„Buk“ ekipažo teroristams trūko šaudymo sekėjų. Du Rusijos piliečius sulaikė pasieniečiai ir Ukrainos saugumo tarnybos kariai Ukrainos ir Rusijos pasienio teritorijoje Donecko srityje, praneša www.newsru.com. Abu sulaikytieji turėjo Rusijos pasus, vienas iš jų netgi atvyko su kariniu bilietu, kuriame nurodyta jo profesija – šaudymo sekėjas.

Remiantis V. Nalivaičenkos pateikta informacija, sulaikytieji šiuo metu yra apklausiami, o jų parodymai bus įtraukti į teroristinio akto tyrimo įrodymų bazę.

Ukrainos saugumo tarnyba gavo įrašus teroristų pokalbių, kur patvirtinamas faktas, jog „Donecko liaudies respublikos“ separatistai iš Rusijos teritorijos sulaukė „Buk-M“ zenitinių raketų komplekso, skelbia naujienų agentūra UNIAN.

Apie tai informuoja TSN. Remiantis pranešimu, zenitinių raketų kompleksas į Ukrainą atvyko kartu su ekipažu.

Liepos 14 dieną Ukrainos saugumo tarnyba pirmą kartą gavo duomenų, jog teroristai turi „Buk“ kompleksą, tačiau tuomet nepavyko patvirtinti informacijos, jog ši raketų sistema tikrai atsidūrė Ukrainos teritorijoje.

Liepos 17 dieną žvalgybai pavyko sužinoti, jog kompleksas kartu su ekipažu Ukrainos teroristams perduotas ties Suchodolsku.

9 valandą rytą „Buk-M“ buvo nugabentas į Donecką, o vėliau perkeltas į Pervomaiską. Kartu su „Buk“ teroristai gavo tris savaeiges artilerijos sistemas „Gvozdika“.

Teroristų pokalbiuose su Rusijos atstovais aiškiai įvardijama, jog separatistai laukia ne tik karinės technikos ir pastiprinimo, bet ir veiksmų iš Rusijos teritorijos.

Kiek anksčiau penktadienį Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Geraščenka pranešė, kad naktį iš liepos 17 į 18 d. zenitinių raketų kompleksas „Buk“, iš kurios numuštas Malaizijos oro linijų lėktuvas, buvo išvežtas į Rusijos teritoriją.

Kaip rašo UNIAN, apie tai A. Gereščenka pranešė socialiniame tinkle „Facebook“.

„Remiantis naujausia turima informacija, tarptautinės klasės teroristas I. Strelkovas, taip pat save vadinantis Girkinu, naktį buvo atvykęs į Snežną tam, kad išspręstų situaciją dėl numušto Malaizijos lėktuvo „Boing“. Naktį zenitinių raketų kompleksas „Buk“, iš kurio buvo paleista raketa, išvežtas į Rusijos teritoriją, kur tikriausiai jis bus sunaikintas kartu su šio teroristinio akto vykdytojais, kurie pakišo V. Putiną ir I. Strelkovą. Pastarasis džiugiai pranešė apie numuštą Ukrainos lėktuvą „An-26“, - rašo A. Gereščenka.

Jis pabrėžė, kad remiantis naujausiais Ukrainos žvalgybos pateikiamais duomenimis, įvykio vietoje teroristų rastos juodosios dėžės liepos 18 d. bus perduotos Rusijos Federalinei saugumo tarnybai.

„Tai taps dar vienu V. Putino įvykdytu tarptautinių aviakatastrofų tyrimo taisyklių pažeidimu, tačiau juk po Lenkijos lėktuvo, kuriuo skrido šios šalies prezidentas, katastrofos jam tai nebe naujiena!“ – patikino A. Gereščenka.

Priblokšti olandai: tai negali būti tiesa

Per Malaizijos lėktuvo katastrofą Ukrainoje žuvusių olandų giminaičiai, kuriems vis dar sunku suvokti siaubingą artimųjų netektį, penktadienį reikalauja nuodugnaus tyrimo.

Šalis pabudo ištikta šoko, vėliavos buvo nuleistos iki pusės stiebo, o giminaičiai ir draugai stengiasi suvokti mažiausiai 173 olandų keleivių žūtį per katastrofą, kuri iš viso pareikalavo 298 gyvybių.

„Tikiuosi, kad valdžia atliks nuodugnų tyrimą dėl to, kas įvyko“, – Hagoje sakė Sanderis Essersas, kuris neteko kelių giminaičių: 66 metų brolio Peterio, jo 60 metų žmonos Jolette Nuesink ir jųdviejų vaikų: 20 metų Emmos ir 17 metų Valentijno.

Jų istorija yra tokia kaip ir daugelio kitų tame lėktuve buvusių Olandijos piliečių. Essersų šeima su draugais skrido trijų savaičių atostogų į Borneo salą, tyrinėti neliestų džiunglių.

„Kalbėjausi su broliu 20 minučių prieš tai, kai jis įlipo į lėktuvą“, – emocingai pasakojo S.Essersas, kuris su ašaromis pridūrė: „Bet negaliu jums pasakyti, ką jis man pasakė“.

S.Essersas sakė, kad jo brolis, pensininkas, anksčiau dirbęs Olandijos telekomunikacijų industrijoje, buvo žmogus, „vis dar turėjęs didelių planų“.

„Jo jachta yra štai čia, uoste. Jis dar planavo pamatyti pasaulio“, – sakė S.Essersas, turėdamas omenyje netoliese esantį Scheveningeno uostą.

Peterio Esserso žmona Jolette buvo klinikinės psichologijos specialistė, turėjo savo kabinetą ir, ironiška, dirbo su karo traumą patyrusiais žmonėmis.

Pasak S.Esserso, jo dukterėčia Emma, kuri studijavo pirmame medicinos kurse šalies šiaurėje esančio Groningeno universitete, buvo „linksmas ir nuotykių nebijantis žmogus“, o sūnėnas Valentijnas dar mokėsi mokykloje, mėgo sportą, puikiai žaidė tenisą ir futbolą.

Katastrofa „neįsivaizduojama“

Tuo Malaizijos lėktuvu taip pat skrido garsus buvęs „International AIDS Society“ prezidentas Joepas Lange, kuris drauge su maždaug 100-u kitų keleivių vyko į Melburną dalyvauti 20-ojoje tarptautinėje AIDS konferencijoje, pranešė žiniasklaida.

„Tai neįsivaizduojama, – sakė J.Lange draugas Jaapas Goudsmitas. – Mano žmona matė jį vakar (ketvirtadienį) ryte, prieš jam išskrendant“.

„Jis turėjo penkis vaikus ir buvo labai jautrus šeimos žmogus“, – pridūrė J.Goudsmitas.

Daugelį kitų taip pat pribloškė naujienos, kad jų giminaičiai ir draugai buvo "Malaysia Airlines" lėktuve, kuris sudužo vos keturi mėnesiai po to, kai kitas tos pačios bendrovės lėktuvas su 239 žmonėmis dingo virš Indijos vandenyno.

„Tai negali būti tiesa!“ – „Facebook“ parašė Alicia de Boer, paaiškėjus, kad tame lėktuve buvo jos draugas Coras Panas.

Prieš pat lipdamas į lėktuvą C.Panas paskelbė lėktuvo nuotrauką ir prirašė dabar šiurpiai skambantį komentarą: „Jei jis dings, štai kaip jis atrodo“.

C.Panas, kuris į Malaiziją vyko paatostogauti paplūdimiuose, juokavo apie „Malaysia Airlines“ reiso MH370 lėktuvą, kuris dingo kovo 8 dieną ir kurio likimas vis dar yra paslaptis.

Antra pagal aukų skaičių aviacijos katastrofa

Tai antra pagal olandų aukų skaičių lėktuvo katastrofa – po siaubingos 1977 metų tragedijos, kai Tenerifėje sudužus dviem „Boeing 747” žuvo 238 Nyderlandų piliečiai.

2010 metais Libijos sostinėje Tripolyje sudužus „Airbus A330“, žuvo 103 žmonės, tarp jų – 70 Olandijos piliečių. Vienintelis tą katastrofą išgyvenęs žmogus buvo devynerių metų olandų berniukas.