašė laikraštis, primindamas, kaip Jungtinės Valstijos klaidinančiai apkaltino Irako diktatorių Saddamą Husseiną turint masinio naikinimo ginklų prieš 2003 metais surengtą invaziją į jo šalį.

„Neaišku, ar įmanoma atskirti teisybė nuo melo šiame naujame nuostabiame informacijos pasaulyje“, – pridūrė „Moskovskij komsomolec“.

Tuo tarpu vyriausybės dienraštis „Rossijskaja gazeta“ tiesmukai kaltino Kijevą, sakydamas, kad Ukrainos vyriausybė atsisako bendradarbiauti su Maskva.

Kijevas neskuba atsakyti į „10 klausimų“ apie „Boeing“, – pažymėjo jis, turėdamas omenyje virtinę klausimų, kuriuos praeitą savaitgalį viešai pateikė Rusijos gynybos ministerija.

Kai kurie laikraščiai laikėsi santūresnės pozicijos, pripažindami, kad naujausia tragedija žymi naują niūrią erą santykiuose tarp Rusijos ir Vakarų šalių.

„Tai katastrofa ne vien padangėje, bet ir santykiuose tarp Rusijos ir Vakarų“, – rašo „Nezavisimaja gazeta“.

„Boeing“ nuolaužos krenta ant Rusijos“, – pridūrė verslo dienraštis „Kommersant“, pažymėdamas, kad katastrofos tyrimo išvados lems Rusijos ryšių su Vakarų šalimis ateitį.

Šis laikraštis citavo analitiką Aleksandrą Golcą, kuris sakė, jog jeigu tyrimas parodys Maskvos kaltę, Vakaruose ji vėl bus suvokiama kaip „Blogio imperija“.

Liberalios pakraipos dienraštis „Vedomosti“ teigė, kad Rusijai dar ne per vėlu pataisyti santykius su Vakarais.

„Rusija turėtų pradėti atkurti pasitikėjimą ryšiuose su Europa, – rašo laikraštis. – Daug kas tapo negrįžtama, tačiau tikslūs ir atsakingi žingsniai dar gali nukreipti abipusio supratimo keliu.“

Tuo tarpu laikraštis „Novye izvestija“ savo pirmajame puslapyje išspausdino garsaus poeto Jevgenijaus Jevtušenkos eilėraštį, kuriame raginama nekurstyti neapykantos ir teigiama, kad kaltė dėl Malaizijos lainerio netekties tenka visoms susijusioms šalims.

„Ir aš, jūsų neįvardytas brolis, verkiu/ Atleiskit už tai. Ir aš kaltas esu“, – rašo kūrėjas.