Jeigu tokiam žingsniui pritars JAV Senatas, karjeros diplomatas Johnas Tefftas pakeis Michaelą McFaulą, kuris atsistatydino vasarį po dvejus metus trukusio vadovavimo Amerikos ambasadai Maskvoje.

Jis perims šį postą itin neramiu metu, kai abi šalys varžosi dėl įtakos sprendžiant Ukrainos likimą, o Vašingtonas grasina Rusijai naujomis sankcijomis.

Paskelbęs, kad Maskva pritarė J.Teffto paskyrimui, Rusijos prezidento Vladimiro Putino vyriausiasis patarėjas užsienio politikos reikalams Jurijus Ušakovas apibūdino amerikietį kaip „aukščiausios klasės diplomatą“.

J.Ušakovas, buvęs Rusijos ambasadorius Vašingtone, sakė žurnalistams, kad gerai pažįsta J.Tefftą ir kad tas diplomatas anksčiau yra dirbęs Rusijoje bei moka rusų kalbą.

J.Tefftas dirbo JAV ambasados Maskvoje misijos vadovo pavaduotoju 1996–1999 metais.

Tačiau daugelis Rusijoje įvertins J.Teffto paskyrimą kaip diplomatinį dūrį, o J.Ušakovas pažymėjo, jog šio JAV diplomato ankstesni veiksmai neliko nepastebėti.

„To, kaip jis elgėsi Gruzijoje ir Ukrainoje – nekomentuosiu, nes visiems apie tai puikiai žinoma“, – pareiškė V.Putino padėjėjas, išsamiau nekomentuodamas.

J.Tefftas dirbo JAV ambasadoriumi Ukrainoje 2009–2013 metais ir buvo Vašingtono atstovas Gruzijoje per penkias dienas trukusį tos šalies karą su Rusija 2008 metais.

Gruzijoje J.Tefftas pelnė aukštų atsiliepimų iš su juo dirbusių pareigūnų.

„Johnas Tefftas dirbo Gruzijoje labiausiai kritiniu metu“, – buvęs nacionalinio saugumo patarėjas ir užsienio reikalų viceministras Giga Bokerija sakė naujienų agentūrai AFP.

„Jis tiki Amerikos stipria partneryste su Europa – vieninga ir taikia Europa“, – pridūrė G.Bokerija.

JAV užsienio reikalų tarnyboje dirbantis nuo 1972 metų J.Tefftas taip pat vadovavo JAV ambasadai Lietuvoje 2000–2003 metais.

Jo pirmtakas M.McFaulas, kuris yra Stanfordo universiteto profesorius, neretai išprovokuodavo Rusijos įtūžį savo komentarais ir susitikimais su opozicijos aktyvistais.

M.McFaulas aiškino, kad netikėtą sprendimą atsistatydinti priėmė dėl asmeninių priežasčių, tačiau Rusijoje daugelis sakė, kad Maskva labiau pratusi dirbti su konservatyvaus stiliaus karjeros diplomatais, o JAV akademiko elgesys jai atrodė nederamas.

Rusijos valstybinės žiniasklaidos ir įstatymų leidėjų griežtus priekaištus M.McFaulo atžvilgiu apžvalgininkai interpretavo kaip tiesmuką Kremliaus žinią Vašingtonui, jog Amerikai vertėtų švelninti savo kritiką.