Lėktuvas skrido iš Olandijos sostinės Amsterdamo į Malaizijos sostinę Kvala Lumpūrą.

Jau ketvirtadienį pasirodė spėjimų, jog lėktuvas galėjo būti numuštas. Penktadienio naktį tokią teoriją patvirtino aukšto rango JAV pareigūnas, rašo CNN. Pasak jo, JAV priešraketinei gynybai pavyko užfiksuoti priešlėktuvinės raketos „žemė-oras“ paleidimą likus vos kelioms akimirkoms iki lėktuvo katastrofos. Taip pat radarai užfiksavo smūgį į lėktuvą. Spėjama, jog lėktuvas galėjo būti numuštas zenitiniu raketiniu kompleksu „Buk-M1“.  

Žvalgybos analitikai tikrina duomenis, siekdami nustatyti, ar ta raketa buvo paleista Ukrainoje veikiančių prorusiškų separatistų, Rusijos pajėgų kitapus sienos ar Ukrainos vyriausybinių pajėgų, naujienų agentūrai AFP sakė du JAV pareigūnai, pageidavę neviešinti jų vardų.

„Atliekame išsamią analizę“, - sakė vienas pareigūnas.

Tačiau mažai abejotina, kad tam lėktuvui smogė raketa „žemė-oras“.

„Tuo mes tvirtai įsitikinę“, - sakė pareigūnas.

H. Clinton: Malaizijos lėktuvą veikiausiai numušė Rusijos remiami maištininkai

Baltieji rūmai sureagavo į Malaizijos lėktuvo katastrofą Ukrainoje, kritikuodami Rusijos paramą separatistų maištininkams ir paragindami Kremlių imtis „konkrečių žingsnių“ įtampai sumažinti.

Barackas Obama, Joe Bidenas ir Johnas Kerry savo pasisakymuose vengė tiesiogiai apkaltinti prorusiškus maištininkus dėl raketos atakos, numušusios „Malaysian Airlines“ lėktuvą, kuriuo skrido 298 žmonės, rašo „The Guardian“.

Tačiau buvusi Jungtinių Valstijų valstybės sekretorė Hillary Clinton buvo labiau įsitikinusi maištininkų kalte ir per televizijos parodytą interviu pareiškė, kad yra ženklų, liudijančių Rusijos remiamos pusės kaltę, ir kad reikia veiksmų, „kurie įspėtų Vladimirą Putiną, jog jis nuėjo per toli ir kad mes neketiname tuščiai stovėti šalia“.

„Pirmas klausimas, kurį norėčiau užduoti: kas galėjo jį numušti? Kas turėjo ginkluotę? Akivaizdu, kad tai buvo priešlėktuvinė raketa. Kas galėjo turėti kompetencijos tai padaryti? Komerciniai laineriai yra dideli taikiniai, tačiau iki to laiko, kai pasiekė tą Ukrainos dalį, jie jau turėjo būti aukštai, taigi (tokio lėktuvo atakai – aut. past.) reikia šiek tiek pasirengti“.

„Ukrainos vyriausybė suskubo apkaltinti teroristus, kuriais vadina rusų maištininkus. Atrodo, kad iš tikrųjų daugėja žinių, jog tai galėjo būti rusų maištininkai“.

„Dabar, kad tai nustatytume, reikės teismo ekspertizės, tačiau jei bus įrodymų, rodančių šia linkme, ginkluotė turėjo būti atkeliavusi iš Rusijos. Ką dar rusai galėjo ar negalėjo padaryti, mes nežinome“.

„Europiečiai turėtų imtis iniciatyvos šiuo reikalu. Tai buvo skrydis iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą per Europos teritoriją. Europos sostinėse turėtų kilti pasipiktinimas“, - sakė H. Clinton.

JAV viceprezidentas J. Bidenas teigė, kad lėktuvas „veikiausiai buvo numuštas. Numuštas, o ne patyrė avariją. Išplėštas iš dangaus“.

„Matome pranešimus, kad juo skrido daug Amerikos piliečių ir akivaizdu, kad mums tai kelia pagrindinį susirūpinimą. Šiuo metu, kol kalbu, kiekvieną minutę stengiamės išsiaiškinti šiuos pranešimus“, - Detroite savo kalbos per vieną konferenciją pradžioje sakė J. Bidenas.
„Tai tikrai skaudi situacija. Prarasta beveik 300 gyvybių. Žuvusiųjų šeimoms skiriame savo užuojautas ir maldas. Daugelis iš jų laukia atsakymo ir mes gausime tuos atsakymus ir atitinkamai imsimės tolesnių žingsnių. Palaikome ryšį su Ukrainos vyriausybe. Daugiau kaip pusvalandį telefonu kalbėjausi su prezidentu Petro Porošenka, taip pat palaikau kontaktą su su mūsų prezidentu, taip pat nacionaline saugumo komanda“, - pridūrė jis.

Lėktuve – 9  valstybių piliečiai, 80 vaikų

Naujausiais duomenimis, lėktuvu skrido 283 keleiviai. „Malaysian Airlines“ duomenimis, 154 iš jų buvo Olandijos piliečiai, 27 australai, 28 Malaizijos piliečiai, 12 indoneziečių, 9 Didžiosios Britanijos piliečiai, 4 vokiečiai, 4 belgai, 3 filipiniečiai ir vienas Kanados pilietis. Kitų žuvusiųjų tapatybės dar nustatinėjamos. 

Unian.net duomenimis, tarp keleivių galėjo būti net 80 vaikų, mat lėktuvu skrido daug šeimų, išsiruošusių atostogauti. 

Techniką, kuria galėjo būti numuštas lėktuvas, turi tiek Ukraina, tiek Rusija

Zenitinis raketinis kompleksas (ZRK) BUK-M1. vpk-news.ru nuotr.
Tuojau po to, kai nukrito tas lėktuvas, Ukrainos lyderiai apkaltino prorusiškus separatistus numušus lainerį per „teroristinę“ ataką.

Greitai buvo sutelktas dėmesys į prielaidą, kad tas lėktuvas buvo numuštas per klaidą, galbūt prorusiškų pajėgų, palaikiusių keleivinį lainerį Ukrainos armijos transporto lėktuvu.

Kaip pranešama, lėktuvas skrido daugiau negu 10 kilometrų aukštyje ir buvo pasiekiamas Rusijos gamybos priešlėktuvinių raketų kompleksams „Buk“, kurių savo arsenaluose turi tiek Ukrainos, tiek Rusijos pajėgos.

Plačiai naudojami „žemė-oras“ tipo raketų kompleksai „Buk“ yra mobiliosios sistemos, sumontuotos ant ratinių arba vikšrinių mašinų, pritaikytos numušti lėktuvus, sparnuotąsias raketas, sraigtasparnius ir kitokius taikinius.

Prieš prasidedant konfliktui Ukrainoje, Kijevo vyriausybės pajėgos turėjo 6-8 tokių raketų baterijas, sako karybos analitikai.

Tačiau tas raketas sudėtinga valdyti - kitaip negu nešiojamuosius zenitinių raketų kompleksus.

Kad galėtų jas panaudoti, promaskvietiški separatistai rytų Ukrainoje turėjo būti arba gerai apmokyti, arba naudotis išorinių specialistų pagalba, sakė gynybos analitinio centro „IHS Jane's“ vyresnysis analitikas Edwardas Huntas.

„Jų paprastai nematoma sukilėlių arba separatistų pajėgose dėl tos pačios priežasties, kad juos valdyti reikia daug žmonių, kurie turi būti labai gerai apmokyti, taip pat reikalingos atsarginės dalys“, - aiškino E.Huntas.

Kompleksus „Buk“ turi valdyti keli žmonės, įskaitant radiolokatoriaus operatorių, koordinuojantį raketų paleidimo įrenginius iš atskiros mašinos.

Apie tai, jog Ukraina prie lėktuvo katastrofos neprisidėjo, ketvirtadienį pareiškė ir prezidentas Petro Porošenka

„Neatmetame (galimybės), kad lėktuvas buvo numuštas, ir patvirtiname, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos nešaudė į jokius taikinius danguje“, – sakoma P. Porošenkos pareiškime, kuris buvo paskelbtas prezidento interneto svetainėje.

Malaizijos lėktuvu skrido apie 100 kovos su AIDS darbuotojų

Apie 100 žuvusiųjų per oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvo katastrofą Ukrainoje buvo delegatai, vykę į Australijoje prasidėsiančią pasaulinę kovos su AIDS konferenciją, penktadienį buvo paskelbta nepatvirtintuose pranešimuose.

Dienraščiai „The Australian“ ir „Sydney Morning Herald“ nurodė, kad daugiau nei trečdalis iš beveik 300 tame lėktuve buvusių žmonių buvo AIDS tyrėjai, sveikatos apsaugos darbuotojai ir aktyvistai, vykę į Melburną.

„Sydney Morning Herald“ pridūrė, kad Sidnėjuje surengto tos konferencijos parengiamojo susitikimo dalyviams buvo pranešta, kad apie 100 jų kolegų buvo lėktuve, kuris sudužo – įskaitant buvusį Tarptautinės AIDS draugijos prezidentą Joepą Lange (Jupą Langę).

„The Australian“ pranešė, kad 20-osios tarptautinės AIDS konferencijos, turinčios sekmadienį prasidėti Melburne, delegatai bus informuoti, jog 108 jų kolegos ir jų šeimų nariai žuvo sudužus reiso MH17 lėktuvui.

Tarptautinė AIDS drauguja patvirtino, kad žuvo „tam tikras skaičius mūsų kolegų ir draugų“, tačiau nepateikė tikslesnių duomenų.

Paklausta, ar 108 konferencijos dalyviai buvo iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridusiame laineryje, Tarptautinės AIDS draugijos prezidentė Francoise Barre-Sinoussi (Fransuaz Barė-Sinusi) sakė nesanti dėl to tikra.

„Mes neturime patvirtintų (skaičių)“, – pažymėjo ji.

Konferencijos organizatoriai Melburne teigė, kad šis susitikimas įvyks, nepaisant tragedijos.


mso-hyphenate:auto">Australijos ministras pirmininkas dėl Malaizijos lėktuvo katastrofos apkaltino Rusiją


mso-hyphenate:auto">Australijos ministras pirmininkas Tony Abbottas apkaltino Rusiją, kad ši aprūpino liaudies pasipriešinimo būrius zenitinių raketų kompleksu, iš kurio buvo numuštas Malaizijos lėktuvas „Boeing – 777“, rašo „Sydney Morning Herald“.


mso-hyphenate:auto">„Nenorime aštrinti padėties, bet jei, kaip atrodo dabar, lėktuvas buvo numuštas raketomis „žemė – oras“, kuriomis aprūpino Rusija, tai Rusijai teks reikšminga atsakomybės dalis“, - pareiškė T. Ebbottas.


mso-hyphenate:auto">Be to, jis išreiškė įsitikinimą, kad šios aviakatastrofos priežastimi tapo Kremliaus troškimas „sudrumsti vandenį“ Ukrainoje, rašo lenta.ru.

J. Bidenas: tai ne nelaimingas atsitikimas

JAV viceprezidentas Joe Bidenas per vieną renginį Detroite, pareiškė, kad Jungtinėse Valstijose pagamintas lėktuvas „Boeing 777“ buvo sąmoningai „susprogdintas padangėje“.

Tas lėktuvas buvo „veikiausiai ... ir sakau „veikiausiai“, nes dar neturime visų detalių ... numuštas. Tai ne nelaimingas atsitikimas. Susprogdintas padangėje“, pažymėjo J.Bidenas.

Malaizija: lėktuvas pavojaus signalo nesiuntė

Malaizijos ministras pirmininkas Najibas Razakas sakė, kad lėktuvas nepasiuntė pavojaus signalo.

Jis paragino užtikrinti tarptautinei komandai prieigą prie katastrofos vietos, rašo cnn.com.      

„Privalome nustatyti ir išsiaiškinsime, kas tiksliai nutiko šiam lėktuvui. Neliks nepajudintas nė vienas akmuo“, - sakė jis.

„Jei paaiškės, kad lėktuvas tikrai buvo numuštas, reikalausime, kad kaltininkai nedelsiant būtų patraukti atsakomybėn“, - sakė Najibas Razakas.

Žarstosi kaltinimais

Ukrainos pareigūnai tvirtina, kad lėktuvas sudužo dėl prorusiškų separatistų kaltės. 

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo ruožtu tvirtina, kad dėl šios tragedijos kalta Ukrainos kariuomenės vykdoma karinė kampanija prieš separatistus.  

„Ši tragedija nebūtų įvykusi, jeigu ant žemės vyrautų taika, ar, bet kokiu atveju, jeigu Pietryčių Ukrainoje nebūtų atsinaujinusios karinės operacijos, - per televiziją sakė V. Putinas. – Nėra abejonės, kad atsakomybė dėl šios baisios tragedijos tenka teritorijos, kurioje ji įvyko, vyriausybei“.

Ukrainos saugumo vadovas dėl šios aviakatastrofos apkaltino du Rusijos kariuomenės žvalgybos pareigūnus ir pareiškė, kad jie turi būti nubausti.    

Valentinas Nalivaičenka teigė savo tvirtinimus grindžiantis perimtais telefoniniais pokalbiais tarp abiejų pareigūnų. „Dabar žinote, kas įvykdė šį nusikaltimą. Darysime viską, kad Rusijos kariuomenė, įvykdžiusi šį nusikaltimą, būtų nubausta“, - sakė jis žurnalistams.  

Donecko separatistų lyderis kaltina Ukrainą numušus Malaizijos lėktuvą

Vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ lyderis Rytų Ukrainoje apkaltino Kijevą, pareikšdamas, kad jis atsakingas už Malaizijos avialinijų keleivinio lėktuvo numušimą, nes vietos separatistai neturi tinkamos karinės technikos, skelbia „RIA Novosti“.

„Manau, kad tai visiškai akivaizdu. Separatistai turi tik MANPAD (nešiojamų oro erdvės gynybos sistemų) ir raketų sistemų. Jų nuotolis siekia tik 2-3 kilometrus. Taigi tai buvo arba ukrainiečių aviacija, arba priešraketinė gynyba“, - sakė „Donecko liaudies respublikos“ lyderis Aleksandras Borodajus.

Pasak vieno šaltinio, panašu, kad Malaizijos lainerį numušė ukrainiečių kariuomenės „žemė-oras“ tipo raketa „Buk“.

A. Borodajus pabrėžė, kad vietos gynybos pajėgos yra nepajėgios numušti lėktuvų, kurie įprastai skrenda ne žemiau nei 8-10 kilometrų aukštyje. Anot jo, separatistų raketų sistemos gali paleisti raketą ne aukščiau nei 2,5-3 kilometrai.

„Mes pasmerkiame Ukrainos kariuomenės veiksmus“, - sakė „Donecko liaudies respublikos“ pareigūnas. Jis teigė, kad Ukrainos pareiškimai, jog esą separatistai atsakingi už katastrofą yra „akivaizdus šmeižto atvejis“.

Liepos 14 dieną Kijevas pranešė, jog duotas nurodymas šalies priešlėktuvinės raketinės gynybos pajėgoms Ukrainos rytuose būti kovinės parengties siekiant „pasipriešinti rusų agresoriams“. „Spėju, kad ši kovinė parengtis padarė savo darbą“, - pažymėjo A. Borodajus.

Baltieji rūmai išdėstė sąlygas Ukrainoje įvykusios Malaizijos lėktuvo katastrofos tyrimui

Jungtinės Valstijos paragino atlikti netrikdomą ir skubų tyrimą dėl incidento, per kurį vienas Malaizijos avialinijų lėktuvas tikriausiai buvo numuštas virš prorusiškų sukilėlių kontroliuojamos rytų Ukrainos, pabrėždamos, kad lainerio liekanos neturi būti perkeliamos iš katastrofos vietos.

Kalbėdamasi telefonu su provakarietišku Ukrainos prezidentu Petro Porošenka ir Nyderlandų premjeru Marku Rutte, JAV prezidentas Barackas Obama pabrėžė būtinas sąlygas tos katastrofos tyrimui, kurį teks vykdyti besivystančio pilietinio karo sąlygomis.

Manoma, kad tarp žmonių, žuvusių per oro bendrovės „Malaysian Airlines“ lainerio katastrofą, buvo daugiau negu 150 Olandijos piliečių. JAV pareigūnai nurodė, kad į tą lėktuvą pataikė „žemė–oras“ tipo raketa, tačiau negalėjo pasakyti, kas surengė tą ataką ir iš kur.

Baltieji rūmai informavo, kad B.Obama sakė M.Rutte, jog Jungtinės Valstijos pasiruošusios suteikti „nedelsiamą pagalbą“, siekiant atlikti „skubų, nuodugnų, įtikinamą ir netrikdomą tarptautinį tyrimą“.

B.Obama ir M.Rutte taip pat pritarė, jog būtina nedelsiant užtikrinti prieigą tyrėjams teritorijoje, kurią kontroliuoja prorusiški separatistai, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry sakė, kad Valstybės departamentas siekia nustatyti, ar tarp žuvusiųjų buvo amerikiečių, taip pat palaikė raginimus atlikti „įtikinamą“ tyrimą.

J.Kerry, kuris sakė esantis „pašiurpintas“ tos katastrofos, pažymėjo, jog Vašingtonas „pasiruošęs padėti įtikinamam tarptautiniam tyrimui bet kokiu įmanomu būdu“.

Malaizijos laineris sudužo kitą dieną po to, kai Vašingtonas sugriežtino sankcijas Maskvai, sakydamas, jog ji nepakankamai nuveikė, kad įtikintų Ukrainos separatistus sudėti ginklus arba kad sustabdytų ginklų bei atsargų srautą, plūstantį per abiejų šalių sieną ir stiprinantį sukilėlius, besikaunančius su Kijevo vyriausybės pajėgomis.

Ironiška, kad lėktuvas sudužo kovos veiksmų zonoje tuo metu, kai B.Obama telefonu kalbėjosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, aiškindamas, kodėl Vašingtonas ėmėsi naujų priemonių, nukreiptų prieš Rusijos gynybos, finansų ir energetikos sektorius.

Anksčiau Baltieji rūmai citavo B.Obamos ir P.Porošenkos pokalbį, per kurį JAV lyderis perspėjo, kad lėktuvo, kuriuo skrido 298 žmonės, nuolaužos privalo likti incidento vietoje, kol bus atliktas „nuodugnus ir skaidrus“ tyrimas.

B.Obama patikino P.Porošenką, kad JAV ekspertai „nedelsiant suteiks visą įmanomą pagalbą“, siekiant nustatyti, kodėl nukrito tas lėktuvas.

„Prezidentai pabrėžė, kad visi įrodymai sudužimo vietoje privalo likti Ukrainos teritorijoje, kol tarptautiniai tyrėjai galės išanalizuoti visus šios tragedijos aspektus“, – nurodė Baltieji rūmai.

Iš tų dviejų Baltųjų rūmų pranešimų galima suprasti, kad JAV pareigūnai nuogąstauja, jog prorusiškos pajėgos gali prikišti rankas prie sudužusio lainerio, kad nuslėptų kaltės įrodymus.

B.Obama taip pat kalbėjosi telefonu su Malaizijos premjeru Najibu Razaku, kurio šalis buvo sukrėsta jau antrosios nacionalinės oro bendrovės lėktuvo katastrofos per pastaruosius keturis mėnesius.

„Malaysia Airlines“ reiso MH370 lėktuvas dingo kovo 8 dieną ir, kaip manoma, sudužo atokioje Indijos vandenyno dalyje, tačiau jokių to lainerio pėdsakų iki šiol nerasta.