Rusijos vadovas sveikinimo telegramoje išreiškė viltį, kad abi šalys, siejamos turtingos santykių istorijos, sėkmingai plėtos savo ryšius pragmatiškais ir lygiateisiais pagrindais, nors išlieka kai kurių sunkumų ir nesutarimų.

„Putinas taip pat pabrėžė, kad Rusija ir JAV – valstybės, nešančios ypatingą atsakomybę už tarptautinio stabilumo ir saugumo palaikymą – turi bendradarbiauti ne vien dėl savo tautų, bet ir dėl viso pasaulio interesų“, – sakoma Kremliaus pranešime.

Rusijos prezidentas taip pat pabrėžė, kad svarbu, jog dvišaliai santykiai būtų kuriami laikantis abipusės pagarbos ir realiai atsižvelgiant į kitos valstybės interesus.

Rusijos ir JAV santykiai jau daug mėnesių buvo smarkiai atvėsę ir dar labiau pablogėjo, kai Maskva paskubomis aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį.

Vašingtonas nuo vasario dar nepasiuntė į Maskvą savo naujo ambasadoriaus, kai atsistatydino Michaelas McFaulas.

V.Putinas taip pat ne kartą užsipuolė Jungtines Valstijas savo pastarosiose kalbose, o Rusijos valstybinė televizija užsimindavo, kad krizę Ukrainoje ir tos šalies rytuose vykstančius vyriausybės pajėgų susirėmimus su prorusiškais separatistais kursto Vašingtonas.

Antradienį V.Putinas savo kalboje pareiškė, kad Vašingtonas šantažuoja Europą, reikalaudamas sustabdyti ekonominį bendradarbiavimą su Maskva, vadindamas tai "trumparegišku, ideologija pagrįstu požiūriu", siekiant sulaikyti Rusiją.