Išplatintos nuotraukos, iliustruojančos karo padarinius šalyje. Štai po paskutinių mūšių Marinovkos gyvenvietė primena greičiau siaubo filmo dekoracijas nei taikų miestą: išmušti stiklai, kiaurai sutrupinti fasadai ir karo padarinius savo jėgomis bandantys šalinti gyventojai.

Šeštadienį įsiplieskę mūšiai nesibaigia ir sekmadienį, todėl tiek gyventojų aukų, tiek sugriautų gyvenviečių gali gerokai padaugėti.

Nuotraukų albume - Marinovkos gyvenvietės vaizdai sekmadienį.

P. Porošenka atšaukė susitikimą su V. Putinu

Intensyvėjantys susirėmimai tarp Kremlių remiančių separatistų ir Ukrainos pajėgų sekmadienį pareikalavo 12 civilių gyventojų gyvybių ir privertė naująjį Ukrainos lyderį atšaukti susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu per pasaulio futbolo čempionatą Brazilijoje, skelbia AFP.

Grupės, kurias, kaip tvirtina Vakarai ir Kijevas, ginkluoja Kremlius, vėlai penktadienį panaudojo raketų sistemas „Grad“, nuo kurių netoli Rusijos sienos žuvo 19 ukrainiečių karių, o dar beveik 100 buvo sužeista.

Per tolesnes atakas žuvo dar 18 karių ir 20 civilių gyventojų, kurių 12, pasak Kijevo, žuvo per raketinius ir kitokius sukilėlių smūgius praėjusią naktį. Šis smurtas, regis, sudaužė visas paliaubų viltis.

Kijevo remiami pareigūnai sakė, kad sukilėlių bastiono Donecko, kuriam gyvena beveik 1 mln. žmonių, priemiestyje žuvo šeši ir buvo sužeisti dar aštuoni žmonės.

Kaimyninio Luhansko, kuriame gyvena 425 tūkst. gyventojų ir kuris taip pat yra separatistų bastionas, municipaliteto darbuotojai pranešė apie šešis žuvusius žmones ir septynis sužeistuosius.

AFP korespondentas Marijinkos morge matė aštuonis žmones, žuvusius per šeštadienio popietės susirėmimus prie to kaimo į vakarus nuo Donecko.

Toks dviejų dienų civilių aukų skaičius yra vienas didžiausių per tris mėnesius trunkantį konfliktą.

Kariškių patirti nuostoliai smarkiai slopino Kijeve kilusias viltis, kad jų pastarojo meto pergalės mūšio lauke pagaliau įtikino sukilėlius siekti taikos.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pažadėjo nužudyti „šimtus“ kovotojų už kiekvieną prarastą karį ir nurodė kariškiams visiškai blokuoti Luhanską ir Donecką, pasiskelbusius savų „liaudies respublikų“, norinčių prisijungti prie Rusijos, sostinėmis.

Viltys dėl paliaubų buvo siejamos su V. Putino ir P. Porošenkos susitikimu pasaulio futbolo čempionato finalo Rio de Žaneire užkulisiuose. Tai būtų buvęs antras jų susitikimas po P. Porošenkos išrinkimo gegužės 25 dieną.

V. Putinas turėjo užsukti į Rio de Žaneirą tęsdamas savo kelionę Lotynų Amerikoje, o Brazilijos prezidentūra penktadienį sakė, kad P. Porošenko taip pat priėmė kvietimą.

Tačiau anksti sekmadienį Ukrainos prezidentūra pranešė, kad P. Porošenko buvo priverstas atšaukti savo dalyvavimą dėl „dabartinės situacijos Ukrainoje“.

Nauja įtampa kilo sekmadienį, kai Maskva paskelbė, jog Rusijos pasienio miestelyje nukritus iš Ukrainos paleistam sviediniui žuvo vienas ir buvo sužeisti dar du žmonės.

Rusijos užsienio reikalų ministerija tai pavadino „dar vienu agresijos aktu“, kuris gali turėti „negrįžtamų pasekmių“ Ukrainai.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas paneigė Kijevo dalyvavimą.

Tačiau sukilėlių vadas Pavlo Gubarevas Maskvos televizijai „Life News“ sakė, jog „Kijevo chunta bombarduoja Rusijos miestus“, kad išprovokuotų invaziją į Ukrainą, kuri dar labiau izoliuotų P.Putiną nuo Vakarų.

Į Ukrainą skverbiasi rusų tankai

Sekmadienio rytą buvo pranešta, kad į Ukrainos teritoriją iš Rusijos įvažiavo karinės technikos kolona su Rusijos vėliavomis.

Šią informaciją savo „Facebook“ paskyroje paskelbė Antiteroristinės operacijos spaudos tarnyba.

Viename iš vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuoti važiuojantys tankai, matyti, kad jų kolona juda Luhansko centro gatvėmis.

Kaip buvo pranešama anksčiau, didelis skaičius Rusijos karinės technikos, apeinant Izvarino pasienio kontrolės punktą, Luhansko srityje kirto Ukrainos sieną.

Ukraina nelieka skolinga

Tačiau ir Ukraina neketina sėdėti nuolankiai sudėjusi rankų. Šalyje visą parą aktyviai tęsiama antiteroristinė operacija. Ukrainos karinės oro pajėgos iš oro tiksliai atakavo penkis teroristinių grupuočių objektus, praneša unian.net.

Šeštadienio vakarą Ukrainos lakūnai sunaikino net keletą teroristų karinės technikos vienetų, kuriuos šie naudojo apšaudymui bei sandėlius su šaudmenimis. Apie tai informavo Ukrainos Gynybos ministerijos spaudos tarnyba.

Pranešama, kad minėtų smūgių iš oro metu galėjo būti sunaikinta per 40 teroristų bei keliolika smulkesnės ir stambesnės karinės technikos vienetų.

Rusija apkaltino Ukrainą

Rusija pranešė, kad sekmadienį iš Ukrainos teritorijos paleisti nuotoliniu būdu aktyvuojami sprogstamieji užtaisai nukrito gyvenamojo namo kieme, Donecke, Rostovo srityje. Pirminiais duomenimis, žuvo vietos gyventojas, dar dvi moterys sužeistos. Šiuo metu įvykio vietoje dirba Rusijos tyrimų komiteto pareigūnai.

„Tyrimo duomenimis, 2014 m. birželio 13 d. iš Ukrainos teritorijos pusės į privačios valdos teritoriją Donecke, Rostovo srityje, pataikė užtaisas, įvykio metu žuvo vyras. Dar viena moteris nukentėjo nuo sprogimo bangos“, - nurodoma oficialiame pranešime. Dėl asmenų nužudymo iškelta byla.

Naujienų agentūrai „RIA Novosti“ Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Grigorijus Karasinas pareiškė, kad įvykis rodo pavojingai plintančią grėsmę ir įtampą pasienyje, ir pažadėjo imtis griežtų priemonių dėl Rusijos piliečio mirties.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrijus Lysenka sekmadienį pareiškė, kad specialią operaciją šalies rytuose vykdantys kariuomenės daliniai į Rusijos teritoriją nešaudė. Apie tai praneša „RIA Novosti“.

„Vienareikšmiškai pareiškiu – Ukrainos kariai į Rusijos Federacijos teritoriją nešaudo. Mes ugnies neatidengėme“, - cituoja pareigūną naujienų agentūra.

Nuotraukų albume - kasdienybės vaizdai iš Rytų Ukrainos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5805)