Ukrainos Rytuose veikiantys teroristai stengiasi kuo skubiau atsikratyti bet kokių ryšių su zenitinių raketų sistema „Buk“, kurios paleista raketa virš Ukrainos ties pasieniu su Rusija ir numušė Malaizijos oro linijų lėktuvą, teigia Vakarų gynybos ir žvalgybos specialistai, informuoja „The Guardian“.

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai paraginus „atlikti išsamų ir nepriklausomą tarptautinį tragedijos tyrimą“, nuogąstavimai, jog teroristai stengiasi skubiai naikinti visus įrodymus, galinčius juos oficialiai įduoti numušus keleivinį lėktuvą, išsakomi vis garsiau. Pasirodė informacijos, jog separatistai kliudė į nelaimės vietą atvykusiems Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojams, netgi buvo paleistas įspėjamasis šūvis.

Faktą, jog prorusiškai nusiteikusių teroristų rankos suteptos krauju, įrodo ir iš karto po nelaimės internete paskeltos separatistų pagyros – esą numušėme Ukrainos karinį lėktuvą, tačiau netrukus ši informacija iš tinklo dingo.

Savo specialistus į Ukrainą, kur talkins tyrimui, siunčia Jungtinė Karalystė ir Australija. Malaizijos valdžia šeštadienį informavo, jog į Ukrainą skris susisiekimo ministras, kuris padės užtikrinti, jog tyrimą vykdantį komandą galės be trukdžių dirbti tragedijos vietoje.

JAV ambasadorė JT Samantha Power dėl nelaimės kaltina teroristų Rytų Ukrainoje paleistą raketą žemė-oras. Praktiškai neabejojama, jog prie to nagus prikišo Rusija. Spėjama, jog raketa, pražudžiusi 298 nekaltus žmones, buvo paleista iš zenitinių raketų sistemos „Buk“. S. Power pareikalavo, jog tragedijos vieta būtų saugoma ir neliečiama. „Nevalia judinti galimų rodymų. Tai užtikrinti turi ir Rusija“, - teigia politikė.

Tačiau vilčių, jog tai padaryti pavyks, nedaug. ESBO žmonės bandė patekti į dalį tragedijos vietos teritorijos, tačiau teroristų dalinio vadovas, vadinamas vadu Glumu, jiems to padaryti neleido. Paleidus įspėjamąjį šūvį, ESBO neturėjo kito pasirinkimo - konvojus išvažiavo.

Sudėtinga situacija ir su vadinamosiomis juodosiomis dėžėmis ir kitais prietaisais, kuriuos, kaip skelbiama, pavyko iš lėktuvo išgelbėti. Vienas teroristų vadas iš pradžių sakė svarstantis, ką su jais daryti. Netrukus kitas teroristas – Aleksandras Borodajus – paprieštaravo kolegai ir pareiškė, jog separatistai neturi nei juodųjų dėžių, nei kitų prietaisų, paimtų iš Malaizijos oro linijų lėktuvo liekanų.

Nerimo pasėjo ir Ukrainos vidaus reikalų ministerijos garsiai išsakyti nuogąstavimai dėl bandymo sutrukdyti tyrimui. Esą milicijos pareigūnai nufilmavo, kaip auštant prie sienos su Rusija vyko sunkvežimis, gabenantis „Buk“ sistemą (akivaizdžiai trūko vienos iš keturių jo raketų).

Šio vaizdo įrašo autentiškumo patvirtinti kol kas nepavyko. Iš interneto paslaptingai dingsta visa informacija (įskaitant ir vaizdo medžiagą), susijusi su teroristų džiaugsmu gavus „Buk“ sistemą. Patys teroristai tvirtina, jog ketvirtadienį socialinėje žiniasklaidoje džiugius pranešimus apie numuštą lėktuvą patalpino ne jie, o juos palaikantis asmuo, kuris per klaidą pamanęs, jog numuštas Ukrainos karinis lėktuvas.

Tačiau kitame pranešime vienas teroristų vadas taip pat skelbia apie numuštą lėktuvą ir neslepia pasididžiavimo: „Juk įspėjome neskaidyti mūsų padangėje“. Netrukus dingo ir šis įrašas.

NATO žvalgybos specialistai sako, kad „padėjėjai iš Rusijos puikiai supranta, jog įvyko skaudus tarptautinis incidentas, tad ir nurodė teroristams naikinti visus įrodymus, įskaitant ir įrašus internete. Ekspertai garsiai svarsto, ar pavyks kada nors rasti tą „Buk“ sistemą – o galbūt kas nors ją jau įstūmė į upę“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2199)