SBU ketvirtadienį paskelbė įrašą, kuriame, jos teigimu, girdėti pokalbiai telefonu tarp sukilėlių ir Rusijos karinės žvalgybos karininko. Įraše jie pripažįsta, jog numušė keleivinį lainerį, per klaidą palaikę jį kariniu lėktuvu.

Šie įrašai buvo paskelbti kaip pagrindinis įrodymas, patvirtinantis Kijevo kaltinimus, kad Rusijos remiami separatistai numušė lainerį. Tuo tarpu sukilėliai dėl šios katastrofos kaltina Ukrainos armiją.

„Garso įrašų duomenis, kuriuos žiniasklaidai pateikė Ukrainos saugumo tarnyba, įvertino JAV žvalgybos bendruomenės analitikai, kurie patvirtino, kad tai yra autentiški pokalbiai tarp žinomų separatistų lyderių“, - rašoma JAV ambasados Ukrainoje paskelbtame pareiškime.

Viename įrašų girdėti, kaip sukilėlių lyderis, pravarde Majoras, sako, kad maištininkai numušė lainerį, ir patikina abejojantį bendražygį, jog tai „100 procentų keleivinis lėktuvas“.

Sekmadienį Ukrainos saugumo agentūra paskelbė naujų separatistų pokalbių įrašų, kuriuose jie tariasi, kaip paslėpti sudužusio orlaivio juodąsias dėžes nuo tarptautinių stebėtojų.

J. Kerry kaltina Rusiją prisidėjus prie lėktuvo numušimo Rytų Ukrainoje

JAV vyriausybė sekmadienį apkaltino Rusiją prisidėjus prie 298 žmones skraidinusio Malaizijos keleivinio lėktuvo sudužimo Rytų Ukrainoje. „Ganėtinai aišku“, kad prieš reisu MH17 skridusį orlaivį panaudota raketinė sistema „į separatistų rankas pateko iš Rusijos“, pareiškė JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

Ženevos derybos. J. Kerry
„Mes turime raketos paleidimo nuotraukas, mes žinome skrydžio trajektoriją“, - kalbėjo jis stočiai NBC. Be to, pasak J. Kerry, yra įrašai, kuriuose separatistais giriasi numušę lėktuvą. 

Ukrainos žvalgybos paskelbtas pasiklausytų pokalbių apie lėktuvo numušimą protokolas, JAV duomenimis, yra tikras. Prorusiškų sukilėlių elgesį lėktuvo sudužimo vietoje J. Kerry pavadino „groteskišku“. Anot jo, girti separatistai „be jokių ceremonijų“ krauna aukų kūnus vieną ant kito ir slepia pėdsakus.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka sakė turįs įrodymų, kad „Boeing 777“ numušė prorusiški separatistai. „Mes turime iš palydovų darytas (raketos) paleidimo nuotraukas bei raketinės sistemos nuotraukas ir vaizdo įrašus, liudijančius, kad ginkluotė atgabenta iš Rusijos“, - sekmadienį Kijeve sakė P. Porošenka. Jis kalbėjo apie „nenuginčijamus“ įrodymus.   

Olandijos premjeras: V. Putinas padės atgauti Ukrainoje sudužusio lainerio aukų palaikus ir juodąsias dėžes

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį pažadėjo Nyderlandų premjerui Markui Rutte, kad padės atgauti ir Ukrainos rytuose veikiančių sukilėlių ten sudužusio Malaizijos keleivinio lėktuvo aukų palaikus, ir lainerio juodąsias dėžės.

V.Putinas, kuris, kaip manoma, gali daryti įtaką prorusiškiems sukilėliams, šį pažadą davė trečiąkart kalbėdamasi telefonu su M.Rutte nuo ketvirtadienį įvykusios katastrofos, nurodė Olandijos vyriausybės spaudos tarnyba RVD, didėjant tarptautiniam pasipiktinimui dėl sulaikytų palaikų.

„Be leidimo nevaržomai dirbti katastrofos vietoje, pokalbis buvo suteiktas į praktinius reikalus – konkrečiai į traukinio, kuriame yra dauguma palaikų, išvykimą, taip pat juodųjų dėžių perdavimą“ – viena RVD atstovė, prašiusi neviešinti jos vardo, sakė naujienų agentūrai AFP.

„Abiem atvejais Putinas žadėjo savo visišką bendradarbiavimą“, – pridūrė atstovė.

Nyderlandų piliečiai sudarė daugumą tarp 298 žmonių, buvusių oro bendrovės „Malaysia Airways“ reiso MH17 lėktuve, kuris tikriausiai buvo numuštas prorusiškų sukilėlių paleistos raketos.

Maždaug 200 aukų palaikai, surinkti iš katastrofos vietos rytų Ukrainoje, yra laikomi geležinkelio vagonuose šaldytuvuose netoliese esančiame mieste, laukiant, kol atvyks tarptautiniai tyrėjai.

Ukrainos sukilėliai taip pat teigė turintys lainerio juodąsias dėžes, kurios būtų itin svarbios šios tragedijos tyrimui.

V. Putinas Australijos premjerui apie Malaizijos lėktuvo katastrofą pasakė „viską, kas reikia“

Rusijos vadovas pasakė „viską, kas reikia“, per pokalbį telefonu su Australijos ministru pirmininku Tony Abbottu, kuris pirmadienį pareikalavo, kad Vladimiras Putinas paremtų veiksmais savo žodžius apie Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofą.

Tai buvo pirmasis V.Putino ir T.Abbotto pokalbis nuo praėjusį ketvirtadienį Ukrainos rytuose įvykusios Malaizijos oro linijų lėktuvo katastrofos, per kurią žuvo 298 žmonės. Manoma, kad lainerį numušė prorusiškų separatistų paleista „žemė-oras“ raketa.

Vladimiras Putinas
Spaudimą Rusijos prezidentui padidino ir savaitgalį įvykę pokalbiai telefonu su Nyderlandų premjeru Marku Rutte (Marku Rute), Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovu Davidu Cameronu bei Prancūzijos lyderiu Francois Hollande'u.

Nors T.Abbottas neatskleidė pokalbio su V.Putinu detalių, jis pabrėžė, jog dabar Maskvos pareiga yra imtis veiksmų ir pasitelkus savo įtaką prorusiškiems separatistams užtikrinti, kad ekspertai galėtų nevaržomai patekti į katastrofos vietą.

„Jis pasakė viską, kas reikia, ir dabar turi savo žodžius pagrįsti veiksmais“, - sakė premjeras „Macquarie Radio“.

„Neketinu po šio pokalbio pasakyti: „Na, tai malonu, prezidente Putinai, viskas išsispręs gerai“, ir tiesiog su tuo sutikti, - sakė T.Abbotas. - Dabar ketinu pamėginti siekti, kiek tai įmanoma Australijai, kad šie dalykai vyktų“.

Australijos premjeras iš kitų pasaulio lyderių išsiskyrė itin griežta kritika Rusijai už tai, kad ji nepakankamai bendradarbiauja tiriant keleivinio orlaivio katastrofą.

Jis pavadino orlaivio numušimą „nusikaltimu“ ir apkaltino Maskvą, kad ji mėgina išsisukti nuo atsakomybės dėl šios tragedijos ir neužtikrina tinkamos katastrofos vietos apsaugos.

Maskva griežtai neigia prisidėjusi prie orlaivio katastrofos.