Tai ekstremistiškiausia grupuotė, kovojanti Sirijoje. ISIL arba IS (Islamo valstybė), kaip jie save vadina, nori perkelti konfliktą už Sirijos ribų.

PST (Norvegijos vidaus žvalgybos tarnyba) atliko tyrimą per savo kanalus Sirijoje ir sustiprino išpuolio versiją. Greičiausiai buvo apklausti keli žmonės. Yra suimti du žmonės, grįžę iš Sirijos. Taip pat yra dar keli įtariamieji. Kas jie, slepiama.

Neatmetama galimybė, kad išpuolis gali būti įvykdytas per „Norway Cup“ (futbolo čempionatas liepos 27 – rugpjūčio 2 dienomis).

Šis įvykis būtų panašus į tragediją Utøya saloje. Renginio metu bus sustiprinta apsauga. Tačiau rašytojas ir islamo tyrinėtojas Lars Gule mano, kad potencialiausi taikyniai – oro uostai, T-banai (metro), koncertai, kiti oficialūs susibūrimai.

Tai gali būti išpuolis prieš valstybės tarnautojus, paprastus žmones ar institucijas.

Lars Gule taip pat pažymi, kad tai gali įvykti artimiausiomis dienomis, nes pirmadienį baigiasi Ramadanas. ISIL (IS) teroristai nori kompromituoti kitus musulmonus, kurie yra kitokio tikėjimo.

Kitas autorius ir žurnalistas Lars Akerhaug taip pat mini ISIL kaip vieną iš grupuočių, galinčių surengti išpuolį Norvegijoje. Akerhaug yra parašęs knygą „Norvegiškas Jihadas“ apie musulmonų ekstremistus Norvegijoje.

Žurnalistas pastebi, kad PST turi gana tikslios informacijos apie tai, kas gali rengti išpuolį. Jie žino grupuotę, tačiau trūksta informacijos apie konkrečius asmenis. Žurnalistas nemano, kad tai gali būti norvegai, kurie dabar yra Sirijoje.

Vakarų šalyse išpuolį ketinantys surengti kovotojai išvyko iš Sirijos, sako Norvegija

Grupė islamistų kovotojų, planuojančių surengti išpuolių Vakarų šalyse, jau yra išvykę iš Sirijos ir tikriausiai keliauja į Norvegiją, penktadienį pranešė tos Skandinavijos šalies policija.

Ginkluoti Norvegijos policijos pareigūnai patruliavo svarbiuose objektuose, įskaitant oro uostus ir traukinių stotis, kai policijos žvalgybos padalinys ketvirtadienį nurodė gavęs patikimos informacijos, kad artimiausiomis dienomis šalyje gali būtų mėginama įvykdyti teroro ataką.

„Gavome informacijos, kad grupė kovotojų išvyko iš Sirijos, siekdami įvykdyti teroro ataką Vakaruose, o Norvegija buvo konkrečiai paminėta tarp jų taikinių“, – Policijos saugumo tarnybos vyriausiasis analitikas Jonas Fitje Hoffmannas penktadienį sakė televizijai TV2.

J.F.Hoffmannas nenurodė, ar tie kovotojai turi kokių nors ryšių su Norvegija ir ar jie priklauso šalies musulmonų bendruomenei.

Nedidelė Norvegijoje gyvenusių kovotojų grupė, įgijusių patirties įvairiuose konfliktuose visame pasaulyje, tapo didžiausia grėsme šiai šaliai. Policija anksčiau buvo paskelbusi, kad pastaraisiais metais į pilietinį karą Sirijoje yra išvykę apie 50 tokių kovotojų.