„Kaip „Boeing“ pilotas, galiu pasakyti, kad sprogus, sudegus lėktuvui, daug žmonių likdavo gyvi... 180 sekundžių, t. y. tris minutes jie krito iš 10 km aukščio į žemę būdami gyvi. Negaliu nusakyti viso šitos situacijos siaubo“, – sakė jis, rašo unn.com.

Piloto teigimu, JAV yra įstatymas, pagal kurį net mirties bausmei nuteisti nusikaltėliai nenusipelno tokių kančių.

Rasta daugiau aukų palaikų

Praėjus daugiau nei savaitei nuo Malaizijos keleivinio lėktuvo sudužimo Rytų Ukrainoje tyrėjai, australų žiniasklaidos pranešimais, rado didelį orlaivio fragmentą ir daugiau aukų palaikų.


Žiniasklaida remiasi Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovais, kurie į tragedijos vietą, be kita ko, lydėjo australų ekspertus.

Tyrėjai kol kas neturėjo priemonių palaikams išgabenti, penktadienį pranešė televizijos stotis ABC ir laikraštis „Sydney Morning Herald“. Rastas lėktuvo fragmentas yra korpuso dalis su sėdynėmis ir iliuminatoriais.

Katastrofos vietoje dirbantys Malaizijos ekspertai spėja, kad lėktuvas buvo numuštas raketos. Tai esą įrodo skylėtos orlaivio nuolaužos.

JAV ir Ukrainos vyriausybė kaltina prorusiškus sukilėlius Rytų Ukrainoje numušus 298 žmones skraidinusį "Boeing 777". Kovotojai tai neigia.

Nyderlandai siunčia policiją į Ukrainą

Nyderlandai siunčia 40 neginkluotų policininkų į Malaizijos lainerio sudužimo vietą prorusiškų sukilėlių kontroliuojamoje Ukrainos rytinėje dalyje ir sieks „toliau stabilizuoti tą teritoriją“, ketvirtadienį pranešė premjeras Markas Rutte.

„Nagrinėjame priemones toliau stabilizuoti (katastrofos vietos) apylinkes ... Tam reikia tarptautinių diskusijų, reikia teisinio mandato“, – pabrėžė M.Rutte, didėjant susirūpinimui, kad tos vietos saugumas nėra užtikrintas ir kad dar ne visi iš 298 žuvusiųjų, kurių daugumą sudaro Olandijos piliečiai, palaikai yra surinkti.

„Visiškai neužtikrinta, kad visa tai veiks. Tai labai sudėtinga ir tam reikia daugelio partnerių, – M.Rutte sakė žurnalistams. – Tai turi būti vykdoma labai atsargiai – būtent dėl to kabinetas ieško galimybių sustiprinti mūsų pastangas vietoje artimiausiomis dienomis, tačiau tai vyks žingsnis po žingsnio ir labai atsargiai.“

Į katastrofos vietą bus pasiųsta sustiprinta 23 tyrėjų grupė, „lydima 40 neginkluotos karališkosios karo policijos pareigūnų“, pridūrė premjeras.

Policininkams taip pat bus patikėta padėti rinkti žuvusiųjų palaikus, aiškino jis, pridūręs, kad saugumo padėtis toje teritorijoje yra „permaininga“.

M.Rutte atsisakė komentuoti pranešimus, jog Nyderlandai ir Australija rengia naujos rezoliucijos projektą Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai, kuri leistų į katastrofos vietą pasiųsti ginkluotus policininkus arba karius.

„Kabinetas dirba keliomis kryptimis, kurios turėtų padėti sukurti stabilesnę aplinką, kad būtų pargabentos likusios aukos“, – sakė M.Rutte.

Australijos premjeras Tony Abbottas, kurio šalis per oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lainerio katastrofą neteko 28 savo piliečių, sakė, kad nelaimės vietoje reikia atlikti kruopštesnes paieškas ir kad 50 Australijos pareigūnų yra pasiruošę išvykti į Ukrainą iš Londono.

Ukrainoje dirbantys Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) misijos stebėtojai sakė, kad Australijos policijos pareigūnai aiškinasi saugumo padėtį katastrofos vietoje.

„Australai susipažįsta su saugumo padėtimi toje teritorijoje, sudarinėja jos žemėlapį, aiškinasi, kur yra sudužimo vietos“, – sakė ESBO misijos atstovas Michaelas Bociurkiwas.

MH17 reiso lėktuvas, kuriame buvo 298 žmonės, liepos 17 dieną sudužo sukilėlių kontroliuojamoje teritorijoje rytų Ukrainoje iki šiol neišaiškintomis aplinkybėmis.

Olandų pareigūnai sakė neabejojantys, kad iš katastrofos vietos buvo paimti tik 200 žuvusiųjų palaikai, ir panašu, kad ten daugiau nebeieškoma palaikų arba jų dalių.