Greitosios pagalbos automobiliai negalėjo pasiekti daugelio teritorijų palei sieną su Izraeliu dėl smarkaus apšaudymo, o gelbėtojų tarnybos sakė AFP, kad gauta pranešimų apie žuvusiuosius ir sužeistuosius, įstrigusius dėl bombardavimo.

Iš viso per Izraelio bombardavimą žuvo daugiau nei 60 palestiniečių.

Dėl didelio sekmadienį žuvusių žmonių skaičiaus Tarptautinis raudonojo kryžiaus komitetas paragino konflikto šalis skubiai sudaryti paliaubų susitarimą ir bent laikinai nutraukti ugnį, kad greitosios pagalbos darbuotojai galėtų išvežti aukų palaikus ir sužeistuosius.

Izraelis apkaltino Gazos ruožą kontroliuojančio islamistų judėjimo „Hamas“ kovotojus pažeidus paliaubų susitarimą. Žydų valstybė pareiškė, kad jos pajėgos „reaguoja atitinkamai“.

Bendram šio konflikto aukų skaičiui Gazos ruože perkopus 410, Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas išvyko į šį regioną, kad prisidėtų prie pastangų sudaryti ilgalaikes paliaubas.

Tuo tarpu palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas surengs derybas Katare su „Hamas“ vadovu Khaledu Meshaalu. Iki šiol „Hamas“ atmesdavo pasiūlymus skelbti paliaubas.

J. Kerry apkaltino „Hamas“

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry sekmadienį kaltino islamistų judėjimą „Hamas“ dėl besitęsiančio konflikto Gazos ruože, sakydamas, kad palestiniečių kovotojai atmetė visas pastangas sudaryti paliaubas.

„Jiems buvo pasiūlytos paliaubos, tačiau jie atsisakė jas priimti“, – J. Kerry sakė televizijai ABC ir pridūre, jog islamistai „atkakliai“ atmetinėjo pastangas užbaigti šį konfliktą, „nors Egiptas ir kiti pasisakė už paliaubas“.

Arabų lyga kaltina Izraelį

Savo ruožtu Arabų lyga žydų valstybės puolimą Gazos ruože pavadino „karo nusikaltimu“.

Kaire įsikūrusios Arabų lygos vadovas Nabilas el Araby sekmadienį išplatintame pranešime sakė, kad Izraelio vykdomas bombardavimas ir antžeminės atakos Šedžajoje yra „karo nusikaltimas“ prieš palestiniečių civilius ir atsakomybė už jį tenka Izraeliui.

Žuvo dar du Izraelio kariai

Izraelio kariuomenė sekmadienį pranešė, jog per susirėmimus Gazos ruože ir jo prieigose žuvo dar du jos kariai, o per naujausią konfliktą toje teritorijoje žuvusių izraeliečių padaugėjo iki septynių.

Šeštadienio vakarą 21 metų amžiaus karys Baras Rahavas žuvo nuo paleistos prieštankinės raketos, o 20-metis Bnaya Rubelis – per susišaudymą, nurodė armija, Izraeliui intensyvinant antžeminį puolimą palestiniečių teritorijoje.

Tuo tarpu islamistų judėjimo „Hamas“ sukarintas sparnas, pagrindinis Izraelio operacijos taikinys, sekmadienį paryčiais paskelbtame pranešime nurodė įviliojęs Izraelio karius ir tankus į pasalą minų lauke į rytus nuo Gazos mieste ir esą nukovė 14 karių.

Izraelio kariuomenė plečia savo sausumos operaciją

Izraelio kariuomenė plečia savo sausumos operaciją prieš radikalią islamo organizaciją „Hamas“ Gazos ruože. Kaip skelbiama, „kovai su teroru Gazos ruože“ mestos papildomos pajėgos.

Izraelio žiniasklaidos teigimu, ginkluotosios pajėgos Gazos ruože yra sutelkusios didelį kiekį sausumos dalinių. Arabų žinių stoties „Al Jazeera“ korespondentė iš Gazos ruožo pranešė, kad Izraelis sustiprino apšaudymą iš tankinių patrankų.

Puolimo tikslas yra sunaikinti požeminius tunelius Gazoje. Tačiau Izraeliui ieškant įėjimų į tunelius, „Hamas“ atkakliai priešinasi, sakė karinis atstovas Peteris Lerneris. Esą vyksta nuožmūs mūšiai su kovingaisiais palestiniečiais įvairiose vietose. Iki šiol rasta 14 tunelių. Kruopščiai tunelius apžiūrėjus, jie bus susprogdinti.

„Kai kurie šių tunelių yra tikri bunkeriai“, - teigė P. Lerneris. Čia yra ir daug ginklų. „Hamas“ vis dar turi apie 5 000 įvairaus nuotolio raketų.

Žuvusiųjų skaičius tuo tarpu toliau auga. Naujausiais abiejų pusių duomenimis, vien tik naktį žuvo mažiausiai 12 palestiniečių ir du Izraelio kareiviai. Iki šiol konfliktas nusinešė daugiau kaip 350 palestiniečių ir 7 izraeliečių gyvybes.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-Moonas sekmadienį Kataro sostinėje Dohoje pradėjo tarpininkavimo misiją konflikte tarp Izraelio ir „Hamas“. Po to jis vyks į Kuveitą, Kairą, Jeruzalę, Ramalą Vakarų krante ir Jordanijos sostinę Amaną. Kelionės tikslas yra padėti Izraeliui ir palestiniečiams nutraukti smurtą.

Krizę sukėlė 3 izraeliečių paauglių pagrobimas ir nužudymas. Kiek vėliau buvo pagrobtas ir nužudytas palestiniečių berniukas - spėjama, kad tai kerštas už izraeliečių paauglių nužudymą. 2012-aisiais pasiektos paliaubos tarp Izraelio ir „Hamas" tada galutinai žlugo.

Nuo Izraelio karinės operacijos „Apsauginis skardis“ („Protective Edge“) pradžios liepos 8 dieną palestiniečių kovotojai paleido į Izraelį 1 333 raketas, o dar apie 360 raketų numušė priešraketinės gynybos sistema „Geležinis kupolas“ („Iron Dome“), pranešė armija.

Žuvusių žmonių skaičius perkopė 400

Izraeliui tęsiant didžiausią per pastaruosius penkerius metus puolimą Gazos ruože, žuvusių žmonių skaičius blokuojamame palestiniečių anklave sekmadienį perkopė 400, pranešė medicinos pareigūnai.

„410 žmonių žuvo nuo šio karo pradžios, o dar per 3 020 žmonių buvo sužeisti, daugiausiai civiliai“, - palestiniečių sveikatos ministro pavaduotojas Yussefas Abu Rishas sakė žurnalistams Šifos ligoninėje Gazos mieste.