„Mes didžiuojamės; gerbiame žmonių balsus – mes esame nugalėtojai“, – A.Abdullah pareiškė tūkstančiams džiūgaujančių šalininkų, susirinkusių Kabule.

„Mes nepriimsime suklastotų rezultatų – nei šiandien, nei rytoj, niekada“, – pridūrė jis.

Ši kandidatų priešprieša kursto nuogąstavimus dėl galimų etninių neramumų ir grįžimo prie konflikto tarp karo vadų, kuris krėtė Afganistaną per 1992–1996 metų pilietinį karą.

Tačiau A.Abdullah paragino šalį išlikti vieningą per sudėtingą valdžios perdavimo procesą po 13 metų trukusio prezidento Hamido Karzai vadovavimo, kai 50 tūkst. JAV vadovaujamų karių baigia savo kovines operacijas prieš Talibano sukilėlius.

„Nenorime Afganistano padalijimo – norime išsaugoti Afganistano nacionalinę vienybę ir orumą, – pridūrė A.Abdullah. – Nenorime pilietinio karo; nenorime krizės. Norime stabilumo ir nacionalinės vienybės, o ne susiskaldymo.“

Afganistano prezidento rinkimų kandidatas Abdulllah sako sulaukęs Obamos ir Kerry skambučių

Afganistano prezidento rinkimuose dalyvavęs kandidatas Abdullah Abdullah sako sulaukęs skambučių iš JAV prezidento Baracko Obamos ir valstybės sekretoriaus Johno Kerry, kai atsisakė pripažinti preliminarius rinkimų rezultatus, kuriuos laiko suklastotais.

Kabule antradienį susirinkusiai daugiatūkstantinei savo šalininkų miniai A.Abdullah sakė, kad J.Kerry šį penktadienį atvyksta į Afganistano sostinę, kur dalyvaus susitikimuose krizei sumažinti.

J.Kerry Pekine lydintys Valstybės departamento pareigūnai apie valstybės sekretoriaus kelionių planus kalbėti atsisako.

Pirmadienį paskelbtais preliminariais rinkimų rezultatais, Ashrafui Ghaniui teko maždaug 4,5 mln. arba 56 proc. rinkėjų balsų, o jo varžovui Abdullah Abdullah – 3,5 mln. arba 44 proc. Rinkimuose dalyvavo daugiau nei 50 proc. rinkimų teisę turinčių gyventojų.

Nors Afganistano nepriklausomos rinkimų komisijos paskelbti preliminarūs rezultatai rodo, kad buvęs finansų ministras A.Ghanis gerokai lenkia savo varžovą, tačiau komisija perspėjo, kad kol kas rinkimų nugalėtojas negali būti skelbiamas, nes milijonai balsų bus patikrinti dėl galimo sukčiavimo.

J. Kerry per vizitą Tokijuje perspėjo, kad bet koks mėginimas užgrobti valdžią Afganistane, tęsiantis sąmyšiui dėl ginčijamų rinkimų, sukeltų pavojų gyvybiškai svarbiai tarptautinei pagalbai.

„Bet kokie veiksmai užgrobti valdžią įstatymus peržengiančiomis priemonėmis Afganistanui kainuotų Jungtinių Valstijų ir tarptautinės bendruomenės finansinę bei saugumo pagalbą“, – antradienį sakė J.Kerry ir pridūrė, kad su „didžiausiu susirūpinimu“ reaguoja į pranešimus apie mėginimus įkurti lygiagrečią vyriausybę.

Nepriklausoma rinkimų komisija pripažino, kad rinkimuose būta balsų klastojimo ir pranešė, kad bus atlikti patikrinimai 7 tūkstančiuose iš beveik 23 tūkstančių balsavimo apylinkių.