Šis dramatiškas kriminalinio tyrimo posūkis gali sužlugdyti N.Sarkozy viltis grįžti į politiką.

Sprendimas pateikti jam kaltinimus buvo priimtas po 15 valandų trukusios jo apklausos ir tai buvo pirmas kartas, kai koks nors buvęs Prancūzijos lyderis sulaikomas atliekant kriminalinį tyrimą.

Dešiniųjų lyderis N.Sarkozy buvo sulaikytas policijos nuovadoje viename Paryžiaus priemiestyje, ryšium su įtariamu bandymu neteisėtai paveikti teismo procesą vienoje iš daugybės spalvingų korupcijos bylų, kuriose yra įtariamas.

N.Sarkozy į nuovadą Nantere antradienį 8 val. (9 val. Lietuvos laiku) atvyko juodu sedanu tamsintais langais.

Po ilgos apklausos buvęs prezidentas anksti trečiadienį buvo nuvežtas stoti prieš teisėją, kuris jį apkaltino korupcija ir naudojimųsi įtaka, sakoma kaltintojų pareiškime.

Jei bus nuteistas dėl šių kaltinimų, jam gali grėsti kalėjimas iki 10 metų.

N.Sarkozy ilgametis advokatas Thierry Herzogas ir magistrato teisėjas Gilbertas Azibertas, kuris diena anksčiau buvo sulaikytas drauge su kitu magistrato teisėju, buvo apkaltinti naudojimųsi įtaka, pranešė jų advokatai.

Tyrėjai įtaria, kad N. Sarkozy bandė iš vieno tų teisėjų gauti slaptos informacijos apie konfidencialų procesą neteisėto rinkimų finansavimo byloje, ir kad jį perspėjo viena aukšto rango figūra, kai teisėjai klausėsi jo telefoninių pokalbių.

59 metų N.Sarkozy nuo pat 2012 metų, kai pralaimėjo prezidento rinkimus socialistui Francois Hollande, praktiškai be jokio sustojimo turi kautis teisinėse kovose.

Buvo tikimasi, kad jis bandys grįžti į politiką kitiems prezidento rinkimams 2017 metais, bet tie planai gali žlugti jį apkaltinimus minimoje byloje.

Jis kategoriškai neigia padaręs ką nors neteisėta, o jo sąjungininkai dešiniųjų stovykloje pasmerkė tai, ką vadina raganų medžiokle, nukreipta prieš jų lyderį.

„Niekada anksčiau su buvusiu prezidentu nebuvo taip elgiamasi, (niekada) taip nesiliejo neapykanta“, – sakė Nicos meras ir parlamentaras Christianas Estrosi iš N.Sarkozy partijos UMP.

Vyriausybės atstovas Stephane Le Follas tvirtino, jog teisėjai šioje byloje elgėsi savo nuožiūra.

„Teisingumo sistema tiria ir atliks tai iki galo. Nicolas Sarkozy gali susidurti su teisingumu kaip ir visi kiti“, – sakė jis.

Įspėjimas apie pasiklausymą

Byla buvo pradėta po to, kai teisėjai, tiriantys įtarimus, kad N.Sarkozy 2007 metų rinkimų kampaniją finansavo ir buvęs Libijos diktatorius Muamaras Kadhafi, gavo beprecedentį ir prieštaringai vertinamą leidimą pasiklausyti buvusio prezidento telefoninių pokalbių.

Po keturių bevaisių mėnesių jie sužinojo, kad N. Sarkozy turi slaptą telefoną, registruotą išgalvotu vardu, ir to telefono pasiklausymas sudarė sąlygas pradėti tyrimą dėl naudojimosi įtaka.

Šios bylos pamatas yra įtarimai, kad N.Sarkozy pasiekti pergalę 2007 metų rinkimuose padėjo ir iki 50 mln. eurų iš M.Kadhafi bei grynųjų prikimšti vokai iš Prancūzijos turtingiausios moters, „L'Oreal“ paveldėtojos Liliane Bettencourt.

Jis teiginius dėl M.Kadhafi atmeta kaip absurdiškus turint omenyje jo svarbų vaidmenį 2011 metais nuverčiant Libijos diktatorių, o pernai buvo išteisintas dėl pinigų ėmimo iš pagyvenusios L.Bettencourt jai nesuvokiant, ką daro.

Jo kampanijos iždininkas yra tarp 10 žmonių, laukiančių teismo L.Bettencourt byloje.

Tyrimas dėl M.Kadhafi dar tęsiasi, kaip ir kelios kitos bylos, kuriose N.Sarkozy yra įtariamas.

Tarp jų yra seniai vykdomas tyrimas dėl įtarimų, kad jis prieš tapdamas prezidentu padėjo organizuoti „dėkingumo mokesčius“ už ginklų kontraktą su Pakistanu.

Praėjusį mėnesį N.Sarkozy taip pat buvo susietas su skandalu dėl jo perrinkimo kampanijos 2012-aisiais finansavimo.

Jo partijos UMP lyderis buvo priverstas atsistatydinti paaiškėjus, kad 10 mln. eurų, išleistų N.Sarkozy paremti, buvo nurašyti kaip partijos išlaidos.

N.Sarkozy neigia žinojęs apie tą įtariamą sukčiavimą, dėl kurio dabar vykdomas kitas kriminalinis tyrimas, ar jame dalyvavęs.

Prancūzijos teisėjai pastaraisiais metais demonstravo pasirengimą tirti buvusių lyderių veiklą ir sėkmingai nuteisė N.Sarkozy pirmtaką prezidento poste Jacques'ą Chiracą (Žaką Širaką).

J.Chiracas 2011 metais buvo nuteistas dėl korupcijos, susijusios su jo ankstesniu darbu Paryžiaus mero poste, bet dėl silpnos sveikatos buvo atleistas nuo dalyvavimo teismo posėdžiuose ir gavo lygtinę dvejų metų kalėjimo bausmę.

F. Hollande: N. Sarkozy nekaltas, kol neįrodyta jo kaltė

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande trečiadienį sakė, kad jo pirmtakas Nicolas Sarkozy, kuris buvo apkaltintas korupcija ir naudojimųsi įtaka, turėtų būti laikomas nekaltu, kol neįrodyta jo kaltė.

Per vyriausybės posėdį F. Hollande akcentavo „teismų sistemos nepriklausomybę ... ir nekaltumo prezumpciją“, sakė vyriausybės atstovas Stephane Le Follas.