„Manome, kad tas lėktuvas sudužo dėl priežasčių, susijusių su meteorologinėmis sąlygomis“, – ministras Bernard'as Cazeneuve'as sakė radijui RTL.

Jis pridūrė, kad ši prielaida yra „labiausiai tikėtina hipotezė“, nors pareigūnai neatmeta kitų potencialių priežasčių, dėl kurių galėjo sudužti lėktuvas, skraidinęs 51 Prancūzijos pilietį.

Išsigelbėjusių nėra

„Air Algerie“ lėktuvo, kuris ketvirtadienį dieną dingo su 116 žmonių, nuolaužos buvo rastos Malio šiauriniame Gosios regione, penktadienį paryčiais patvirtino Prancūzijos prezidento biuras.

Lėktuvas, kuris yra „suiręs“, buvo aiškiai identifikuotas.

Kiek anksčiau Malio valstybinė televizija pranešė, kad dingusio lainerio nuolaužos buvo rastos tarp Gosio miesto ir Burkina Faso sienos.

Generolas Gilbert'as Diendiere'as iš Burkina Faso, kuris koordinuoja krizės komiteto dėl šio skrydžio darbą, nurodė, kad jo komanda jau apžiūrėjo nuolaužas šalimais Bulikesio kaimelio, esančio už 50 km į šiaurę nuo Burkina Faso sienos.

„Ši komanda patvirtino, kad ji matė visiškai sudegusio lėktuvo nuolaužas, kurios yra išsibarsčiusios ant žemės“, - vietos televizijai sakė G.Diendiere'as.

Jis pridūrė, kad buvo rasti ir žuvusiųjų kūnai. „Apgailestautina, bet komanda ... nepamatė išsigelbėjusiųjų."

Pasak G.Diendiere'o, jo komanda nuolaužas rado su vietos žmonių pagalba.

Burkina Faso valdžia nurodė, kad lėktuvu skrido 51 prancūzas, 27 Burkina Faso piliečiai, aštuoni libaniečiai, šeši alžyriečiai, penki kanadiečiai, keturi vokiečiai, du liuksemburgiečiai, vienas kamerūnietis, vienas belgas, vienas egiptietis, vienas ukrainietis, vienas šveicaras, vienas nigerietis ir vienas Malio pilietis.

Prancūzija siunčia savo karius

Prancūzija penktadienį paskelbė siunčianti savo karių dalinį užtikrinti saugumo Malio teritorijoje netoli sienos su Burkina Fasu, kur sudužo oro bendrovės „Air Algerie“ lėktuvas, skraidinęs 110 keleivių ir šešis įgulos narius.

Sudužęs lėktuvas, kuriame buvo 51 Prancūzijos pilietis, buvo patikimai atpažintas, sakoma Prancūzijos prezidento Francois Hollande'o kanceliarijos pranešime.

„Ten buvo pasiųstas Prancūzijos karinis dalinys, siekiant užtikrinti saugumą (lainerio sudužimo) vietoje ir surinkti pirmuosius informacijos elementus“, – nurodoma pranešime.

Tai jau trečia didžiulio masto tarptautinė aviacijos katastrofa per savaitę.

Ispanijos bendrovei „Swiftair“ priklausantis lėktuvas, išnuomotas valstybinei oro bendrovei „Air Algerie“, iš radarų ekranų dingo praėjus mažiau nei valandai po pakilimo iš Burkina Faso sostinės Vagadugu skrydžiui į Alžyrą.

Prancūzų naikintuvai, Jungtinių Tautų taikdariai ir kitos pajėgos ieškojo „McDonnell Douglas MD-83“ nuolaužų nuošaliame regione, kurį krečia separatistinis smurtas, galintis labai apsunkinti pastangas išsiaiškinti, dėl ko įvyko katastrofa.

Sudužęs orlaivis buvo aptiktas Malyje, netoli Bulikesio kaimo, už maždaug 50 km nuo Burkina Faso sienos, nurodė Burkina Faso prezidento patarėjas.

„Gavę Malio vyriausybės sutikimą pasiuntėme į tą vietą vyrus, kurie, padedami vietos gyventojų, rado lėktuvo nuolaužas“, - sakė Burkina Faso prezidento Blaise'o Compaore patarėjas generolas Gilbert'as Diendere, paskirtas vadovauti krizių komitetui, kuriam pavesta atlikti tyrimą.

„Jie aptiko smarkiai apdegusias ir išsibarsčiusias žmonių palaikų dalis ir lėktuvo nuolaužas“, - sakė jis.

Pasak G.Diendere, gelbėtojai nuvyko į tą rajoną, kai išgirdo iš vieno gyventojo, kad jis už 80 km į pietvakarius nuo Malio miesto Gosio matė krentantį lėktuvą.

Burkina Faso vyriausybės atstovas spaudai pranešė, kad šalyje dėl katastrofos bus paskelbtas dviejų dienų gedulas.

Malio valstybinė televizija pranešė, kad 5017-uoju reisu skridusio orlaivio nuolaužos šalia Bulikesio kaimo buvo pastebėtos iš sraigtasparnio, kuris atskrido iš Burkina Faso.

„Atsitiktinai radome lėktuvą“ netoli Bulikesio, sakė tuaregų separatistas Sidi Ould Brahimas, atvykęs iš Malio į Burkina Fase veikiančią maliečių pabėgėlių stovyklą.

„Lėktuvas sudegė, ant jo matyti lietaus pėdsakai, aukų kūnai sudraskyti į gabalus“, - sakė jis AP.

Šeimos iš įvairių šalių, pradedant Prancūzija ir baigiant Kanada, neramiai lyg ant adatų laukė žinių apie lėktuvą, kuriuo skrido jų artimieji. Beveik pusė orlaivio keleivių buvo prancūzai, daugelis jų vyko namo iš Afrikos.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as po skubiai sušaukto pasitarimo Paryžiuje sakė, kad lėktuvo įgula pakeitė kursą „dėl itin sudėtingų oro sąlygų“.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras savo ruožtu nurodė, jog „labiausiai tikėtina“ katastrofos priežastis yra nepalankūs orai.

„Manome, kad tas lėktuvas sudužo dėl priežasčių, susijusių su meteorologinėmis sąlygomis“, – ministras Bernard'as Cazeneuve'as penktadienį sakė radijui RTL.

Paskutinėje pilotų žinutėje buvo prašymas Nigerio oro kontrolės centrui pakeisti skrydžio maršrutą dėl smarkios liūties, sakė Burkina Faso susisiekimo ministras Jeanas Bertinas Ouedraogo.

Alžyro susisiekimo ministras Omaras Ghoulas, kurio šalies lėktuvai taip pat dalyvavo sudužusio orlaivio paieškose, pavadino tai „rimtu ir kebliu reikalu“.

Didžiulį Šiaurės Malio dykumų ir kalnų regioną kontroliavo tuaregų separatistai, o po 2012 metais įvykdyto perversmo čia įsitvirtino su „al Qaeda“ sieti islamo ekstremistai.

Per prancūzų vadovaujamą intervenciją ekstremistai buvo išsklaidyti, tačiau tuaregai atsisakė pripažinti Bamako vyriausybės valdžią.

Islamistų kovotojai vis dar kelią grėsmę, todėl Prancūzija, oficialiai užbaigusi savo karinį puolimą Malyje, dabar pradeda naują ir didesnio masto kovos su terorizmu misiją visame regione.

Prancūzijos vyriausybės aukšto rango pareigūnas sakė, jog mažai tikėtina, kad Malyje veikiantys kovotojai turi ginklų, kuriais būtų galima numušti lėktuvą tokiame aukštyje.

Nors Šiaurės Afrikoje veikiantis „al Qaeda“ sparnas, kaip manoma, turi nešiojamųjų zenitinių raketų kompleksų, apginkluotų „žemė–oras“ tipo raketomis SA-7, jos gali smogti taikiniams, skrendantiems 3,7 km - 4,6 km aukštyje, o orlaiviai paprastai skrenda gerokai didesniame aukštyje.