Partijos lyderiu tapęs Liublianos teisės profesorius – garsaus gimnasto, olimpinio čempiono Miroslavo Ceraro sūnus.

Rinkimus Slovėnijoje akylai stebėjo investuotojai – ar nauja vyriausybė tęsės pažadus Europos Sąjungai gyventi taupiai ir pertvarkyti ekonomiką.

Slovėnijai pavyko išvengti griežtos ES ir Tarptautinio valiutos fondo priežiūros, bet buvusi ES pirmūnė nuo 2008 m. ėmė smukti. Maža to, vienas po kito sekė skandalai, už grotų atsidūrė dukart premjeru buvęs demokratų partijos lyderis Janezas Janša, apkaltintas ėmęs kyšius už ginklų pirkimo sandėrį. Netekusi pasitikėjimo premjerė Alenka Bratušek atsistatydino gegužę, taigi nutarta rengti pirmalaikius rinkimus, nors ir atostogų metas.

Politologai sako, kad rinkėjai nori naujų vardų – tokių žmonių, kurie neįsipainioję į politiką.

Tuo analitikai aiškina ir vos prieš penkias savaites įkurtos M. Ceraro partijos populiarumą.

„Tai mano pirmas ir tikriausiai paskutinis pasirodymas politikoje. Įsitraukiau į ją, nes padėtis Slovėnijoje sudėtinga, politikoje reikia naujų žmonių, naujų idėjų ir ypač naujos praktikos“, – pabrėžia partijos lyderis.

Tiesa, M. Ceraras nėra visiškas naujokas – Liublianos universiteto profesorius padėjo parengti pirmą Slovėnijos konstituciją, daugiau kaip 20 metų patarinėjo parlamentui teisiniais klausimais.

Jis laikomas gera alternatyva besiriejantiems politikams ir korupcijos skandalams, bet analitikai abejoja, ar jo sudaryta vyriausybės gyvuos ilgai.