Apie tai praneša BBC, CNN, spiegel.de.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanjahu davė nurodymą pradėti antžeminę operaciją po nepavykusių paliaubų su palestiniečiais. Į Gazos ruožą siunčiami kariai sieks sunaikinti vadinamuosius "teroristų tunelius", kurie veda iš Gazos ruožo į Izraelį. Taip pat ketinama suduoti smūgius radikalių islamistų grupuotės „Hamas“ sukurtai infrastruktūrai.

Operacijos būtinybė grindžiama siekiu užtikrinti Izraelio gyventojų saugumą.

„Ministras pirmininkas ir gynybos ministras nurodė Izraelio savigynos pajėgoms pradėti šiąnakt antžeminę operaciją, kad būtų smogta teroro tuneliams iš Gazos į Izraelį“, - sakoma oficialiame pranešime.

Savo ruožtu Izraelio armija nurodė, kad per antžeminį puolimą Gazos Ruože, kuris ketvirtadienį buvo pradėtas po savaitę trukusių oro atakų, bus smogta palestiniečių kariniams taikiniams visoje „Hamas“ kontroliuojamoje teritorijoje.

„Mes dabar su antžeminėmis pajėgomis daugelyje rajonų visame Gazos Ruože smogsime teroristų infrastruktūrai, „Hamas“ infrastruktūrai“, - žurnalistams sakė armijos atstovas spaudai papulkininkis Peteris Lerneris.

„Hamas“ atstovas Sami Abu Zuhri Izraelio antžeminę invaziją į Gazą pavadino „kvailu veiksmu“ ir sakė, kad ji turės „baisių padarinių“.

„Ji nebaugina „Hamas“ lyderių ar palestiniečių“, - „Reuters“ sakė atstovas spaudai.

„Mes perspėjame Netanyahu dėl baisių tokio kvailo veiksmo padarinių“, - pridūrė jis.

Kitais būdais Izraelis jau kurį laiką sustiprino savo atakas - informacija apie kruvinus antskrydžius iš Izraelio į Gazos ruožą pasirodydavo kasdien.

Trumpam buvo susiderama dėl ugnies nutraukimo, tačiau paskutinis susitarimas žlugo, kai praėjus dviem valandoms po to, kai įsigaliojo laikinos humanitarinės paliaubos, sviediniai nukrito Eškolo rajone, kuris ribojasi su Gazos Ruožo pietine dalimi, šaltiniai armijoje sakė naujienų agentūrai AFP,

Dėl išpuolio jie kaltino islamistų judėjimą „Hamas“, tačiau nepateikė daugiau jokių detalių.

Apie atakos padarytą žalą arba nukentėjusius žmones pranešimų nebuvo.

„Hamas“ šio incidento kol kas nekomentavo.

Galimas persilaužimas buvo pasiektas prasidėjus dešimtai didelės konfrontacijos tarp Izraelio ir „Hamas“ dienai. Didžiausios per penkerius pastaruosius metus kovos Gazos Ruože ir jo apylinkėse jau pareikalavo 231 gyvybės šioje palestiniečių teritorijoje ir tik vienos – Izraelyje.

Trapus penkių valandų ugnies nutraukimas humanitariniais sumetimais, kurį paskelbti ragino Jungtinės Tautos (JT), įsigaliojo 7 val. Grinvičo (10 val. Lietuvos) laiku, bet po dviejų valandų Izraelyje nukrito trys iš Gazos Ruožo iššauti minosvaidžio sviediniai, pranešė armija. „Hamas“ paneigė, kad buvo paleisti kokie nors sviediniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (401)