„Darinys pakankamai keistas ta prasme, kad jeigu kalbėsimės apie islamišką valstybę, kurią sukurti šitų grupuočių konglomeratas siekia, yra šiokio tokio prasilenkimo su istoriniu kalifatu. Kalifatas, kaip organinė valstybė, išaugo iš mažytės teokratinės pranašo Mohamedo valstybės. Ji istoriškai buvo visiškai kitokia nei ta, kurią, atrodytų, nori sukurti dabartiniai džihadžiai“,- „Žinių radijo“ laidoje „Žmogus žmogui“ sakė E. Račius.

Ką konkrečiai jienori sukurti, pasak jo, nustatyti yra sunku, nes tokios grupuotės dažniausiai užsiima destrukcija. Tad net paskelbus šią islamišką valstybę, E. Račiaus teigimu, jos struktūra nėra akivaizdi.

Finansavimas

„Kalbant apie Sirijos pilietinį karą, labai dažnai akcentuojama, kad tiek Kataras, tiek Saudo Arabija remia ir finansiškai, ir ginkluote ir t.t. Bet galime pažiūrėti ir per kitą prizmę: kadangi tai yra labai motyvuoti, bebaimiai kovotojai, jų pasiryžimas vainikuojasi tuo, kad jie gan sėkmingai gali nurungti tiek kitas grupuotes, tiek reguliariosios kariuomenės dalinius“, - pasakojo E. Račius.

Tad, anot jo, ši karinė grupuotė gali gan lengvai užgrobti bankus ar saugyklas, kurių turtu ji vėliau gali operuoti.

Džihadistų tikslas

E. Račiaus teigimu, individualus džihadistų tikslas – žūti kovos lauke, tapti kankiniu ir patekti į rojų. Kiek kitoks yra džihadistų grupės siekinys:

„Džihadžių grupės nominalus tikslas yra teritorijos užvaldymas, kurioje įdiegtina dieviška valstybė, kaip ji įsivaizduojama, pakankamai unikali, kokios dar nebuvo, atmetant viską, kas pasiekta žmonijos evoliucijos bėgyje“, - kalbėjo jis.

Grėsmė Europai

E. Račius pastebi, kad Europa susirūpinusi, jog dalis džihadistų kovotojų iš Sirijos grįš į Europą ir ten jie kels realią grėsmę:

„Grėsmės bus visomis prasmėmis: tai žmonės, kurie žino, kaip kovoti, kartu dalyvavę kariniuose veiksmuose, psichologiškai nebestabilūs ir t.t. Šia prasme tas konfliktas nebėra toks tolimas tiek fizine, tiek mentaline prasme“, - sakė E. Račius.

Visą laidos „Žmogus žmogui“ įrašą klausykite čia.