"O, Dieve!", - apstulbęs antrina kairiojo sparno dienraštis "Tageszeitung".

"Bild" šį kartą nuogo modelio nuotrauką, tradiciškai spausdinamą pirmajame puslapyje, iškeitė į didžiausią publikaciją apie "amžiaus sensaciją" - būtent taip laikraštis pavadino J.Ratzingerio išrinkimą popiežiumi.

"Naujojo popiežiaus laukia status ir uolėtas kelias. Šiuolaikiniame pasaulyje jis turės apdairiai vadovauti Bažnyčiai. Nebus nei staigių tradicijų lūžių, nei atkaklaus pozicijų, kurias tikintieji kritikuoja jau daugelį metų, laikymosi", - rašoma "Bild" redakcijos skiltyje.

Kairiųjų pakraipos "Frankfurter Rundschau" perspėjo, kad Benedikto XVI inauguracija tarp Vokietijos katalikų "nesukels daug entuziazmo", bet pažymėjo, kad vokiečio išrinkimas popiežiumi yra "ženklas Europai".

"Josephas Ratzingeris, būdamas kardinolu, visada ragino sugrįžti prie krikščioniškų šaknų ir toliau tai darys", - teigė jis.

Konservatyvusis dienraštis "Die Welt" rašė, kad "daug žmonių Vakaruose nebus patenkinti tokiu pasirinkimu", bet pažymėjo, kad tokios J.Ratzingeriui klijuojamos etiketės kaip "konservatyvus" ir "reakcingas" tėra klišės.

"Josephas Ratzingeris, kaip velionio Jono Pauliaus II bendražygis, didele dalimi prisidėjo prie jo pastangų atverti Bažnyčią pasauliui", - teigiama šiame laikraštyje.

Konservatyvusis "Frankfurter Allgemeine Zeitung" nurodė, kad tai, jog naujasis popiežius yra kilęs iš Vokietijos, kur kilo Martino Liuterio pradėtas reformacijos sąjūdis, jam visiškai nekenkia.

"Kardinolai iš Vakarų ir Rytų, Šiaurės ir Pietų, per vieną trumpiausių konklavų Bažnyčios istorijoje išrinko jį Benediktu XVI dėl jo stiprybės", - rašo jis.

"J.Ratzingeris įkūnija antireformaciją, bet ne ugnimi ir kardu, o dvasios stiprybe. Bažnyčia turi būti vieninga - tokia yra konklavos skelbiama žinia".

Centro kairiųjų laikraštis "Sueddeutsche Zeitung" tvirtino, kad daugumai Vokietijos katalikų, tarp jų daugeliui vyskupų, J.Ratzingerio išrinkimas popiežiumi kelia nerimą.

"Vokietijos gyventojų ir žymiausio jų atstovo Vatikane santykiai visada priminė kariaujančias šeimas. Kiekviena pusė pažįsta viena kitą taip gerai, kad net žino viena kitos silpnybes, bet ne tiek, kad imtų vertinti viena kitos stipriąsias savybes", - sakė jis.

"Josephas Ratzingeris yra konservatorius, kuris gali ir sukels trintį, tačiau jis nėra priešiškai nusiteikęs pasaulinis piktadarys", - rašė "Sueddeutsche Zeitung", pridūręs, kad jis dažnai sugriaudavo "šarvuotojo kardinolo" (Panzerkardinal) įvaizdį savo protu ir šiluma.