Izraelio ir palestiniečių santykiai pastaruoju metu suprastėjo dėl trijų izraeliečių paauglių nužudymo, ir palestiniečių nepilnamečio žmogžudystės Rytų Jeruzalėje. Pastarąjį nusikaltimą greičiausiai iššaukė izraeliečių kerštas.

Izraelio pareigūnai teigia, kad kariai netoli Gazos dislokuoti imantis papildomų saugumo priemonių, po to, kai iš palestiniečių „Hamas“ valdomos teritorijos į Izraelio pusę paleista daugiau kaip 30 raketų ir artilerijos sviedinių. Atsakydama į atakas, Izraelio karinė aviacija naktį į ketvirtadienį surengė 15 antskrydžių prieš įtariamas raketų paleidimo vietas ir „Hamas“ ginklų sandėlius.

„Mūsų veiksmai sausumoje yra tiesioginis atsakas į „Hamas“ aktyvumą per pastarąsias 24 valandas", - teigė Izraelio kariuomenės atstovas Peteris Lerneris, pridūręs, kad įtampos ir smurto mažinimas dabar priklausys nuo „Hamas“ veiksmų.

Kariuomenės atstovas nesutiko atskleisti tikslų dislokuotų karių skaičių, tačiau pranešė, kad baimindamasi krizės plitimo, Izraelio vyriausybė į aktyvią tarnybą pašaukė kai kuriuos rezervinius dalinius. Izraelyje esantys „Associated Press“ korespondentai netoli Gazos pasienio tikino matę tankus, artilerijos pabūklus ir didelį pėstininkų aktyvumą. P. Lernernis taip pat įspėjo apie galimą smurto protrūkį penktadienį, kuomet ramadaną švenčiantys musulmonai rinksis maldai.