„Teroristai įvykdė parodomąjį gyventojų sušaudymą, kad pademonstruotų Ukrainos kariams, kurie vakar užėmė gyvenvietes Roskošnoje, Aleksandrovka ir Sabovka, pateikto ultimatumo rimtumą“, - rašo R. Burko.

Anot jo, teroristai pareikalavo, kad Ukrainos kariai pasišalintų iš išlaisvintų gyvenviečių, kitaip jie sunaikins visus taikius Luhansko rajonus bei parodomaisiais tikslais iš zenitinių raketinių sistemų „Grad“ apšaudė Stepnoj ir Mirnij rajonus, rašo UNIAN.

„Po šių įvykių Antiteroristinės operacijos pajėgos nusprendė pasitraukti iš išlaisvintų gyvenviečių tam, kad būtų išvengta daugybės taikių gyventojų mirčių“, - informuoja R. Burko.

Liepos 14 d. Luhanske teroristai iš raketinių zenitinių sistemų „Grad“ apšaudė tris gyvenamuosius kvartalus Mirnij, Stepnoi ir Olchovskij.
Anot R. Burko, per apšaudymą žuvo 8 taikūs gyventojai, vienas iš jų – vaikas.

Liepos 13 d. Ukrainos Gynybos ministerija pranešė, jog išvaduotos gyvenvietės Aleksandrovsk ir Roskošnoje, tačiau liepos 15 d., remdamiesi liudininkų patiekiama informacija, aktyvistai pranešė, kad šiose gyvenvietėse ir vėl verda kova.

Per naujus susirėmimus Rytų Ukrainoje žuvo 12 civilių

Per naujus įnirtingus susirėmimus Rytų Ukrainoje, žinybų duomenimis, žuvo mažiausiai 12 civilių, tarp jų - vaikas.

Luhanske per nuožmius mūšius tarp vyriausybinių dalinių ir prorusiškų separatistų gyventojai pateko į apšaudymą, antradienį pranešė miesto valdžia. Be to, daugiau kaip 50 civilių buvo sužeista. Donecke per kariuomenės antskrydį žuvo mažiausiai keturi civiliai. Dar keturi žmonės šiame mieste buvo sužeisti. Sukilėliai kalbėjo apie dar 10 žuvusiųjų viename miestelyje.

Ukrainos prezidentūra tuo tarpu patvirtino, kad vadovybė Kijeve nori užmegzti tiesioginį kontaktą su sukilėliais. Tai telefonu aptarė prezidentas Petro Porošenka ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel (Angela Merkel).

Separatistų lyderis Andrejus Purginas paneigė pranešimus, kad sukilėliai gauna iš Rusijos karinės technikos. Visus ginklus, tarp jų ir raketų paleidimo įrangą kovingosios grupuotės esą pagrobė iš Ukrainos kariuomenės arsenalo.

Ukrainos vadovybė ir Vakarai kaltina Rusiją nesutrukdant ginklų ir kovotojų patekimui per Ukrainos sieną. Maskva tai neigia.

Rusijos gynybos ministerija pasiūlė 18 šalių, tarp jų - JAV, kariniams atašė sienos kontrolę. Tai būtų ruožas Pietų Rusijos Rostovo srityje, "kuri yra apšaudoma iš Ukrainos", sakė viceministras Anatolijus Antonovas. Galimai iš Ukrainos paleista raketa sekmadienį Donecko srityje pataikė į privataus namo kiemą ir pražudė vieną rusų civilį. Kijevas kaltę dėl to suvertė separatistams. Šis incidentas dar labiau apsunkino ir taip įtemptus Rusijos ir Ukrainos santykius.

Ukrainos vidaus reikalų ministras, jo pačio duomenims, Donecke atleido 585 policininkus, sulaužiusius priesaiką Ukrainai. Prieš daugelį jų bus pradėtas tyrimas.

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas nurodė žinyboms ir Teisingumo ministerijai patikrinti visų darbuotojų lojalumą. Tam žinybos naudoja ir melo detektorių.